HEMŞİRELİK VE SAĞLIK HİZMETLERİ BÖLÜMÜ BİLİNMESİ GEREKENLER
Toros Üniversitesi Sağlık Bilimleri Yüksekokulu bünyesinde eğitim veren Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Fügen Özcanarslan ile Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri bölümü hakkında röportaj gerçekleştirdik.
Bölümünüzü kısaca tanıtır mısınız? Ve bölümünüzün geleceği hakkında bilgi verir misiniz?
Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri bölümü ilk öğrencilerini 2015-16 eğitim öğretim yılında almıştır. Henüz mezun verilmemiştir. Bölümde ilk üç yıl hem mesleki hem de ortak zorunlu derslerden oluşan yoğun bir program uygulanmakta olup, mesleki dersleri uygulamaları Mersin ilinde bulunan kamu ve özel hastanelerinde gerçekleştirilmektedir. Son sınıfta intörn hemşire olarak hastanelerde yıl boyu staj yapılmaktadır.
Mezunlarımız kamu ve özel sektörde kolaylıkla iş bulabilmektedirler. Formasyon alma imkânını yakalayan öğrencilerimiz sağlık meslek liselerinde öğretmenlik yapabilmektedirler. Ayrıca yüksek lisans ve doktora yapmak isteyen mezunlarımıza bu imkanı sağlayan bir çok üniversite bulunmaktadır ve bu yolla meslekte ilerleme yada akademik alanda çalışma olanağı bulunmaktadır.
Bölümdeki eğitim-öğretimin müfredatı nasıl planlanıyor?
Bölümdeki eğitim-öğretimin müfredatı Hemşirelikte Ulusal Çekirdek Eğitim Programına (HUÇEP) göre planlanmaktadır
Bölümünüzün diğer müfredatlardan farklılığı nedir?
Hemşirelik alanında çoğu müfredat benzerlik göstermektedir. Seçmeli derslerimiz arasında yer alan toplumsal duyarlılık, drama, beden dili, işaret dili gibi derslerin bize farklılık kattığını düşünmekteyiz. Öğrencilerimizin intörn eğitiminden geçmeleri bu sistemle eğitim yapmayan bölümlere göre bir farklılıktır.
Aday öğrencilerimizin bu bölümü tercih ettiklerinde, sahip olacağı avantajlar nelerdir?
Alanında ülkemizde önde gelen eğitim kurumlarından mezun olmuş akademisyenlerden eğitim alacak olmaları, öğrenci ile bire bir ilgilenen bir eğitim kadrosu, ulaşım sorunu olmayan şehrin merkezinde bir yerleşim, kalabalık olmayan sınıf ortamı, öğrenci kongrelerine katılımın teşvik edilmesi, öğrenci isteklerine duyarlı bir yönetim anlayışı.
Mezunlarımızın istihdamı ne durumda? Ve bu konudaki talepler nelerdir?
Henüz mezun verilmemiş olmakla birlikte mezunlarımız istihdam sorunu yaşamayacaklardır.
Bölümün akademik kadrosu, laboratuvar, kütüphane gibi olanakları nelerdir?
Bölümde iki profesör, üç yardımcı doçent, iki öğretim görevlisi bulunmaktadır. Alan dışı derslere Üniversitemizin diğer bölümlerden konusunda uzman öğretim elemanları destek vermektedirler. İki adet uygulama laboratuvarımızda her türlü ekipman bulunmaktadır. Üniversitemizin merkezi bir kütüphanesi vardır ve buraya düzenli kitap alımı yapılmakta ayrıca internet erişimli yayınlara da abonelik bulunmaktadır.
Öğrencilere sunulan akademik ve teknolojik imkânlar nelerdir?
Her derslikte bilgisayar ve projeksiyon cihazı bulunmaktadır. Maketlerimiz üzerinde uygulama yapılabilecek şekilde tasarlanmıştır. Her öğrenci kolaylıkla internetten faydalanabilmektedir. Fotokopi hizmeti verilmektedir.