ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BİLİNMESİ GEREKENLER
Toros Üniversitesi Mühendislik Fakültesi bünyesinde eğitim veren Endüstri Mühendisliği Bölümü hakkında, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Zeren ile röportaj gerçekleştirdik.
Bölümünüzü kısaca tanıtır mısınız? Ve bölümünüzün geleceği hakkında bilgi verir misiniz?
Endüstri Mühendisliği Bölümü başta sanayi ve hizmetler olmak üzere diğer tüm sektörlerde çalışma imkanı sağlayan çok disiplinli müfredata dayalı bir mühendislik alanıdır. Gelişen dijital devrime çok hızlı uyum gösteren bir eğitim programı bölümümüzde uygulanmaktadır. Geleceği açık bir mühendislik alanıdır.
Bölümdeki eğitim-öğretimin müfredatı nasıl planlanıyor?
Endüstri Mühendisliği bölümü tüm gelişmiş üniversitelerde uygulanan zorunlu dersler yanında çok sayıda teknik ve serbest seçmeli ders havuzu ile müfredat programı zenginleştirilen bir bölümdür. Her yıl toplanan, bölgesel anlamda toplanan danışma kurullarının önerisiyle gerektiğinde programımız tartışılarak yeni dersler ve seçmeli dersler eklenerek sürekli zenginleştirilmektedir.
Bölümünüzün diğer müfredatlardan farklılığı nedir?
Endüstri Mühendisliği çok disiplinli bir eğitim programına sahip olması, mühendislik dersleri yanında ekonomik ve sosyal içerikli derslerinde bulunması ile diğer mühendislik programlarına göre biraz farklılık göstermektedir.
Aday öğrencilerimizin bu bölümü tercih ettiklerinde, sahip olacağı avantajlar nelerdir?
Bölümümüzde iyi bir teorik eğitim yanında 20 iş günü staj ve hemen ardından 70 iş günü süresince İntörn Mühendislik uygulaması yapılmakta. Böylece mezunlarımızın teorik bilgileri yanında uygulama bilgileri zenginleştirilmekte ve iş yaşamına daha hızlı adapte olmaları sağlanmaktadır.
Mezunlarımızın istihdamı ne durumda? Ve bu konudaki talepler nelerdir?
İntörn uygulamasını başarı ile bitiren mezunlarımızın tamamı ilk ay içinde iş bulabilmekte ve Mersin’deki diğer üniversitelerde Endüstri Mühendisliği programı bulunmaması mezun ettiğimiz öğrencilere bir avantaj sağlamaktadır özellikle kısa sürede iş bulma konusunda.
Bölümün akademik kadrosu, laboratuvar, kütüphane gibi olanakları nelerdir?
Endüstri Mühendisliği bölümü farklı disiplinlerden oluşan bir bölüm olduğu için, bölümümüzde farklı disiplinlerden gelen öğretim üyeleri vardır ve bu öğretim üyeleri ile bölümümüzün akademik kadrosu zenginleştirilmiştir. Gelişmiş bir ergonomi laboratuvarı ile, merkezi kitaplıkta bulunan bölümle ilgili bir takım kitap ve doküman ile öğrencilerimizin ihtiyaçları karşılanmaktadır.
Öğrencilere sunulan akademik ve teknolojik imkanlar nelerdir?
Açıklanan imkanlar yanında bölümü başarı ile bitiren mezunlar isterlerse kendi anabilim dalımızda tezli yüksek lisans ya da Mühendislik ve Teknoloji Anabilim Dalında tezsiz yüksek lisans yapma imkanlarına da kavuşmaktadır.