İLK VE ACİL YARDIM BİLİNMESİ GEREKENLER
Toros Üniversitesi Meslek Yüksekokulu bünyesinde eğitim veren İlk ve Acil Yardım Programı hakkında, Program Sorumlusu Öğr. Gör. Tiinçe Aksak ile üniversitemizi yeni tercih edecek öğrencilere ışık tutmak için program hakkında röportaj gerçekleştirdik.
Bölümünüzü kısaca tanıtır mısınız? Ve bölümünüzün geleceği hakkında bilgi verir misiniz?
Günümüzde artan sağlık problemleri dikkate alındığında daha fazla sağlık personeline ihtiyaç duyulması kaçınılmaz bir sonuçtur. İlk ve Acil yardım Programının bu konudaki önemi herkesin ortak fikridir. Amacımız hastane öncesi acil hizmetlerin profesyonelce verilip ardından hasta ve yaralıların esas tedavisi yapılıncaya kadar geçen süre içerisinde yaşam kurtarıcı ve sakat kalmayı önleyici tıbbi müdahale olanakları sağlayabilecek yardımcı sağlık personeli yetiştirmektedir. İlk Ve Acil Yardım Programı kapsamında öğrencilerimiz, hastane öncesi acil müdahale hizmetlerini , ardından hasta ve yaralıların sağlık kuruluşlarına nakli sırasında yaşam kurtarıcı ve sakat kalmayı önleyici tıbbi müdahaleleri alanında uzman öğretim elemanları tarafından öğrenmektedirler.
Programdan mezun olanlar, ön lisans diploması alarak "İlk ve acil yardım teknikeri" unvanını alırlar. Hastanelerin acil servislerinde veya 112 merkez ve istasyonlarında ambulans hizmetlerinde çalışabilirler.
Programımızdan mezun olan öğrenciler ayrıca Dikey Geçiş Sınavı ile “Acil Yardım ve Afet Yönetimi”, “Hemşirelik, Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri, ” lisans bölümlerine geçiş yapabilmektedirler.
Bölümdeki eğitim-öğretimin müfredatı nasıl planlanıyor?
Öğretim elemanları, paydaşlar ve öğrencilerin katılımı ile gerçekleşen yıllık danışma kurullarında öneriler dikkate alınarak müfredatlar güncellenir. Ayrıca öğrencilerimizin tıp eğitiminin gelişim trendine uygun şekilde eğitim almaları sağlanmaktadır.
Bölümünüzün diğer müfredatlardan farklılığı nedir?
İlk ve acil yardım programında uygulanan öğretim programı öğrencilerde; sağlam teorik alt yapının oluşmasına uygun olarak tasarlanması ile birlikte; uygulamaya yönelik eğitimin özellikle mesleki uygulama alanları yani ilk ve acil yardım müdahale istasyonlarına bağlı olarak yürütülmesidir. Bu konuda Sağlık Bakanlığına bağlı İl Sağlık müdürlüğü ile iş birliği yapılmaktadır.
Aday öğrencilerimizin bu bölümü tercih ettiklerinde, sahip olacağı avantajlar nelerdir?
İlk ve Acil Yardım Programını tercih eden öğrenciler her şeyden önce sağlıkçı olarak yetişmenin sosyal doyumunu yaşayacaklardır. İleri derece de acil sağlık yardım eğitimi ile donanmış olan öğrencilerimiz gerek kamu sektöründe gerek özel sektörde nitelikli elemanlar olarak ön planda olacaklardır. Aldıkları teorik ve uygulama eğitimleri bunun için yeterlidir.
Mezun olduklarında istihdamları ne durumda olacak ? Ve bu konudaki talepler nelerdir?
Öğrencilerimiz dört dönemlik eğitim-öğretim süreçleri sonunda özel sektör ve kamuda istihdam edilmektedir. Yıllık olarak ortalama %60-70 oranında mezun olan öğrencilerimizin istihdam edilme istatistiki mevcuttur.
Bölümün akademik kadrosu, laboratuvar, kütüphane gibi olanakları nelerdir?
Programımızın akademik kadrosu alanında uzman hekim ve öğretim elemanlarından oluşmaktadır. Laboratuvar ve kütüphane olanaklarımız ihtiyacı karşılar nitelikte olup, programa özel olarak tahsis edilmiş İlk ve Acil Yardım Laboratuvarımız içindeki yeterli ekipman ile eğitim-öğretim hizmetlerinde kullanılmaktadır. Ayrıca ambulans eğitimi için ambulans tahsisi yapılmakta olup öğrencilerimizin bire bir eğitim almaları sağlanmaktadır.
Öğrencilere sunulan akademik ve teknolojik imkânlar nelerdir?
İlk Ve Acil Yardım Laboratuvarında öğrencilerimizin öğrenimi için tedarik edilen makine ve ekipmanlar çağın teknolojik özelliklerine göre seçilmiş olup yıllık kalibrasyona tabidirler.