AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER
Toros Üniversitesi Meslek Yüksekokulu bünyesinde eğitim veren Ağız ve Diş Sağlığı Programı hakkında Dişçilik Hizmetleri Bölüm Başkanı Öğr. Gör. Tiinçe Aksak ile üniversitemizi yeni tercih edecek öğrencilere ışık tutmak için program hakkında röportaj gerçekleştirdik.
Bölümünüzü kısaca tanıtır mısınız? Ve bölümünüzün geleceği hakkında bilgi verir misiniz?
Programımız, Ağız ve Diş Sağlığı hizmeti sunulan kamu ve özel sağlık kuruluşlarında “Ağız ve Diş Sağlığı Teknikeri” olarak çalışabilecek diş hekimi yardımcı personeli yetiştirmektir.
Sağlık Bakanlığı verileri ülkemizde ağız ve diş sağlığı ile ilgili personele olan talebin çok yoğun olduğunu göstermektedir.. Ülkemizde, önümüzdeki beş yılın sonunda diş hekimi ihtiyacının artacağı ve buna bağlı olarak ta ağız ve diş sağlığı yardımcı personel ihtiyacının da artış göstereceği öngörülmektedir. Programımızdan mezun öğrencilerimiz, güçlü çözüm ortaklarımızın tüm altyapısından faydalanarak, teorik ve pratik bilgilerle donatılarak kusursuz birer meslek elemanı olmak için gerekli eğitimi almaktadır. Bu bölümden mezun olan öğrenciler, diş laboratuvarlarında, diş sağlığı ile ilgili teknik donanım sağlayan firmalarda çalışabilirler.
Bölümdeki eğitim-öğretimin müfredatı nasıl planlanıyor?
Bölümün eğitim öğretim müfredatı alanında uzman, tecrübeli bir eğitim kadrosunun yanında Mersin Diş Hekimleri Odası ile şehrimizin önde gelen diş hekimlerimizin katıldığı danışma kurulunun her yıl toplanarak aldığı kararlar sonucunda bölüm kurulu ve meslek yüksekokulumuz kurulunca hazırlanmaktadır. Bölümün müfredatı danışma kurulunun önerileri doğrultusunda çağın gerektirdiği yenilikler ve diş hekimliği mesleğindeki ihtiyaç ve ilerlemelere göre her yıl gözden geçirilmektedir.
Bölümünüzün diğer müfredatlardan farklılığı nedir?
Ağız ve Diş Sağlığı Program müfredatında Temel Tıp ve Diş Hekimliği alanlarında asiste sürecine ilişkin teorik eğitim yanında klinik yönetimi ve güncel konularda derslerde müfredata eklenmiş ve çekirdek eğitim genişletilmiştir. Ayrıca Mesleki Uygulama dersleri de eklenerek haftanın belirli günlerinde diş hekimleri ile birebir uygulamalı dersler gerçekleştirilmektedir. Böylece mezun olmadan sektörün içerisine dahil olmaktadırlar.
Aday öğrencilerimizin bu bölümü tercih ettiklerinde, sahip olacağı avantajlar nelerdir?
Ağız ve Diş Sağlığı hizmeti sunulan kamu ve özel sağlık kuruluşlarının artmasıyla bu alanda çalışan dental profesyonellerin sayısında da gereksinim artmaktadır. Bu programdan mezun olan öğrenciler “Ağız ve Diş Sağlığı Teknikeri” ünvanı ile Diş Hekimi Asistanı olarak çalışabileceklerdir. Günümüzde artık ağız ve diş sağlığı hizmetlerinde bireysel çalışma yerine profesyonel takım çalışması öne çıkmaktadır. Ağız ve Diş Sağlığı Teknikerleri de bu takım içerisinde en etkin üyelerin başında gelmektedir. Artık bu unvan ile çalışmak için Ağız ve Diş Sağlığı Önlisans Diplomasına sahip olmak gerekmektedir. Dental sektördeki gelişmelere paralel olarak bu programdan mezunlar hizmet sunumu dışında çalışma olanakları yakalayabilecektir. Toros Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Ağız ve Diş Sağlığı Programı; meslek örgütü, dental sektör, ulusal ve uluslararası programlar çerçevesinde akademik eğitim programını oluşturarak kaliteli hizmet odaklı dental profesyonel yetiştirmektedir.
Mezunlarımızın istihdamı ne durumda? Ve bu konudaki talepler nelerdir?
Ağız ve diş sağlığı teknikeri diş hekimi için çalışma ortamını hazırlar, hastayı kabul eder ve tedavisi sırasında hekime ve hastaya yardımcı olur. Ağız ve diş sağlığı teknikerliği programının amacı, kamu ve özel sektörde tercih edilen saygın, nitelikli, çağdaş ve diş sağlığı alanında uluslararası bilgi seviyesine ulaşmış ülkemizin ara eleman ihtiyacını karşılayacak öğrenciler yetiştirmektir.
Programı bitiren öğrencilere ön lisans diploması ve “Ağız ve Diş Sağlığı Teknikeri” unvanı verilir. Bu bölümden mezun olanlar bireysel çalışma imkânına sahip olmayıp diş kliniklerinde, hastanelerin diş sağlığı ile ilgili birimlerinde veya kamu kuruluşlarında çalışabilirler. Ayrıca Ağız ve Diş Sağlığı ön lisans programını başarı ile bitirenler, ÖSYM tarafından açılan Dikey Geçiş Sınavı´nda başarılı oldukları takdirde, "Sağlık İdaresi, Sağlık Kurumları İşletmeciliği, Sağlık Kurumları Yöneticiliği, Sağlık Yönetimi" gibi lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler.
Bölümümüz ilk mezunlarını 2015-2016 eğitim-öğretim döneminde vermiştir. Bu dönem mezun olan öğrencilerimizden bazıları dikey geçiş sınavında lisans eğitimlerine devam etmeyi tercih etmişlerdir. Bazıları mezuniyetleri akabinde KPSS ile çeşitli devlet hastanelerine atanmışlardır. Diğer mezunlarımız ise özel kliniklerde çalışmaktadır.
Bölümün akademik kadrosu, laboratuvar, kütüphane gibi olanakları nelerdir?
Programımızda Kadrolu 1 Öğretim Üyesi, 3 Öğretim Görevlisi dışında ağız ve diş sağlığı hizmeti sunan sektör temsilcisi diş hekimleri de görev yapmaktadır.
Üniversitemiz bünyesinde ağız ve diş sağlığı laboratuvarı bulunmaktadır. Laboratuvarımız günümüz kliniklerinde bulunan cihaz ve ekipmanlara sahip olup, burada uygulamalı eğitim verilmektedir.
Öğrencilere sunulan akademik ve teknolojik imkanlar nelerdir?
Ağız ve Diş Sağlığı laboratuvarımız sayesinde klinik imkanlar ile simülasyon eğitimi tamamlamaktadır. Öğrencilerimizin mesleki gelişimleri için faydalanabilecekleri kütüphanemizde üye olunan veri tabanları ve dokümanlar mevcuttur. Bunun yanında alanında uzman akademik kadromuz sayesinde öğrencilerimiz diş hekimliği alanındaki teknolojik gelişimleri de yakından takip edebilmektedir. Öğrencilerimiz bunlar gibi seminerlerin hazırlanması ve sunulması faaliyetlerinde de görev alarak akademik düzeylerini arttırmaktadırlar.