2024-2025 ÖĞRETİM YILI GÜZ YARIYILI GENEL NOT ORTALAMASI KAPSAMINDA KURUMLAR ARASI YATAY GEÇİŞ BAŞVURULARI DUYURUSU
2024-2025 ÖĞRETİM YILI GÜZ YARIYILI
GENEL NOT ORTALAMASI KAPSAMINDA KURUMLAR ARASI YATAY GEÇİŞ BAŞVURULARI DUYURUSU
Genel Not Ortalaması kapsamında kurumlar arası yatay geçiş başvuruları için öğrencinin, kayıtlı olduğu programda bitirmiş olduğu dönemlere ait Genel Not Ortalamasının 4 üzerinden en az 2.29, 100 üzerinden en az 60 olması şarttır. Alt yarıyıllardan başarısız dersi olanlar başvuruda bulunamazlar. Önlisans ve lisans diploma programlarının hazırlık sınıfına; önlisans diploma programlarının ilk yarıyılı ile son yarıyılına, lisans diploma programlarının ilk iki yarıyılı ile son iki yarıyılına Genel Not Ortalamasına göre yatay geçiş yapılamaz.
Yatay geçişi kabul edilen öğrencilerden burslu öğrenim görenler burslarından feragat etmiş olurlar.
Başvurular şahsen veya Online olarak yapılmalıdır.
Başvuru Yeri: Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı/Bahçelievler Kampüsü
Başvuru- Değerlendirme- Kayıt Tarihleri:
Başvuru Tarihi |
Değerlendirme Tarihi |
Sonuç İlan Tarihi |
Asil Kayıt Tarihi |
Yedek Kayıt Tarihi |
||||
Başlangıç |
Bitiş |
Başlangıç |
Bitiş |
Başlangıç |
Bitiş |
Başlangıç |
Bitiş |
|
08.07.2024 |
15.08.2024 |
19.08.2024 |
22.08.2024 |
23.08.2024 |
02.09.2024 |
05.09.2024 |
06.09.2024 |
06.09.2024 |
Genel Not Ortalaması Kapsamında Yatay Geçiş Kontenjanlar için tıklayınız.
Başvuru için gerekli belgeler:
1) Başvuru Formu;
- Başvurular şahsen veya Online olarak yapılmalıdır.
- (Elden Başvurular için GNO Kapsamında Başvuru Formu için Tıklayınız.)
- (Online Başvurular için Online Başvuru Formu tıklayınız.)
2) Kayıtlı olduğu Üniversiteye ait yeni tarihli öğrenci belgesi,
3) İkinci Öğretimde okuyan öğrenciler için Sınıfında ilk %10’a girerek bir üst sınıfa geçtiğine ilişkin belge.
4) ÖSYS Sonuç belgesi,
5) Ders içeriklerini gösterir onaylı belge,
6) Onaylı Transkript; başvuran adayın ayrılacağı kurumdan alacağı izlediği bütün dersleri, bu derslerden aldığı notları ve yüzlü sisteme göre genel not ortalamasını gösteren belge (Yüzlü sisteme göre not ortalamasını getiremeyen adaylarda “YÖK Dörtlük Sistemdeki Notların Yüzlük Not Sistemindeki Karşılıkları” tablosu kullanılır.),
7) Lise Diploması Fotokopisi,
8) Disiplin Durumu Transkriptinde belirtilmemiş ise Disiplin cezasının bulunmadığına dair belge,
9) Yurt dışındaki Yükseköğretim Kurumlarından Yatay geçiş başvurusu yapacak adaylar için,
2023-2024 Eğitim Öğretim Döneminde Yurt Dışındaki Yükseköğretim Kurumlarına Kayıt Yaptıran T.C. Uyruklu Öğrencilerin Yurt Dışındaki Yükseköğretim Kurumlarından Yurt İçindeki Yükseköğretim Kurumlarına Yatay Geçiş İşlemleri
2023-2024 eğitim öğretim döneminde yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarına kayıt yaptıran T.C. uyruklu öğrencilerin yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarından yurt içindeki yükseköğretim kurumlarına yatay geçiş yapabilmeleri, “Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yandal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik” hükümlerinin yanı sıra, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı tarafından düzenlenen aşağıdaki şartları karşılamaları halinde mümkündür:
2023-2024 eğitim-öğretim döneminde yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarına kayıt yaptıracak öğrencilerin,
1) Ülkemizdeki başarı sıralaması şartı aranan bir programa yatay geçiş yapılabilmesi için; Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yandal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmeliğinin Yurtdışı yükseköğretim kurumlarından yurtiçindekilere yatay geçiş bölümü 14/1-7 maddesi hükümlerini taşıması gerekmektedir.
2) Başarı sırası aranmayan önlisans, lisans ve özel yetenekle öğrenci alan programlar için; 2023-2024 eğitim öğretim döneminde Yükseköğretim Kurulunca esas alınan sıralama kuruluşlarında genel üniversite sıralaması olarak dünya genelinde ilk 500'e giren üniversitelerde öğrenime başlayan öğrencilerden hazırlık sınıfı hariç en az ikinci sınıfı başarıyla tamamlayan öğrenciler 3 üncü sınıfa (başarı sırası aranmayan programların öğretim süresi 5 yıl olanlarda 3 ve 4. sınıfa) yatay geçiş başvurusu yapabilecek, önlisans programlarında ise üçüncü yarıyıla (ikinci sınıfa) yatay geçiş başvurusu yapabilecektir.
3) 2023-2024 eğitim öğretim döneminde ülkemizdeki yükseköğretim kurumlarından aldıkları ön lisans eğitimlerini saydırarak yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarının lisans programlarına kayıt olacak ve sonrasında yurtiçindeki yükseköğretim kurumlarına yatay geçiş yapacak öğrencilerin de Yurtdışı yükseköğretim kurumlarından yurtiçindekilere yatay geçiş bölümü 14/1-7 maddesi hükümlerini taşıması gerekmektedir.
4) 2023-2024 eğitim ve öğretim yılında yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarına kayıt olanlar için bu duyuruda 1/a ile 2. maddesinde yer alan yatay geçiş için kabul edilecek sıralama kuruluşları Times Higher Education (THE), QS World University Rankings, Academic Ranking of World Universities (ARWU), CWTS Leiden Ranking'dır.
5) T.C. uyruklu olup ortaöğretiminin tamamını yurt dışında tamamlayarak yükseköğretime başlayan öğrenciler ile yabancı uyruklu öğrencilerde yukarıdaki şartlar aranmaz.
6) Yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarından KKTC’de bulunan yükseköğretim kurumlarına yatay geçiş yapacak T.C. uyruklu öğrencilerin de yukarıdaki şartları sağlamaları gerekmektedir.
7) 2023-2024 eğitim öğretim döneminden önce yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarına kayıt yaptıran öğrencilerin, yurt dışındaki yükseköğretim kurumuna kayıt yaptırmış olduğu yıldaki ÖSYS/YKS Kılavuzlarında yer alan şartları sağlamaları gerekmektedir.
Başvuran öğrencinin yurt dışında öğrenim gördüğü üniversitenin ve eğitim aldığı programın önlisans veya lisans diploması vermeye yetkili bir kurum olarak Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından tanındığına dair onaylı belge (ÖSYS Kılavuzunda yer alan ve ÖSYS sonuç belgesi ile yurt dışı üniversitelere yerleştirilen öğrencilerin tanınırlık belgesi almasına gerek yoktur. Ancak başvurularında ÖSYS yerleştirme belgelerini vermeleri zorunludur.)
Adayın pasaportunda kimlik bilgilerinin bulunduğu sayfanın ve yurt dışındaki üniversiteye ülke giriş çıkışlarında işlem gören sayfalarının fotokopisi,
Kayıt için gerekli belgeler:
1) 6 adet fotoğraf ve Nüfus Cüzdanının arkalı önlü fotokopisi
2) ÖSYM Sınav Sonuç Belgesi
3) Onaylı Transkript
4) Lise Diploması Fotokopisi
5) Kayıtlı olduğunuz Üniversiteden alınacak Yatay Geçişe Engel Bir Durumun Olmadığına Dair Belge
6) Yurt Dışı Yükseköğretim Kurumlarından başvuran adaylar için pasaportunda kimlik bilgilerinin bulunduğu sayfanın ve yurt dışındaki üniversiteye ülke giriş çıkışlarında işlem gören sayfalarının fotokopisi,
Not: Kayıt için istenen belgelerde eksiklik olması halinde kayıt yapılmayacaktır.