ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER
Toros Üniversitesi Mühendislik Fakültesi bünyesinde eğitim veren Endüstri Mühendisliği Bölümü hakkında, Bölüm Başkanı ve Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Zeren ile üniversitemizi yeni tercih edecek öğrencilere ışık tutmak için bölüm hakkında röportaj gerçekleştirdik.
Bölümünüzü kısaca tanıtır mısınız? Ve bölümünüzün geleceği hakkında bilgi verir misiniz?
Endüstri Mühendisliği, üretim ve hizmet sistemlerinin daha verimli, düşük maliyetli ve daha az hatalı çalışmaları için çeşitli bilimsel yöntemler geliştirir ve uygular. Endüstri Mühendisliği, sistemlerin sadece fiziksel yönlerini değil, organizasyon, planlama, malzeme-bilgi akışı, insan-makina ilişkileri, kalite güvencesi gibi boyutlarını da ele alır ve inceler. Bir anlamda da kuruluşlarda yönetim ile teknik işlemler arasında köprü işlevi görür. Bölümümüz gün geçtikçe akademik anlamda güçlenmekte ve güçlenmeye devam etmektedir.
Bölümdeki eğitim-öğretimin müfredatı nasıl planlanıyor?
Bölümümüzün özellikle seçmeli dersler müfredatı her dönem düzenli olarak gerçekleştirdiğimiz sektör-akademik-öğrenci buluşması olan danışma kurullarında görüşülerek gereksinimlere göre düzenlenir.
Bölümünüzün diğer müfredatlardan farklılığı nedir?
8. yarıyılda öğrencilerimiz 70 iş günü olarak sektörde yaptıkları Uygulamalı Mühendislik eğitimi bizi pek çok Endüstri Mühendisliği programından pozitif yönde ayırmaktadır.
Aday öğrencilerimizin bu bölümü tercih ettiklerinde, sahip olacağı avantajlar nelerdir?
Bizi tercih eden öğrencilerimiz sorularına çok hızlı bir şekilde cevap alabileceği, multidisipliner bir bölümde ve yaşamın içinde bir şehir üniversitesinde okumanın ayrıcalığını yaşayacaklardır.
Mezun olduklarında istihdamları ne durumda olacak? Ve bu konudaki talepler nelerdir?
Uygulamalı Mühendislik ile öğrencilerimiz henüz mezun olmadan sektörü tanımaktadır ve bir çoğu Uygulamalı Mühendislik yaptığı firmalarda mezun olur olmaz iş başı yapmaktadır. Endüstri Mühendisliği’nin pek çok sektöre hitap eden bir bölüm olması nedeniyle öğrencilerimiz istihdam problemi yaşamamaktadır.
Bölümün akademik kadrosu, laboratuvar, kütüphane gibi olanakları nelerdir?
Akademik kadromuzda 2 Profesör, 3 Doktor Öğretim Üyesi ve 1 Araştırma Görevlisi bulunmaktadır. Ayrıca 1 Doçent ve 1 Doktor Öğretim Üyesi eğitimimize bölüm dışından destek vermektedir. Bölüm bünyesinde, lisans öğrencileri için bilgisayar laboratuvarlarının yanı sıra çok kapsamlı Ergonomi Laboratuvarı bulunmaktadır. Ayrıca pek çok veri tabanının bulunduğu kütüphanemiz öğrencilerimizin hizmetindedir.
Öğrencilere sunulan akademik ve teknolojik imkanlar nelerdir?
Öğrencilerimize 1 yıl hazırlık eğitimi verildikten sonra 7 yarıyıl %100 İngilizce olarak sektörde Endüstri Mühendisi olarak gerek duyacağı tüm teorik bilgiler verilmektedir. 6. yarıyılın sonunda 20 iş günü ve 8. yarıyılın tamamında 70 iş günü yaptıkları stajlar ile öğrencilerimiz bu teorik bilgilerini pratiğe dökmektedir. Ayrıca bölümümüzün pek çok dersi bilgisayar ve laboratuvar uygulamalı olarak okutulmaktadır.