TOROS ÜNİVERSİTESİ 2019-2020 AKADEMİK YILI AÇILIŞI GERÇEKLEŞTİ
Toros Üniversitesi’nin 2019-2020 Akademik Yılı açılışı, Bahçelievler Kampüsü Kültür Merkezi’nde düzenlenen törenle gerçekleşti.
Törene Mütevelli Heyet Başkanı Yusuf Sertaç Özveren, Rektör Prof. Dr. Haluk Korkmazyürek, il protokolü, dekanlar, daire başkanları, akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan törenin açılış konuşmasında ilk sözü alan Endüstri Mühendisliği son sınıf öğrencisi Aylin Kanatlı, “Gelişen teknoloji ile birlikte; geleceği inşa edecek olan beyinlerin yetiştiği üniversitelerimizden mezun olan gençlerimiz uluslararası alanlarda da rekabet içerisindedir. Bu yarışta ön saflarda yer almanın yolu elbette ki; okulda aldığımız bilgiler ışığında kendimizi sürekli yenilemek ve geliştirmektir.
Üniversitemiz sadece eğitim alanında değil Öğrenci Toplulukları vasıtasıyla da kendimizi geliştirmemize fırsat sunmaktadır. Ben eğitim sürecimin içerisine koca bir dünya sığdırmaya çalıştım. Kendi bölüm öğrencilerimizden oluşan Endüstri Mühendisliği ve Verimlilik Topluluğumuzun yanı sıra yaklaşık 3 yıldır okulumuzun Tiyatro Topluluğunda aktif olarak yer alıyorum. Toplulukların hem sosyal hayatıma hem de eğitim hayatıma çok büyük katkıları olduğunu buradan ifade etmek istiyorum.” şeklinde konuştu.
Toros Üniversitesinin bugüne kadar 5280 mezun verdiğini belirterek söze başlayan Rektör Prof. Dr. Haluk Korkmazyürek, “Toplam 33 bölümde, aramıza yeni katılan 850 öğrencimiz ile birlikte toplam 3187 öğrenci mevcudumuzla, büyük bir şevk ve heyecanla eğitim ve öğretime başlıyoruz. Klişeleşmiş bir ifade olmakla birlikte içinde bulunduğumuz zamanları en iyi anlatan ifade olmaya devam ediyor: sürekli bir değişim içindeyiz.
Üniversiteler artık kamu ve sanayi başta olmak üzere bulunduğu toplum ile bütünleşik bir şekilde çalışarak insanların daha iyi bir hayat yaşaması için uğraş veren bir yapıya dönüşmektedir. Bu kapsamda, yaşam boyu öğrenme, kalite güvencesi, yenilikçi yönetim anlayışları, liderlik yapma, bilim ve teknoloji üretme bir üniversitenin en temel sorumlulukları haline gelmiştir. Bunu başarabilmek için “bilgi haritasının sınırlarının” tüm bölümlerimiz ve fakültelerimiz tarafından ortadan kaldırılması ve disiplinler arası bütünleşmenin sağlanması gerekmektedir.
Sizler iş kurma yeteneklerinizi geliştirmek ve genel kültürünüzü de artırmak zorundasınız. Geleceğin mesleki ve diğer belirsizlikleri karşısında yolunuzu bulabilmeniz ve sadece sanayi güdümlü olmadan insanlığa daha iyi bir gelecek sunabilmeniz için, kendinizi sosyal, kültürel ve sportif alanlarda da geliştirmeniz gerekiyor. Çünkü hepimiz artık sosyal ağlar içinde yer alıyoruz” dedi.
Üniversitenin 10. yılı olduğunu belirterek söze başlayan Toros Üniversitesi Kurucu Mütevelli Heyet Başkanı Ali Özveren, 10. yıllar çok önemli, biz Cumhuriyet kurulduktan 10 yıl sonra bestelenen marşı hala heyecanla anıyoruz, okuyoruz. Toros Üniversitesi’nin de bu yıl onuncu yılı. Toros uzun uğraşlar ve emekler sonucunda kurulan bir hayaldi. 55 sene önce Mersinde ki idealist öğretmenler eğitimin önemini fark ettiler ve Atatürk’ün “Mersinliler, Mersin’e sahip çıkınız” sözünden yola çıkarak bir okul kurdu ve o okul ilk günkü heyecanla devam ediyor” şeklinde konuştu.
Açılış konuşmalarında son olarak söz alan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, “Sevgili gençler iyi ki varsınız, bizleri geleceğe bağlıyorsunuz, bizlere görev ve sorumluluklarımızı hatırlatıyorsunuz. Ben eğitim gördüğünüz bu kentin Belediye Başkanıyım, benim görevim sizler açısından çok önemli. Eğitim sadece bizim toplumumuz için önemli bir alan değil dünyada önemli bir alan. Ben Mersin’in bir üniversite kenti olmasını önemsiyorum. Üniversitenin olduğu yerde o şehirin, o coğrafyanın sosyolojik yapısı değişiyor, önemli ekonomik gelişmeler oluyor. Mersinde ‘de 4 üniversite ve 60 bin civarında bir öğrenci kitlesi var. Biz belediye olarak öğrencilerimizin hayatını Mersin’de nasıl kolaylaştırabiliriz sorusuna çözümler bulmaya çalışıyoruz” dedi.
Konuşmaların ardından Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Gürer Gülsevin, “Dilimiz Kimliğimizdir” konulu açılış dersi verdi.
En basit anlamıyla Türkçeyi Türklerin konuştuğu dil olarak açıklayan TDK Başkanı Prof. Dr. Gürer Gülsevin, bu tanımdan hareketle Türkçeyi anlamak için öncelikle Türk’ün ne ve kim olduğunu kavramak gerekir” dedi.
Konuşmaların ardından tören, Vali Yardımcısı İbrahim Küçük, Kurucu Mütevelli Heyet Başkanı Ali Özveren, Mütevelli Heyet Başkanı Yusuf Sertaç Özveren ve Rektör Prof. Dr. Haluk Korkmazyürek’in, Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Gürer Gülsevin’e plaket takdimi ile sona erdi.