Endüstri 4.0’da Bulut Bilişim Teknolojileri Masaya Yatırıldı
Toros Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Topluluğu tarafından düzenlenen konferansta Endüstri 4.0’da Bulut Bilişim Teknolojileri konusu masaya yatırıldı.
11 Mart 2019 Pazartesi günü Toros Üniversitesi 45 Evler Konferans Salonu’nda gerçekleşen etkinliğe İİSBF Dekanı Prof. Dr. Süleyman Türkel, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Zeren ile çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.
BİLİM KURGU BİLİMİN GERÇEĞİ OLDU
“Dijitalleşme Yolunda Türkiye” konulu bir sunum yapan Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Zeren, bir şeyin dijitalleştikten ve buluta yüklendikten sonra ulaşımının kolaylaştığına ve ucuzladığına dikkat çekti. Prof. Dr. Zeren, “Google’un aktif Mühendislik Bölümü yöneticisi Ray Kurtweil’ın öngörüsüne göre 2025 yılına kadar bilgisayarlar tek bir insan beyninin işlem gücünü geçecek. 2050 yılında ise, tek bir bilgisayar o yıl yaşayan tüm insanların beyin gücü kapasitesine denk bir kapasiteye ulaşacak. Bilim kurgu bilimin gerçeği halini almaya başladı. Makineler okumayı ve analiz etmeyi öğreniyor, yakın zamanda bizi anlayabilir hale gelecekler. Şimdi bir dönüm noktasındayız. Bundan sonra gelişmeler geometrik olacak” dedi.
TÜRKİYE SİBER GÜVENLİKTE 43. ÜLKE
Dijitalleşmenin beraberinde siber güvenlik sorunlarını da beraberinde getirdiğine dikkat çeken Dekan Zeren, “Trend Micro tarafından yayınlanan son rapora göre, Türkiye Avrupa’da fidye yazılımına (ransomeware virus) maruz ülkeler arasında ABD ve Brezilya’dan sonra üçüncü sıradadır. Günümüzde internete bağlı cihaz sayısı 20 milyar adede ulaşmıştır. Bu gelişme beraberinde ciddi bir küresel siber tehdit getirmektedir. Uluslararası Telekomünikasyon Birliği’nin (ITU) yaptığı ‘Küresel Siber Güvenlik Endeksi’ çalışmasında Türkiye 43. sırada olup, AB ülkeleri güvenlik sıralamasının oldukça gerisindeyiz. Siber saldırılar mali kayıplara yol açmakta toplumun dijital sistemlere güvenini azaltmaktadır. AB ülkelerinde siber saldırıların yılda 265 milyar Euro kayba sebep olduğu bildirilmektedir” dedi.
Konuşmasının ardından Prof. Dr. Yusuf Zeren’e İİSBF Dekanı Prof. Dr. Süleyman Türkel plaketlerini takdim etti. Prof. Dr. Zeren’in ardından kürsüye Microsoft Teknoloji çözümleri Uzmanı Muammer Benzeş çıktı. Endüstri 4.0 ile birlikte dünyada neler yapıldığı konusunda bilgiler veren Benzeş, “Endüstri 4.0 ile birlikte firmaların da iş yapma şekilleri değişmeye başladı. Artık her sektör bu değişime bir şekilde ayak uydurması gerekiyor. Farklı bakış açıları ile farklı şeyler yapmak zorundasınız. Bu anlamda da biz bilişim uzmanlarına çok önemli görevler düşüyor” dedi.
Toros Üniversitesi'nde düzenlenen konferansın ardından Mersin Organize Sanayi Bölgesindeki 32 sanayi kuruluşuna da Endüstri 4.0 ve Bulut Bilişim konferansı düzenlendi.
Endüstri 4.0, nesnelerin interneti ve bulut teknolojisi hakkında bilgiler veren Benzeş sunumunun ardından öğrencilerden gelen soruları yanıtladı. Soru cevap kısmının ardından Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Zeren, Muammer Benzeş’e teşekkür plaketi takdim etti. Programın ardından Microsoft iş ortakları Toros Üniversitesi öğrencilerine staj imkânı sunmak için onlarla bir araya geldi.