İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER
Toros Üniversitesi Mühendislik Fakültesi bünyesinde eğitim veren İnşaat Mühendisliği Bölümü hakkında, Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Çakıroğlu ile üniversitemizi yeni tercih edecek öğrencilere ışık tutmak için bölüm hakkında röportaj gerçekleştirdik.
Bölümünüzü kısaca tanıtır mısınız? Ve bölümünüzün geleceği hakkında bilgi verir misiniz?
İnşaat Mühendisliği bölümü 4 yıllık bir lisans programıdır. Bölümümüzde 4 profesör ve 2 araştırma görevlisi vardır. İnşaat mühendisliği bölümü geleceği olan bir bölümdür ve iş imkanı her zaman olan devamlı bir sektördür.
Bölümdeki eğitim-öğretimin müfredatı nasıl planlanıyor?
Bölümümüzdeki eğitim-öğretim müfredatı dönem sonunda tüm bölüm hocalarımızın bir araya gelmesi ile dönem sonu değerlendirilmesi yapılarak derslerin akıbeti, teori ve uygulama saatleri belirlenerek yapılmaktadır.
Bölümünüzün diğer müfredatlardan farklılığı nedir?
İnşaat mühendisliği bölümünde daha çok sayısal ağırlıklı bir bölümdür. Müfredatımızda teorik bilginin yanı sıra uygulama ağırlıklı laboratuvar dersleri ön plandadır. Teknik geziler düzenlenerek ve öğrencilerin inşaat mühendisliğini her yönden tanıtma ve görme ayrıcalığı sağlanmaktadır.
Aday öğrencilerimizin bu bölümü tercih ettiklerinde, sahip olacağı avantajlar nelerdir?
Adaylar inşaat mühendisliğini seçtikleri takdirde yıllar boyu süre gelen inşaat yapılarını yakından öğrenecek uygulayacak ve hayata geçireceklerdir. Yaratıcılığı gelişmiş vizyon sahibi birer inşaat mühendisi olarak hayata adım atacaklardır.
Mezunlarımızın istihdamı ne durumda? Ve bu konudaki talepler nelerdir?
İnşaat mühendisliği bölümü yıllar boyu süre gelen bir meslek olduğu için iş istihdamı konusunda bir sıkıntı yaşamayacaklardır. Üniversitemizde öğrenciler 4. Sınıfın son döneminde İntörn uygulamalı mühendislik adı altında 6 aylık bir staj eğitimine gönderilmektedir. Bu eğitim sonucunda staj yaptıkları yerlerle daha sonra çalışabilme imkanları olmaktadır.
Bölümün akademik kadrosu, laboratuvar, kütüphane gibi olanakları nelerdir?
İnşaat mühendisliği bölümünde 4 profesör ve iki araştırma görevlisi bulunmaktadır ve inşaat mühendisliği bölümünün kendine ait laboratuvarı bulunmaktadır. Laboratuvarımızda her dersin uygulamasıyla ilgili aletler bulunmaktadır. Kütüphanemizde ise inşaat mühendisliği ile ilgili ulaşabileceği bir geniş veri tabanı bulunmaktadır.
Öğrencilere sunulan akademik ve teknolojik imkanlar nelerdir?
Öğrencilerimiz kütüphanemizin veri tabanlarından akademik araştırmalar, makaleler ve kitaplar elde edebilirler. Bunun yanı sıra donanımlı laboratuvarlarımızda derste teorisini gördükleri ya da merak ettikleri uygulamalar yapılabilmektedir.