1080
TEKNOFEST BİRİNCİSİ ÖĞRENCİLERİMİZDEN REKTÖR ARIÖZ’E ZİYARET
Teknofest İstanbul 2023’de bu sene Temel ve İleri Kategoride iki takımımız mücadele etti. Temel Kategoride Toros Koleji liseli öğrencilerimiz, İleri kategoride Toros Üniversiteli öğrencilerimiz mücadele verdi.
İstanbul Atatürk Havalimanı'nda düzenlenen dünyanın en büyük havacılık, uzay ve teknoloji festivali TEKNOFEST'te bilime ve teknolojiye meraklı genç beyinleri İnsansız Su Altı Sistemleri Yarışmasında bir araya getirildi. Farklı zorluk seviyesinde parkurlarla iki kategoride İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Olimpik Yüzme Havuzu'nda ASELSAN yürütücülüğünde otonom ve manuel görev yarışması yapıldı.
Toplam 1401 başvurunun geldiği yarışmada 44 takım sırasıyla ön tasarım, kritik tasarım ve su altında görev gösterimi videosu aşamalarını geçerek finalist olmaya hak kazandı. Kritik tasarım safhasını geçen 57 yarışmacı takımdan toplam temel kategoride 24, ileri kategoride 20 takım final yarışmasına davet edilmiştir.
Temel kategoride finale kalan takımlar su altı hokeyi ve su altı montajını içeren uzaktan kontrollü görevlerin yanında, otonom görev olan renk tespiti ve konumlanma görev parkurlarında yarıştı. İleri kategorideki takımlar tamamen otonom görevler olacak şekilde renk tespiti ve konumlanma, hedef tespiti ve geçişi ile hedef tespiti ve imhası parkurlarında görev yaptı.
Bu kategoride Mersin Toros Koleji adına katılan takımımız ARUNA (Mersin Özel Toros Fen Lisesi) 100 bin lira ödül kazanmıştır. Bu derece ile Teknofest tarihinde insansız su altı sistemleri yarışması temel kategoride üst üste 1.lik kazanan tek takıl olma özelliğini elde etmiştir. 3 Yıl öncede Türkiye 2.liği gibi yüksek bir derecesi de bulunmaktadır takımımızın.
İleri kategoride ise birinci TAUV (İstanbul Türk-Alman Üniversitesi) 130 bin lira, ikinci KAPSÜL YAZGİT BARBAROV (Konya Teknik Üniversitesi ve Kapsül Teknoloji Platformu) 100 bin lira, üçüncü CALROV (Cağaloğlu Anadolu Lisesi) 70 bin lira para ödülünün sahibi oldu.
Ayrıca Toros Üniversitesi adına katılan “TOROS AUV ROBOTICS” (Mersin Toros Üniversitesi) takımımız da yarışmayı binlerce takım arasından Türkiye 7.si olarak bitirmiştir. Yarışmanın 3. Görevi olan hedef tespiti ve imhası görevini 20 takım arasında tek başaran takım olma özelliğine ulaşmıştır. Takımın danışmanlığını Gifted Coder Mersin’den Olcay CANTÜRK yapmıştır.
Takımımız yarışma sürecinde hem diğer rakip takımlara yardımcı olması, hem de görevleri yerine getirirken verdikleri takım olma becerisi yarışma jürilerinin gözünden kaçmamış ve “ En İyi Takım Ruhu” ödülünü almaya hak kazanmışlardır. Takım Kaptanı Uğur Akkuş ve Yazılım Kaptanı Burak Cantürk süreçte emekleri çok fazla olmuştur. Takım danışmanı olarak Toros Üniversitesinden Dilan SARPKAYA yapmıştır.
Bu süreç zarfında ayrıca Toros Üniversitesi ile ortak çalışma yürütülen Otonom Klima Takip Projesi ’de (A-ACS) finalde sergilenmeye hak bulmuştur. Bu projemizin paten başvurusu yapılmış olup, ülkemiz için katma değeri yüksek bir proje olacağı düşüncesindeyiz.
Tüm süreçlerde takımlarımızın mentorluğunu hocalarımız ile birlikte Mersin Gifted Coder Robotik Kodlma ekibi yer almıştır.
Takımlarımız bu seneki başarılarını unutup, şimdiden 2024 yılı Teknofest sürecine hazırlanmaya başladılar. Teknofest’de farklı kategorilerde de yarışmacı takımlar oluşturup çıtayı daha yükseğe çekmeyi hedeflemektedir.