TOROS ÜNİVERSİTESİ’NDE “VAKIF MEDENİYETLERİNDE RAMAZAN AYI” KONFERANSI
Toros Üniversitesi’nde Vakıflar Haftası münasebetiyle “Vakıf Medeniyetlerinde Ramazan Ayı” konulu konferans düzenlendi.
6-12 Mayıs 2019 tarihleri arasında kutlanacak olan Vakıflar Haftası münasebetiyle 10 Mayıs 2019 Cuma günü saat 11.00’da Toros Üniversitesi Bahçelievler Kampüsü Kültür Merkezi’nde düzenlenen konferansa Mersin Eğitim Vakfı Kurucusu ve Mütevelli Heyet Başkanı Ali Özveren, Toros Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Haluk Korkmazyürek, Dekanlar, Akademisyenler ve idari personeller katıldı.
Açılış konuşmasında söz alan Mütevelli Heyet Başkanı Ali Özveren, vakıf anlayışının ve vakıf ruhunun sadece bizim toplumumuzun değil, insanlığın var olduğu tarihten beri süregelen bir anlayış olduğunu söyledi. Başkan Özveren, “Bizde Selçuklular Dönemi’nde öne çıkmıştır. Osmanlılar Dönemi’nde gelişmiştir. Ve her alanda hayır işleri vakıflar önderliğinde yapılmıştır. İnsanlar imkanlarının servetlerinin bir bölümünü kamu yararına ebediyen ayırmışlardır” şeklinde konuştu.
Açılış konuşmasının ardından İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Öğretim Üyelerinden Dr. Öğretim Üyesi Metin Ocak “Vakıf Medeniyetinde Ramazan Ayı” konulu bir sunum gerçekleştirdi. Ocak, Selçuklu Dönemi’nden Osmanlı Dönemi’ne oradan da günümüze kadar devam eden vakıf anlayışının önemi hakkında bilgiler verdi. Dr. Öğretim Üyesi Ocak, “Ramazan ayında sosyal dayanışma ve yardımlaşma örneklerini; devletin yaptığı para yardımı, zimem defterlerinin satın alınması, borç için yatan mahpusların kurtarılması, fakirlere dağıtmak üzere cami imamlarına para bırakılması, borcunu ödeyemeden vefat edenlerin borcunun ödenmesi, vakıf ve ibadet yerlerinde keseliklere para bırakılması, sadaka taşlarına para bırakılması, iftar çadırları şeklinde gösterebiliriz” dedi.
Türkçede vakıf şeklinde telaffuz edilen ‘vakf’ kelimesinin Arapça kökenli olduğunu dile getiren Dr. Öğretim Üyesi Metin Ocak, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Bir mülkü kamu yararına ebedi olarak tahsis etmek anlamında kullanılan vakıf, ferdi çalışma ve gayretle elde edilen imkânların ve mal varlığının gönül rızasıyla paylaşılmasını öngören hukuki ve sosyal bir sistemdir. Bu sistemde, şahsi mal varlığı, kamunun kullanımına aktarılmakta, böylece şahsi imkânlar kamu hizmetine dönüştürülmektedir. Tarihin çeşitli devirlerinde kimi toplumlar, değişik amaçlı vakıflar kurmuşlardır. İlk vakıfların dinsel amaçlar doğrultusunda kurulduğu ifade edilmektedir. Sonraki zamanlarda da vakıf kurulmasında dinî duyguların veya İslâm medeniyeti içinde kurulan ilk vakıfta olduğu gibi dinî metinlerin yorumlanmasının etkili olduğu ifade edilmektedir”.
Üniversitemizin kurucu vakfı olan “Mersin Eğitim Vakfı” her sene olduğu gibi bu senede Vakıflar Haftası dolayısıyla Selime Gök Camii’nde mevlid okuttu.