ANESTEZİ PROGRAMI BİLİNMESİ GEREKENLER
Toros Üniversitesi Meslek Yüksekokulu bünyesinde eğitim veren Anestezi Program Sorumlusu Öğr. Gör. Havin Öner Gören ile Anestezi programı hakkında röportaj gerçekleştirdik.
Bölümünüzü kısaca tanıtır mısınız? Ve bölümünüzün geleceği hakkında bilgi verir misiniz?
Meslek yüksekokuluna bağlı Anestezi Programı ilk öğrencilerini 2014-2015 eğitim-öğretim yılında almıştır. Anestezi programının amacı, ameliyat esnasında hastanın uyutulması ile ilgili tıbbi yöntemleri hekimin talimatına göre uygulayacak, ameliyat öncesi hasta hazırlığını yapabilecek, ameliyat sırasın da anestezi uzmanına talimatlarına göre destek verecek, ameliyat sonrasında hasta kontrolü ve denetimini üstlenebilecek sağlık personeli yetiştirmektir. Program başarılı bir şekilde tamamlanıp, program yeterlilikleri sağlandığında Anestezi alanında ön lisans derecesine sahip olurlar. Mezunlar; kamu ve özel sağlık kurum ve kuruluşlarında “Anestezi Teknikeri” unvanı ile çalışırlar.
Bölümdeki eğitim-öğretimin müfredatı nasıl planlanıyor?
Eğitim öğretim müfredatımız alanında deneyimli Anestezi uzmanlarımızın da görüşü alınarak; her sene alanın bilimsel yenilikleri çerçevesinde güncellenir. Her sene yapılan danışma kurulumuzda yer alan ve ilin önde gelen sağlık kuruluşları, öğrenci temsilcimiz ve öğrencilerimiz bu sürecin planlanmasında destek verirler.
Bölümünüzün diğer müfredatlardan farklılığı nedir?
Programımızda anestezi teknikerliği alanına ait gerek teori gerekse uygulama dersleri verilir. Bu süreçte Anestezi Programımız 2.sınıf öğrencileri haftanın 2 günü uygulama dersleriyle teoride öğrendiklerini pratikte uygulama olanağı bulurlar.
Aday öğrencilerimizin bu bölümü tercih ettiklerinde, sahip olacağı avantajlar nelerdir?
Öğrencilerimiz alanında deneyimli öğretim elamanlarından aldıkları alan derslerinin yanı sıra uygulama dersleriyle mezun olmadan iş deneyimini tecrübe edebilirler.
Mezunlarımızın istihdamı ne durumda? Ve bu konudaki talepler nelerdir?
Mezunlarımız tüm özel ve kamu hastanelerinin ameliyathane, ayılma odası, yoğun bakım ünitesi, solunum tedavi ünitesi gibi bölümlerinde çalışma imkanına sahiptirler. Öğrencilerimiz DGS sınavıyla 2 yıllık Anestezi programından Hemşirelik bölümüne geçme sansına da sahiptirler. Kamu Personel Seçme Sınavı’nda (KPSS) yeterli puanı almayı başaranlar Sağlık Teknikeri unvanı ile atanabilmektedirler.
Bölümün akademik kadrosu, laboratuvar, kütüphane gibi olanakları nelerdir?
Programımız bir profesör ve alanında uzman anestezi doktorlarından oluşmaktadır. Okulumuz derslerimiz için gerekli laboratuvar ve teknik donanıma sahiptir.
Öğrencilere sunulan akademik ve teknolojik imkânlar nelerdir?
Öğrencilerimiz yıl içinde programımızla ilgili her türlü bilimsel çalışma, etkinlik ve aktiviteye katılabilir. Bunun yanında okulumuzun sosyal aktivitelerinde yer alabilirler.