ADALET PROGRAMI HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER
Toros Üniversitesi Meslek Yüksekokulu bünyesinde eğitim veren Adalet Programı hakkında, Hukuk Bölüm Başkanı Öğr. Gör. Mehmet Nas ile üniversitemizi yeni tercih edecek öğrencilere ışık tutmak için program hakkında röportaj gerçekleştirdik.
Bölümünüzü kısaca tanıtır mısınız? Ve bölümünüzün geleceği hakkında bilgi verir misiniz?
Meslek Yüksekokulu bünyesinde ilk öğrencilerini 2014 – 2015 eğitim öğretim yılında alan Adalet Programımız 2 yıllık öz lisans düzeyinde yardımcı adalet elemanı yetiştirmektedir. Bu çerçevede programımız başta Adalet Bakanlığına bağlı adliyelerde çalışmak üzere, noterlikler, hukuk büroları ve özel şirketlerin hukuk birimlerinde çalışabilecek deneyimli ve nitelikli ara eleman yetiştirmek şiyarı ile eğitim öğretim hizmeti vermektedir.
Bölümdeki eğitim-öğretim müfredatı nasıl planlanıyor?
Eğitim öğretim müfredatlarımız öğretim elemanlarımız, Mersin Barosu, Mersin Noter Odası, öğrenci temsilcimiz ve mezun öğrencilerimizden oluşan Danışma kurulumuzun görüşleri doğrultusunda iç ve dış paydaşlarımızın katılımı ile belirlenmektedir.
Bölümünüzün diğer müfredatlardan farklılığı nedir?
Programımızda 2 yıl dört dönemde Medeni Hukuk, Anayasa Hukuku, İdare Hukuku, Ceza Hukuku, İnsan Hakları gibi temel hukuk derslerinin yanı sıra dosyalama arşivleme, kalem mevzuatı ve büro yönetimi gibi mesleki dersler, iki dönem haftalık dört saat 10 Parmak F klavye eğitimi ve ikinci sınıf öğrencilerimize iki dönem haftada iki gün mesleki uygulamadan oluşan teorik ve yoğun uygulamanın bir arada olduğu bir müfredat uygulanmaktadır.
Aday öğrencilerimizin bu bölümü tercih ettiklerinde, sahip olacağı avantajlar nelerdir?
Öğrencilerimiz yardımcı adalet elemanlarının ihtiyaç duyacağı hukuki ve mesleki bilginin yanı sıra eğitim öğretim sürecinde gerçekleştirilen mesleki uygulamalarla da okulları devam ederken iş deneyimi kazanmakta, deneyimli birer ara eleman olarak mezun olabilmekteler.
Mezunlarımızın istihdamı ne durumda? Ve bu konudaki talepler nelerdir?
Mezunlarımız KPSS’ye girerek Adliyelerde öncelikli olarak işe girme şansına sahipler, bunun yanı sıra noterlik ve hukuk bürolarında ve özel kuruluşlarda iş bulma imkanına sahiptirler. Özellikle mesleki uygulamaya dayanan eğitim öğretim sistemimiz sayesinde birçok öğrencimiz mesleki uygulama yaptığı noterlik veya hukuk bürolarında çalışmaya başlamıştır. Eğitim kariyerlerini sürdürmek isteyen öğrencilerimiz ise DGS (Dikey Geçiş Sınavı) ile Hukuk Fakültelerine yerleşme olanağına sahiptirler.
Bölümün akademik kadrosu, laboratuvar, kütüphane gibi olanakları nelerdir?
Programımızda verilen dersler mesleğinde deneyimli 4 kadrolu öğretim elemanımız yanı sıra Mersin Noter Odası ve Mersin Barosu ile iş birliğimize dayanarak görevlendirilen Avukat ve Noterler tarafından yürütülmektedir. Derslerimiz teknolojik alt yapıya sahip dersliklerde yürütülmekte, 10 Parmak F Klavye eğitimi ve Noterlik Uygulamaları Dersimiz ise Bilgisayar Laboratuvarımızda yürütülmektedir. Öğrencilerimiz ayrıca Üniversitemizin kütüphane, kantin v.b. sosyal olanaklarından da faydalanabilmektedir.