BİLGİSAYAR VE YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ BİLİNMESİ GEREKENLER
Toros Üniversitesi Mühendislik Fakültesi bünyesinde eğitim veren Bilgisayar ve Yazılım Mühendisliği Bölümü hakkında, Bilgisayar ve Yazılım Mühendisliği Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Ü. Mehmet Ali Aktaş ile röportaj gerçekleştirdik.
Bölümünüzü kısaca tanıtır mısınız? Ve bölümünüzün geleceği hakkında bilgi verir misiniz?
Bilgisayar ve Yazılım Mühendisliği, donanım ve yazılım ürünlerini bir arada geliştirmek için mühendislik, matematik ve bilgisayar bilimleri alanlarını bütünleştiren bir disiplindir. İçinde bilgisayar olan, yazılım ve donanım bileşenleri içeren sistemlerin analiz edilmesi, tasarlanması, gerçekleştirilmesi ve bakımı konu alanıdır. 4 yıl süren Bilgisayar ve Yazılım Mühendisliği müfredatı, matematiğe ve mühendisliğin teori ve ilkelerine odaklanmaktadır. Elde edilen teorik bilgi, bilgisayarlar ve bilgisayar temelli sistemlerin tasarlanmasında ve bu sistemlerin üzerindeki ya da arasındaki yazılımların geliştirilmesinde kullanılmaktadır.
Yazılım alanına olan ilgi özellikle son 2 – 3 sene içerisinde ülkemizde ciddi oranda artmış ve son 2 senede on binlerce tekno merkez piyasaya kazandırılmıştır. Bu alanda birçok kişi merak duyarken, özellikle belediye kursularında yazılım ve programlama dillerine dair talepler artmıştır. Günümüz internet ve yazılım çağı olduğu düşünüldüğünde ise bu mühendislik geleceği en parlak mühendisliklerden bir tanesi diyebiliriz.
Bölümdeki eğitim-öğretimin müfredatı nasıl planlanıyor?
Müfredatımızı, disiplinimizin (Programlama Dilleri ve İşletim Sistemleri Bilgisayar Ağları, Bilgisayar Sistemleri, Mimarisi, Bulut Bilişim, Uygulamaları Yapay Zeka ve Robotik gibi uzmanlık alanlarına uygun şekilde planlıyoruz ayrıca yurt içi ve yurt dışındaki gelişmeleri takip ederek her yıl gerekli güncelleştirmeleri yapmaktayız.
Bölümünüzün diğer müfredatlardan farklılığı nedir?
Butik bir üniversite olmamız ve genç kadromuz sayesinde, bilişim dünyasındaki gelişmeleri ve ihtiyaçları yakından takip edip, bölüm içerisinde her yıl derslerin güncellenmesi ve bu ihtiyaçlara uygun yeni derslerin açılmasını sağlıyoruz.
Aday öğrencilerimizin bu bölümü tercih ettiklerinde, sahip olacağı avantajlar nelerdir?
Bilgisayar ve Yazılım Mühendisleri çeşitli yönetim, endüstri ve hizmet alanlarında sistem çözümleyici ve uygulama programcısı, bilgisayar donanım ve yazılımı üreten ve pazarlayan firmalarda ve genellikle bilgi işlem merkezlerinde sistem programcısı, bilgi işlem merkezlerinde yönetmen, yönetim bilişim sistemleri alanında kurucu ve yönetici mühendis, veri tabanı yönetmeni, bilgisayar destekli endüstriyel sistemlerinin tasarımında ve gerçekleştirilmesinde araştırma-geliştirme mühendisi olarak görev alabilirler.
Mezunlarımızın istihdamı ne durumda? Ve bu konudaki talepler nelerdir?
7 dönem boyunca eğitim gören öğrencilerimiz 2016-2017 eğitim öğretim döneminde uygulamaya başladığımız İntörn Mühendislik çerçevesinde 8. Dönemlerinde kurumsal firmalarda 70 iş günü çalışma fırsatına sahip olmaktadırlar. Bu bağlamda öğrencilerimiz bütün derslerini tamamlamış ve bir mühendis olarak çalışan öğrencilerimiz, İntörnlüklerini tamamladıklarında birçoğu iş yerleri tarafından istihdam edilmektedir.
Bölümün akademik kadrosu, laboratuvar, kütüphane gibi olanakları nelerdir?
Bölümüz de kadrolu 5 Dr. Öğr. Üyesi, 1 Öğr. Gör ve 2 Aratışıma Görevlisi bulunmaktadır. 4 adet bilgisayar laboratuvarımız bulunmakta olup, programlama, network ve diğer derslerimiz bu laboratuvarlarda işlenmektedir. Toros Üniversitesine ait merkezi kütüphanemizde Bilgisayar ve Yazılım Mühendisliği alanıyla ilgili birçok kaynak yer almaktadır.
Öğrencilere sunulan akademik ve teknolojik imkanlar nelerdir?
Genç, dinamik ve alanında başarılı araştırmaları olan kadromuzla bilişim dünyasındaki gelişmeleri ve ihtiyaçları yakından takip ederek öğrencilerimizin dünyaya yön verecek olan son teknolojiler hakkında bilgi sahibi olmalarını ve gelişmiş ve son teknoloji bilgisayar ile donatılmış laboratuvarlarımızda bu teknolojiler ile ilgili proje geliştirmelerini sağlamaktayız.