TOROS ÜNİVERSİTESİ’NDE “MEDYA VE MEDYANIN GELECEĞİ” PANELİ
Toros Üniversitesi’nde, ’Medya ve Medyanın Geleceği’ konulu panel düzenlendi.
20 Şubat 2020 Perşembe günü Toros Üniversitesi 45 Evler Kampüsü konferans salonunda düzenlenen panele, Toros Okulları ve Toros Üniversitesi Kurucusu Ali Özveren, Toros Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Y. Sertaç Özveren, Toros Üniversitesi Mütevelli Heyet Üyesi ve ARBEL Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Arslan, Mersin Sanayici ve İş Adamları Derneği (MESİAD) Başkanı Hasan Engin, Türkiye-Irak Sanayici ve İşadamları Derneği (TISİAD) Başkanı Nevaf Kılıç, TRT Çukurova Bölge Müdürü Sebahattin Kahraman, Habertürk TV Programcısı Veysi Ateş, Mersin Gazeteciler Cemiyeti (MGC) Başkanı Kaya Tepe, Mersin Üniversitesi (MEÜ) İletişim Fakültesi Dekanı Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü Öğretim üyesi Prof. Dr. Ayşe Duruel Erkılıç ve çok sayıda iş insanı, akademisyen ve öğrenci katılım sağladı.
Açılış konuşmalarını ve moderatörlüğü Prof. Dr. Ahmet Özer’in yaptığı panelde Kaya Tepe, yerel medyanın demokrasinin en önemli unsurlarından bir tanesi olduğunu söyledi. Tepe, “Ne kadar güçlü yerel medya varsa o kadar güçlü de demokrasi sahibi olunmuştur. Yerel medya sıkıntılı bir süreçten geçiyor. Bunun değişik sebepleri var. Teknolojik gelişmeler, siyaset, ekonomi etken ama gerçek manada sıkıntıyla karşı karşıyayız. Yerel medya çok önemli. Yerel medya Köroğlu, Aşık Veysel demektir. Yerel medya bir ülke için bu derece anlamlı, önemli unsurlardır. Genel medyaya baktığınız zamanda izlenme, takip anlamında da yerel medyanın hep altlarda olduğunu görüyoruz. Ancak dünyadaki şekli böyle değil" dedi.
Kaya Tepe, teknolojik gelişmelerden dolayı haber okuma şekillerinin değiştiğine vurgu yaptı. Tepe, "Artık sabah gazete okudum, gelişmelere baktım bir gün sonrayı bekleyeyim diyemiyoruz. En az günde haber sitelerine 4-5 kere bakıp, kendimizi güncellemeliyiz. Bu beraberinde kağıt ortamındaki geleneksel medyanın yavaş yavaş bitme noktasına geldiğini ifade ediyor. Artık ya dijitale geçilecek ya da bu sektörden çekilecekler. Televizyonların da farkı sıkıntıları var. Karasal yayındaki televizyonlar zaten izlenmiyor. Uydudaki televizyonlar bile yavaş yavaş izlenmemeye başladı. Artık iş bağımsız, istediğiniz yerde özgün bir şekilde, istediğin içeriğe, istediğin süreyle erişebilme durumuna döndü. Bu platformlara da ilgi her geçen gün artıyor. Ulusal televizyonlar bu tür platformlarla canlı yayınlarla mücadele edebiliyorlar" diye konuştu.
Prof. Dr. Ayşe Duruel Erkılıç, dijitalleşme ile birlikte artık haber değeri taşıyan her olayın cep telefonları tarafından kayıt altına alınıp sosyal medyada hızlı bir şekilde yayınlandığını dile getirdi. Erkılıç, “Haber dediğimiz şey ciddi bir üretim olmak dışında bazen eğlence sektörüyle de iç içe geçen yönleri oluşmaya başladı. Medyanın geleceğini konuşuyorsak eğer görsel kültürle ilgili donanımlı hala gelmemiz gerekiyor. Her kamerayı tutanın kameraman olmadığını hepimiz biliyoruz. Bu mesleğin eğitimini almamız gerekiyor” şeklinde konuştu.
Veyis Ateş ise; medya ve medyanın geleceği konularında bilgi ve birikimlerini öğrencilerle paylaştı.
Konuşmaların ardından panelistler öğrencilerin sorularını yanıtladı.
Panel sonrasında Prof. Dr. Ahmet Özer, panelistlere ağaç sertifikası ve Ali Özveren’in “Yolcu ve Yolcu” kitabını takdim etti.