TOROS ÜNİVERSİTESİ’NDEN İŞ DÜNYASINI BULUŞTURAN KONFERANS
Toros Üniversitesi’nde, ekonomi toplantıları kapsamında ’Türkiye’den Irak’a Bakış’ konulu konferans düzenlendi.
6 Şubat 2020 Perşembe günü Toros Üniversitesi 45 Evler Kampüsü Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen, Türkiye ile Irak arasındaki ekonomik ilişkilerinin anlatıldığı panele, Toros Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Yusuf Sertaç Özveren, Rektör Haluk Korkmazyürek, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Ayhan Kızıltan, Mersin-Tarsus Organize Sanayi Bölgesi (MTOSB) Başkanı Sabri Tekli, Mersin Tarsus Tarımsal Ürün İşleme İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (TÜİOSB) Başkanı Gül Akyürek Balta, Mersin Sanayici ve İş Adamları Derneği (MESİAD) Başkanı Hasan Engin, Türkiye ile Irak Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TISİAD) Başkanı Nevaf Kılıç ve Türk Arap İş İnsanları Derneği (TURAB) Başkanı Canan Sunay ve çok sayıda akademisyen ve öğrenci katılım sağladı.
Panelin moderatörlüğünü yürüten ve açılış konuşmalarını yapan Prof. Dr. Ahmet Özer, öğrencilerin memnuniyet ve mutluluğunun önemli olduğunu söyledi. Özer, “Şu anda burada kentin önde gelen en önemli iş insanları var. Amacımız üniversite ile kenti buluşturmak. Bu ilişkileri sürdürüp başarılı olacağımıza inanıyorum. Çalışmalara devam edeceğiz. Bugün de ülkemiz için önemli bir konuyu konuşacağız. Konuşmacı olarak katılım sağlayan 6 iş insanımıza teşekkür ediyorum" dedi.
“EĞİTİM ŞART”
MTSO Başkanı Ayhan Kızıltan, bölgenin düzelmesi için durmadan çalışılması gerektiğine vurgu yaptı. Kızıltan, "Bunun için eğitim şart. Bu bölge eğitim düzeyinin en düşük olduğu bölgelerden birisi. Kültür düzeyinin artırılması gerekiyor. Her şey ticaretle olmuyor. Irak ve Türkiye sınır komşusu, birbiriyle akraba iki ülke. Biz hep ticaret gözüyle baktığımızda bir sonuç alamıyoruz. İkili ilişkilerle bazılarınız ticaret yapabiliyor ama yine bu ticarette de farklı ülkelerin buraya müdahalesiyle ticaret de bazen kesintiye uğrayabiliyor. Türkiye çağdaş, kurumsal, devlet geleneğine sahip büyük, kültür ve deneyimi olan bir ülke. Kuzey Irak'ta biz 4-5 gün geçirdik. Buradaki halkla konuştuğumuz zaman, 'Bizim yüzümüz Türkiye'ye dönük, Türkiye'nin de yüzü Batıya dönük' diyorlar. 'Biz Türkiye gibi olmak istiyoruz' diyorlar. O coğrafyada da bir uyanış olduğunu gördüm. Ticareti geliştirmemiz için sadece biz malımızı satalım diye düşünürsek onlar 'gelin satmayın burada yatırım yapın' diyorlar. Bunu karşılıklı yarar sağlayacak şekle dönüştürmeliyiz." şeklinde konuştu.
"BİZ KOMŞU DEĞİL, KARDEŞİZ"
Irak ile yüzde 20'lik ihracat kapasitesine ulaşmak istediklerini belirten MTOSB Başkanı Sabri Tekli, "Şu anda 58 firma Irak'a değişik ürünlerle ihracat yapıyor. Ana madde gıda, arkasından cam, çelik konstrüksiyon, makine ve mobilya sektörü geliyor. Çok ciddi ihracat rakamlarına sahibiz. Üreten toplumlar konusuna değineceğim. Biz savaşlara karşı üretiyoruz. Savaşan milletin bizim ürettiklerimize aşırı derecede ihtiyaç duyduğunu bilmemek yanlış olur. 1990'lara kadar ihracata kasa yetiştiremiyorduk sonra ne olduysa savaşlar çıktı ve bugün güneyimizde savaşmayan ülke yok. Bizler üreten ülkelerin evlatlarıyız, üretmezsek sonumuzun ne olacağını biliyoruz. Mersin'in savaşlar ardında ezilmesini hiç hoş karşılamıyorum. Artık bu savaşlar sonlanmalı. Bunlarla bizi yok ediyorlar. Bizim değerlerimizle onların değerleri birleşse örnek bir bölge olacaktı Ortadoğu. Komşum ile iş yapamamaktan dolayı çok üzülüyorum. Biz komşu değil, kardeşiz” dedi.
TÜİSB Başkanı Gül Akyürek Balta da iş insanları olarak Mersin'de her türlü yatırım imkanını geliştirmeye çalıştıklarını dile getirdi.
“TİCARETİ EĞİTİMLE İYİLEŞTİREBİLİRİZ”
Irak’ın yıllardır önemli bir ticaret partneri olduğunu söyleyen TURAB Başkanı Canan Sunay, “Seneler geçti ve bu durum hiç değişmedi. Irak hiçbir zaman önemini yitirmeyecek. Son 40 yılını savaşlarla geçirmiş bir ülkedir. Yıllarca milli gelir fazlası veren bir ülke konumundadır. Sonra krizlerin yaşandığı bir ülke oldu. Bunun sebebi de Irak-İran savaşlarını sürmesidir. Biz TURAB olarak yıllardır Irak’a gidiyoruz. Yaşanan savaşlar ve siyasi durumlar ticarette gerilemeye sebep oldu. Bizler bu gerilemeyi ticaret hayatında dürüst çalışarak ve eğitimle iyileştirebiliriz” dedi.
“İRAN’A YAPILAN İHRAACATIN, TÜRKİYE’YE YAPILMASINI İSTİYORUZ”
MESİAD Başkanı Hasan Engin, Mersin olarak Irak’a ihracat yapmakta olduklarını ifade etti. Hasan Engin “O bölge Türkiye’yi kardeş bildiği için bizi çok sevmişlerdir. Fakat dış güçlerin baskıları ile birtakım kararları yerli yerine oturtamıyoruz. Bunun için diplomatik konuların, dış işlerin veya hükümetimizin oradaki durumu göz önüne alarak İran’a kayan ihracatımızın yine Türkiye’ye aktarılmasını diliyoruz” diye konuştu.
TISİAD Başkanı Nevaf Kılıç ise Irak’ta en çok tanınan ilin Mersin olmasını istediğini belirterek, “Irak’ın Mersin’e yatırım yapması için daha çok girişim çalışmaları yapmak istiyoruz. Irak bize ırak olmasın” dedi.
Konuşmaların ardından iş insanları, öğrencilerin sorularını yanıtladı.
Konferans sonrasında Toros Üniversitesi Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. Süleyman Türkel, Prof. Dr. Yusuf Zeren ve Prof. Dr. Ahmet Özer, iş insanlarına ağaç sertifikası takdim etti.