PROGRAM HAKKINDA
Biyomedikal Cihaz Teknolojisi Programı; sağlık alanında teşhis ve tedavi amacı ile kullanılan cihazların montajını, koruyucu bakımını, tıbbi cihazlardaki yenilikleri takip ederek adapte olabilen, cihaz alımlarında satıcıların tekliflerini kalite ve maliyet bakımından değerlendirebilen ara elemanları yetiştirmeyi önemsemektedir. Öğrencileri araştırmaya ve uygulamaya teşvik eden, sektördeki gereksinimleri karşılamak için gerekli bilgi ve beceriyi veren ve kendini geliştirmesini sağlayan bir program olmayı amaçlamaktadır. Biyomedikal Cihaz Teknolojisi Programını bitirenlere “Biyomedikal Cihaz Teknikeri” unvanı verilmektedir.
Toros Üniversitesi Meslek Yüksekokulu, Elektronik ve Otomasyon Bölümüne bağlı olan Biyomedikal Cihaz Teknolojisi Programı 2019 yılında kurulmuş ve 2019-2020 Eğitim-Öğretim döneminde akademik faaliyetlerine başlamıştır. Eğitim süresi 2 yıl olan programın eğitim dili Türkçedir. Programın ders planlamasında 3+1 eğitim modeli uygulanmaktadır. Öğrenciler 3 yarıyıl teorik ve uygulama dersleri alırken 1 yarıyıl sadece mesleki uygulama dersi adı altında ilgili sektörlerde deneyim kazanmaktadırlar. Bu programı başarıyla tamamlayan mezun öğrenciler “Biyomedikal Cihaz Teknikeri” unvanını alırlar.
Öğrenci mezuniyet için gerekli 120 AKTS tamamlayacak şekilde ders almalı ve bu derslerden başarılı olmalıdır. Genel Akademik Not Ortalaması, 2.00'ın üzerinde olan öğrenciler mezun olmaya hak kazanır.
Bölüm mezunları iş yelpazesi oldukça geniştir. Mezunların çalışma alanları; resmi ve özel hastanelerde, laboratuvarlarda, dispanserlerde, tıbbi cihaz üreten fabrikalarda, tıp cihazları tamir ve bakım atölyelerinde veya servislerinde görev alabilmektedirler.
Mezunlar ayrıca Meslek Yüksekokulları ve Açık Öğretim Ön Lisans Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik hükümlerinden yararlanarak alanlarında kontenjan açıldığı takdirde Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile lisans programlarına kayıt hakkı kazanabilmektedirler.
Dikey geçiş yapılabilecek lisans programları; Biyomedikal Mühendisliği, Elektrik Mühendisliği, Elektrik-Elektronik Mühendisliği, Elektronik Mühendisliği, Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği, Kontrol Mühendisliği, Fizik, Havacılık Elektrik ve Elektroniği, Meteoroloji Mühendisliği Uçak Elektrik Elektroniği bölümlerine dikey geçiş yapabilmektedirler.