ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BİLİNMESİ GEREKENLER
Toros Üniversitesi Mühendislik Fakültesi bünyesinde eğitim veren Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü hakkında, Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Cemil Cengiz Arcasoy ile röportaj gerçekleştirdik.
Bölümünüzü kısaca tanıtır mısınız? Ve bölümünüzün geleceği hakkında bilgi verir misiniz?
Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Toros Üniversitesi 45 Evler Kampüsü’nde eğitim faaliyetlerini yürütmektir. Bölümümüzde 4 tam zamanlı, 1 yarı zamanlı Öğretim Üyesi, 1 Öğretim Görevlisi ve 2 tane Araştırma Görevlisi görev yapmaktadır. Bununla birlikte önümüzdeki akademik eğitim-öğretim yılı için öğretim kadromuzu kısa zamanda genişletmeyi düşünerek daha zengin bir ders müfredatının uygulanmasını hedeflemekteyiz.
Bölümdeki eğitim-öğretimin müfredatı nasıl planlanıyor?
Bölümümüzdeki eğitim-öğretim müfredatı, deneyimli Öğretim Elemanları tarafından öğrencilerimizin meslek hayatlarında ihtiyaç duyacakları bilgiler doğrultusunda, en güncel teknolojileri içeren, teorik bilgiler ve uygulamalı derslerden oluşacak şekilde hazırlanmaktadır.
Bölümünüzün diğer müfredatlardan farklılığı nedir?
Bölümümüzün eğitim dili %100 İngilizcedir. Bölüm müfredatımız Türkiye’deki ve dünya üniversitelerindeki ders müfredatlarıyla karşılaştırılarak hazırlanmaktadır. Ayrıca ders müfredatımız her yıl eğitim-öğretim yılı başlamadan güncellenmektedir.
Aday öğrencilerimizin bu bölümü tercih ettiklerinde, sahip olacağı avantajlar nelerdir?
Aday öğrenciler bölümümüzü tercih ettiklerinde ÖSYM sınav puanlarına göre %100 ve %50 burs imkanlarından yararlanabileceklerdir. Ayrıca, bu öğrenciler hazırlık eğitimleri ile birlikte toplam 5 yıllık eğitim-öğretim süreleri boyunca kaliteli bir eğitim alacaktır.
Mezunlarımızın istihdamı ne durumda? Ve bu konudaki talepler nelerdir?
Elektrik-Elektronik Mühendisliği hem Türkiye’de hem dünya ülkelerinde tercih edilen önemli bir mühendislik dalıdır. Bu sebeple hem devlet kurumlarında hem özel sektör kuruluşlarında Elektrik-Elektronik Mühendislerine talep vardır. Mezun öğrencilerimiz Enerji Üretim, İletim ve Dağıtım, Telekomünikasyon, Elektronik, Kontrol ve Otomasyon gibi alanlarda çalışma imkanına sahip olabilmektedir.
Bölümün akademik kadrosu, laboratuvar, kütüphane gibi olanakları nelerdir?
Daha önce belirtildiği gibi akademik kadromuz gelişmeye açıktır. Öte yandan, bölümümüzde uygulamalı dersler Elektrik Devreleri ve Elektronik, Elektrik Makinaları, Mikroişlemciler, Dijital ve Kontrol, Genel Fizik ve Bilgisayar Laboratuvarlarında yapılmaktadır. Ayrıca kampüsümüzde öğrencilerimizin rahatlıkla yararlanabileceği, her gün gelişmekte olan bir kütüphane mevcuttur.
Öğrencilere sunulan akademik ve teknolojik imkanlar nelerdir?
Öğrencilerimizin en güncel ders müfredatıyla hem teorik bilgileri hem uygulama becerilerini kazanmaları hedeflenmektedir. Bölümümüzde pek çok üniversiteden farklı olarak 4. Sınıf, 8. Yarıyılda Uygulamalı (Intörn) Mühendislik uygulaması yapılmaktır. Bu uygulama ile öğrencilerimiz son yarıyıllarını bölüm tarafından uygun görülen bir kuruluşta staj yaparak tamamlamaktadır. Uygulamalı Mühendislik öğrencilerimizin çoğu stajlarını tamamladıklarında staj yaptıkları iş yerlerinden iş teklifi almaktadır.