DEĞİŞEN DÜNYADA LOJİSTİK KONUSU TOROS’TA MASAYA YATIRILDI
Toros Üniversitesi Uluslararası Ticaret ve Lojistik Topluluğu “Değişen Dünyada Lojistik” konulu zirve düzenlendi.
11 Nisan 2019 Perşembe günü 45 Evler Kampüsü Konferans Salonu’nda gerçekleşen zirveye Mütevelli Heyet Başkanı Ali Özveren ile Rektör Prof. Dr. Haluk Korkmazyürek’in yanı sıra dekanlar, akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı.
Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan zirvede ilk sözü alan Uluslararası Ticaret ve Lojistik Topluluğu Başkanı Sergen Çiçek alanlarında otorite olan kişileri ve şirketleri ağırlamanın verdiği gururu yaşadıklarını belirtti.
LOJİSTİĞİN İŞLEM HACMİ 2023’TE 15 TRİLYON DOLAR OLACAK
Başkan Çiçek’ten sonra açılış konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. Haluk Korkmazyürek, lojistiğin hayatın her alanında olduğuna dikkat çekti. Geçmişten günümüze lojistiğin değişimi hakkında örnekler veren Rektör Korkmazyürek, “Dünyada lojistik sektörünün şuanda 7.5 trilyon dolarlık bir işlem hacmi var. Bu hacmin 2023 yılında 15 trilyon dolar olması tahmin ediliyor. Bizim Türkiye olarak bu pazardaki payımız 350 Milyar Dolar seviyesinde bu hacmi arttırmak için çalışmalar yapmamız gerek” dedi.
E-TİCARET LOJİSTİĞİ KONUSUNDA ÇALIŞMA YAPIN
Açılış konuşmalarının ardından Lojistik alanında Türkiye’deki en önemli isimlerden birisi olan LODER Başkanı Prof. Dr. Mehmet Tanyaş “Lojistikte Yeni Ufuklar” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Taşımacılığın farklı modlarının olduğunu belirten Prof. Dr. Tanyaş, “Lojistikte her alanın kendine göre artı ve eksileri vardır. Karayolları maliyet olarak yüksek fakat taşıma süresi olarak hızlı bir taşıma yoludur. Deniz yolunda ise hız yavaş ama maliyet düşüktür. Her modun kendine göre artı ve eksileri vardır. Siz değerli öğrencilere tavsiyem girişimci ruhunuzu kaybetmeden bu konuda teknolojik gelişmeleri takip etmeniz hatta o teknolojileri üretmeniz olacaktır. Öyle bir yazılım yapın ki müşteriler taşınacak ürünün çıkış ve varış noktalarını girsin kendilerine en uygun taşıma yolunu kendilerini seçebilsin. Bu konuda ülkemizde ciddi bir eksilik var. Bu alanda kendini geliştiren girişimciler çok başarılı olabilir” şeklinde konuştu. Taşımacılıkta doğru güzergâh tercihinin de önemine dikkat çeken Prof. Dr. Tanyaş, bu model için Türkiye’deki en büyük handikabın ise karayolu taşımacılığında maliyetlerin çok değişken olmasını gösterdi. Prof. Dr. Tanyaş, öğrencilere özellikle E-Ticaret Lojistiği konusunda çalışma yapmaları tavsiyesinde bulunarak sözlerini sonlandırdı.
EĞİTİMİ DAHA İLERİ GÖTÜRME ADINA ÇALIŞIYORUZ
Üniversite olarak “Eğitimin Ötesinde, Yaşamın İçinde” düsturu ile hareket ettiklerini belirten zirvenin moderatörü, Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Köksal Hazır, “Üniversite olarak uyguladığımız işyeri uygulama ve İntörnlük gibi modellerle öğrencilerimizi iş hayatına en iyi şekilde hazırlamaya çalışıyoruz. Eğitimi daha ileri götürme adına çalışmalar yürütüyoruz. Sektör temsilcileri ile öğrencilerimizi sürekli buluşturarak onların sektörlerini yakından tanımalarına ve gelişmeleri yakından takip etmelerine olanak sağlıyoruz. Bu bağlamda bugün düzenlediğimiz “Değişen Dünyada Lojistik” konulu zirve ayrı bir önem arz etmektedir” şeklinde konuştu.
KARA TAŞIMACILIĞI 500 BİN KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLIYOR
“Kara Taşımacılığı ve Güncel Sorunlar” başlıklı konuşmasıyla ilk sözü alan Ufuk Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Ufuk Maya, karayolu taşımacılığının ülkemiz için önemine dikkat çekti. Maya, “Ülkemizde ortalama 3 milyar dolarlık ağır vasıta envanteri bulunuyor. Yan sektörlerle birlikte 500.000 kişiye istihdam sağlayan bir sektörden bahsediyoruz. Sektörümüzün ülkemize sağladığı katma değer ise 5 milyar dolar” dedi.
Küreselleşen ekonomiyle birlikte rekabette öne geçmenin temel koşulunun tedarik zincirlerinin verimli kullanılması olduğunun altını çizen Maya, “Dünya Bankası’nın her yıl hazırladığı performans endeksine göre 2007 yılında 160 ülke arasında 30. sırada yer alan ülkemiz maalesef şuanda 47. sırada yer alıyor. Bir an önce gerekli önlemleri alarak ilk 15 içerisinde yer almak için adımlar atmalıyız” dedi.
ADANALI ÜRETİCİ HAVAYOLU TAŞIMACILIĞININ ÖNEMİNİ ANLADI
Sevilerek yapılan her işin başarıya ulaşacağını belirterek söze başlayan Mars Lojistik Çukurova Bölge Müdürü Ali Muzaffer Büker, öğrencilere çok dinamik ve renkli bir hayatın kendilerini beklediğini ve hatalarından ders çıkarak ilerlemeleri gerektiğini söyledi. Hava Kargonun bir malı ülke içinde veya ülkelerarası havayolu üzerinden taşıyan bir iş kolu olduğunu belirten Büker, “Tüm dünyada kargo hizmetlerinin yalnızca %8’i havayolu ile yapılmaktadır. Neden havayolu kargo diye sorarsanız; sigorta primleri düşüktür, yüksek hızla taşıma yaparsınız, teslim süresi kısadır, transit süre avantajı vardır, ayrıca yüksek emniyet ve güvenilirlikle taşıma yapabilirsiniz. Malumunuz Çukurova bölgesi için narenciye ve çilek gibi bozulabilir ürünlerin ayrı bir önemi vardır. Bu ürünler için hız ayrı bir önem arz etmektedir. Biz bunlara “Çok önemli Kargo” (Very Important Cargo) diyoruz. Adana’da Türk Hava Yolları’nın (THY) taşıdığı kargoların %47’si bozulabilir kargodur. 2016 yılında THY 2.716.333 ton kargo taşımış. 2017’de 4.687.359 ton, 2018’de ise 6.282.359 ton. Adanalı üretici havayolu taşımacılığın önemini kavradı ve Adana’dan dünyaya açıldı” dedi.
LOJİSTİK 4.0 KAYNAKLARIMIZI DOĞRU KULLANMA ADINA ÇOK ÖNEMLİ
EKOL Lojistik Güney Bölge Müdürü Güney Gedik ise “Lojistik 4.0, Ekol Lojistik Uygulamaları” hakkında bilgiler verdi. Lojistikte yüzlerce hatta işe göre milyonlarca kombinasyon ve olasılık olduğunu belirten Gedik, “Bize düşen bu kombinasyonlar içinden en iyisini bulmaktır. Bunu yapabilmenin en iyi yolu da Lojistik 4.0’dır. Lojistik 4.0 gereksiz hareketlerin hepsini ortadan kaldırır. Her an her noktada ulaşılabilir bir dataya sahip olmanıza fırsat tanır. Gereksiz prosesi ortadan kaldırır ve gerekli prosesi de en uygun maliyetle oluşturmanızı sağlar” dedi.
Dünyada sınırlı kaynakların olduğunu belirten Gedik, “Kaynakları yerine koyamayacak şekilde yok ediyoruz. Dünyada her yıl üretilen plastik dünyanın etrafını 4 kere dolaşacak kadar çok. Lojistik 4.0 dünyanın sınırlı kaynaklarını doğru kullanma adına çok önemlidir” dedi.
Panelistler konuşmalarının ardından öğrencilerden gelen sorulara cevap verdi. Soru cevap bölümünün ardından panelistlere Mütevelli Heyet Başkanı Ali Özveren, Rektör Prof. Dr. Haluk Korkmazyürek, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Zeren ve İİSBF Dekanı Prof. Dr. Süleyman Türkel tarafından plaketleri takdim edildi.