HEMŞİRELİK VE SAĞLIK HİZMETLERİ BÖLÜMÜ HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER
Toros Üniversitesi Sağlık Bilimleri Yüksekokulu bünyesinde eğitim veren Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri Bölümü hakkında, Bölüm Başkanı Prof. Dr. Fügen Özcanarslan ile üniversitemizi yeni tercih edecek öğrencilere ışık tutmak için bölüm hakkında röportaj gerçekleştirdik.
Bölümünüzü kısaca tanıtır mısınız? Ve bölümünüzün geleceği hakkında bilgi verir misiniz?
Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri Bölümü 2015 yılında kurulmuş olup 2015-2016 Eğitim- Öğretim Yılında ilk kez öğrenci alarak faaliyete geçmiş ve 2018-19 Eğitim- Öğretim Yılında ilk mezunlarını vermiştir.
Hemşirelik bölümü 4 yıllık eğitim veren bir lisans programıdır.
Bölümün Amacı; günlük yaşam içinde insanı ve insan sağlığını etkileyebilecek her türlü gelişme ve değişmelere duyarlı olacak ve bunları verdiği hizmette göz önünde bulunduracak, sağlıklı ya da hasta bireylerin her ortamda hemşirelik bakım gereksinimlerini saptayabilecek, bu gereksinimleri mesleki standartlar düzeyinde karşılayabilmek için gerekli olan hemşirelik bakımını planlayabilecek, uygulayabilecek ve değerlendirecek, aynı zamanda sağlık ekibinin etkin ve etkili bir üyesi olarak rol ve işlevlerini yerine getirecek, hemşirelik eğitimi, yönetimi ve araştırmalarında rol alabilecek, tüm bunları yerine getirirken mesleki etik ilkelerini göz önünde bulunduracak nitelikte profesyonel hemşireler yetiştirmektir.
Mezuniyet sonrası hastaneler, Aile Sağlığı Merkezleri, Okul ve İş yerleri, Evde bakım hizmetleri, Belediyelerde istihdam olanağı bulunmaktadır. Pedagojik formasyon alan öğrenciler Sağlık Meslek Liselerinde öğretmenlik yapabilmektedirler.
Hemşirelik ve sağlığın çeşitli alanlarında yüksek lisans ve doktora programı açan üniversitelerde eğitimlerini tamamlayan öğrenciler akademik alanda da çalışabilirler.
Yüksekokul olarak, hemşirelik alanında yüksek lisans programı açma ve akreditasyon çalışmalarımız sürmektedir.
Bölümdeki eğitim-öğretimin müfredatı nasıl planlanıyor?
Bölümün müfredatının planlanmasında temel olarak ülkemizin sağlık gereksinimleri ve gelişmekte olan sağlık uygulamalarının gerektirdiği bilgi ve becerileri öğrencilere kazandırmak üzere Hemşirelikte Ulusal Çekirdek Eğitim Programı “HUÇEP” tarafından öngörülen konular esas alınmaktadır.
Müfredatımız ayrıca düzenli olarak gerçekleştirilen ve sağlık sektörünün çeşitli alanlarından ve mezun/halen okumakta olan öğrencilerden temsilcilerin yer aldığı danışma kurulu toplantılarından elde edilen geri bildirim ve öneriler doğrultusunda zaman zaman yenilenmektedir.
Bölümünüzün diğer müfredatlardan farklılığı nedir?
Sağlık alanında önemli görev üstlenen hemşirelerin eğitim müfredatlarında, temel tıp bilimleri derslerinin yanı sıra hemşirelik mesleğinin temel bilimlerini içeren (hemşirelik esasları, iç hastalıkları hemşireliği, cerrahi hastalıkları hemşireliği, doğum- kadın sağlığı ve hastalıkları hemşireliği, çocuk sağlığı ve hastalıkları hemşireliği, ruh sağlığı ve hastalıkları hemşireliği ve halk sağlığı hemşireliği) teorik ders ve uygulamaları bulunmaktadır.
Son sınıf öğrencilerinin intern hemşire olarak eğitimlerini tamamlıyor olmaları ve müfredata danışma kurulu kararlarının da katkıda bulunması fark yaratmaktadır.
Aday öğrencilerimizin bu bölümü tercih ettiklerinde, sahip olacağı avantajlar nelerdir?
Burs olanaklarının bulunması, Toros okullarından ve mersindeki liselerden mezun olanlara ve personel çocuklarına indirim sağlanması, kentle bütünleşmiş bir üniversite olması ve kentteki sağlık kuruluşları ile iyi bir işbirliğinin sağlanması, Çukurova bölgesinin hemşirelik alanında eğitim veren tek bölüm olması, alanında tecrübeli akademik bir kadro, sınıf mevcudunun az tutulması, öğrenci ile bir-bir ilgilenilmesi, Mesleki İngilizce dersinin bulunması, öğrencilerin sosyal ve mesleki gelişimine destek verecek geniş bir seçmeli ders havuzunun( hem hemşireliğin özel alanları ile ilgili hem de müzik, drama, protokol davranışları, toplumsal duyarlılık v.b) yer alması, öğrenci topluluklarının destek bulması, kararlarda öğrenci düşüncelerinin önemsenmesi, Mersinin daha kolay yaşanabilir bir kent olması sayılabilir.
Mezun olduklarında istihdamları ne durumda olacak? Ve bu konudaki talepler nelerdir?
Öğrencilerimiz mezuniyetten sonra istihdam konusunda sıkıntı çekmemektedirler. Uygulama yaptıkları bazı kurumlar istihdam da mezunlarımızı tercih etmektedirler.
Bölümün akademik kadrosu, laboratuvar, kütüphane gibi olanakları nelerdir?
Bölümde sürekli kadroda 2 profesör, 2 doktor öğretim üyesi ve 2 öğretim görevlisi bulunmaktadır. Üniversite bünyesinde bulunan diğer akademik personel kendi uzmanlık alanları ile ilgili derslere girmektedirler.
Bir uygulama laboratuvarımız ve merkezi kütüphane her türlü ihtiyaca cevap verecek yeterliliktedir.
Öğrencilere sunulan akademik ve teknolojik imkanlar nelerdir?
Bilgisayar laboratuvarı bulunmaktadır. Her sınıfta projeksiyon cihazı mevcuttur. İnternet erişimi her yerde mümkündür. Kuluçka merkezimiz açılmıştır. İyi bir danışmanlık hizmeti verilmektedir. Gönüllü öğrenciler akademisyenlerle birlikte araştırma çalışmalarında yer alabilmekte ve öğrenci kongrelerine katılımları desteklenmektedir.