AŞÇILIK PROGRAMI BİLİNMESİ GEREKENLER
Toros Üniversitesi Meslek Yüksekokulu bünyesinde eğitim veren Aşçılık Programı Bölüm Başkanı Öğr. Gör. Mehmet Fatih Kayran ile Aşçılık programı hakkında röportaj gerçekleştirdik.
Bölümünüzü kısaca tanıtır mısınız? Ve bölümünüzün geleceği hakkında bilgi verir misiniz?
Meslek Yüksekokuluna bağlı Aşçılık Programı 2 yıllık ön lisans eğitimi vermektedir. Aşçılık programı, konusunda mesleki bilgi ve becerilerle donatılmış, alanında edindiği temel düzeydeki bilgi ve becerileri kullanarak verileri yorumlayabilen ve değerlendirebilen, girişimci özelliklerine sahip mutfakların en iyi genç yönetici şeflerini yetiştirmeyi amaçlamaktadır.
- Bölümdeki eğitim-öğretimin müfredatı nasıl planlanıyor?
Eğitim- öğretim müfredatımız bölüm kurulunda buluna akademik kadro, sektör temsilcilerinden oluşan danışma kurulları ve öğrenci görüşleri ile sektörün ihtiyacına yönelik olarak planlanmaktadır.
- Bölümünüzün diğer müfredatlardan farklılığı nedir?
Bölümüm müfredatımızın en önemli farkı, teorik ve pratiğin bir araya getirilirken akademinin, sektörün ve öğrencilerin talepleri doğrultusunda oluşturulmasıdır. Bu bağlamda 4. yarıyılımız tamamen mesleki uygulamaya yönelik, profesyonel işletme mutfaklarında olacak biçimde hazırlanarak öğrencilerimizin hem pratiklerinin gelişmesi hem de deneyim sorunlarını aşmalarını sağlamaktadır.
- Aday öğrencilerimizin bu bölümü tercih ettiklerinde, sahip olacağı avantajlar nelerdir?
Aday öğrenciler Aşçılık programını tercih ettiklerinde, alacakları teorik ve pratik eğitim ile mezun duruma geldiklerinde, aşçı ve şef unvanları ile oteller, turistik tesisler, catering firmaları, zincir restoranlar, pastacılık sektörü, gıda fabrikaları gibi çalışma alanlarında iş imkanı bulmaktadırlar. Eğitim süreleri boyunca düzenlenen etkinlikler ve teknik geziler ile mesleki ve kişisel gelişimlerine katkı sağlayarak avantaj sahibi olacaklardır.
- Mezunlarımızın istihdamı ne durumda? Ve bu konudaki talepler nelerdir?
Mezun öğrencilerimiz, mesleki uygulama eğitiminin de katkısı ile mezun olur olmaz iş imkanına sahip olmaktadırlar. Mevcut durumdaki mezunlarımız prestijli yiyecek işletmelerinde çeşitli kademelerde çalışmaktadırlar. Bunun yanı sıra yine bu işletmelerden, nitelikli personel istihdam etme konusunda sürekli talepler almaktayız.
- Bölümün akademik kadrosu, laboratuvar, kütüphane gibi olanakları nelerdir?
Bölümümüzün akademik kadrosu alanında uzman akademisyenlerden oluşmaktadır. Bununla birlikte uygulama derslerinde katkı olarak uzman aşçılar da eşlik etmektedir. Bölümümüzün pratik derslerinin yürütüldüğü eğitim amaçlı oluşturulmuş uygulama mutfağı mevcuttur.
- Öğrencilere sunulan akademik ve teknolojik imkanlar nelerdir?
İki yıllık ön lisans programı süresince mutfak şefi adaylarına en temelden ileri seviyeye kadar mutfak sanatının tüm inceliklerini öğreten yiyecek-içecek yönetimi, beslenme ilkeleri, gıda güvenliği ve hijyeni, yemek hazırlama, pişirme, saklama, sunma teknikleri, yöresel mutfaklar ve dünya mutfakları teorik ve uygulamalı dersler olarak verilmektedir. Bunun yanı sıra uluslararası alanda rekabet edebilmeleri, farklı ülkelerden meslektaşlarıyla iletişim kurabilmeleri için yabancı dil eğitimi ve kendi işletmelerini kurabilmeleri yolunda teşvik edici girişimcilik eğitimi de verilmektedir.