İNŞAAT TEKNOLOJİLERİ BÖLÜMÜ BİLİNMESİ GEREKENLER
Toros Üniversitesi Meslek Yüksekokulu bünyesinde eğitim veren İnşaat Teknolojileri Bölümü hakkında, İnşaat Teknolojileri Program Sorumlusu Öğr. Gör. Emre Ünal ile röportaj gerçekleştirdik.
Bölümünüzü kısaca tanıtır mısınız? Ve bölümünüzün geleceği hakkında bilgi verir misiniz?
Toros Üniversitesi Meslek yüksekokulu İnşaat Bölümüne bağlı İnşaat Teknolojileri ön lisans Programı 2 yıllık bir program olup yaklaşık olarak 5 yıl gibi bir süredir Eğitim Öğretim faaliyetlerine devam etmektedir. Program her sene ortalama olarak toplam kontenjanın %70’i oranında mezun vermektedir. İnşaat Teknolojileri Programı öğrencileri, mevcut dersleri ve 30 işgünü zorunlu stajları tamamlamaları halinde ‘İnşaat Teknikeri’ olarak mezun olmaktadırlar.
İnşaat Bölümünün geleceği hakkında ise şu şekilde bir bilgi verebiliriz; Dünya, Nüfus olarak büyüdükçe barınma sorunları da günden güne artmaktadır. İnsanların yaşamlarını sürdürebilmeleri için gerekli olan barınma yani konut ihtiyacı olduğu sürece, inşaat bölüm mezunlarının istihdamları da olacaktır. Bölümümüz ve dersler hakkında daha ayrıntılı bilgiye ise toros.edu.tr adresine girerek, Akademik/Meslek Yüksekokulu/İnşaat Teknolojisine sekmesine tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Bölümdeki eğitim-öğretimin müfredatı nasıl planlanıyor?
Yıllık olarak yapılan ‘Danışma Kurullarının’ toplantısı neticesinde, danışma kurulundaki yetkili ve tecrübeli hocalarımızın görüşleri, mezun olan ve halen okumakta olan öğrencilerimizin tavsiyeleri doğrultusunda bir sonraki akademik yıl açılışından önce eksiklikler tamamlanmakta ve derslerin dağılımları yapılmaktadır.
Bölümümüzde İnşaat Teknolojisi programı öğrencileri, inşaat mühendislerinin gördükleri derslerin sıkıştırılmış halini görmekte ve böylelikle eğitimde kalite daha da yükselmektedir. Yapı Statiği, Betonarme, Çelik Yapılar, Maliyet Keşif Metraj Hakediş, Teknik Resim, Bilgisayar Destekli Çizim, Yapı malzemesi ve beton teknolojisi, Temel inşaatı gibi ana dersler ile birlikte birçok yardımcı dersleri de görmektedirler. Aynı zamanda İnşaat Bölümünde okumakta olan öğrencilerimiz derslerin yanı sıra mesleki uygulama kapsamında haftanın 1 günü uygulamalı eğitime de gitmektedirler. Mesleki uygulama eğitimlerini gördükleri yerlere örnek verecek olursak; Mersin ilindeki ilçe belediyelerden olan Akdeniz, Mezitli, Toroslar, Yenişehir Belediyeleri ile, Nehir beton ve İçel Beton firmaları, Makrolab zemin araştırma laboratuvarları, Nec-er ve Doğan Mühendislik gibi inşaat firmaları ile daha isimlerini sayamadığımız birçok yetkili kuruluşlara öğrencilerimiz giderek, mezuniyet öncesi inşaat sahasını görmekte ve çalışacağı saha hakkında önceden deneyime sahip olmaktadır.
Bölümünüzün diğer müfredatlardan farklılığı nedir?
İnşaat Teknolojisi Programı okumakta ya da okuyacak olan öğrencilerimiz yakın bir zamanda faaliyete geçmesi düşünülen Çift Anadal Programına sayesinde, İş Sağlığı ve Güvenliği Programından da belirlenen dersleri alması durumunda, 2+1 yani toplam 3 yıl gibi bir sürede hem İnşaat Teknolojisi Programını, hem de İş Sağlığı ve Güvenliği Programını aynı anda bitirmiş olacaktır. Böylelikle öğrencilerimiz hem ‘İnşaat teknikeri’ hem de ‘İş Sağlığı ve Güvenliği Teknikeri’ ünvanlarını alacaktır.
Aday öğrencilerimizin bu bölümü tercih ettiklerinde, sahip olacağı avantajlar nelerdir?
Çalışma hayatında herkesin gözle görebildiği bazı somut nesneleri ben yaptım ya da bu işin yapılmasında benim de emeğim var edasıyla kişi kendinden bahsedecek ve başkalarının da kendisini bu şekilde tanımasına vesile olacaktır. Örneğin mezun ya da stajyer öğrencilerin Türkiye’nin ilk şehir hastanelerinden birisi olan Mersin Şehir Hastanesi inşaatında çalışması ve yapılmasında emeğinin bulunması kişiye ne kadar gurur vermektedir, bir düşünsenize?
Mezunlarımızın istihdamı ne durumda? Ve bu konudaki talepler nelerdir?
Mezun olan öğrencilerimiz isterlerse KPSS (Kamu Personeli Seçme Sınavı) ye ön lisans düzeyinde girerek Devlet kurumlarına yerleşebilmekte, isterlerse DGS(Dikey Geçiş Sınavı) ile İnşaat Mühendisliği ve Mimarlık gibi ülkemizin güzide bölümlerine geçiş yapabilmektedirler. Geçiş sağlayamayan inşaat Bölümünden mezun olan öğrencilerimiz; Konut inşaatlarında, Belediyelerin imar ruhsat birimlerinde, yapı denetim firmalarında, Proje ofislerinde, Karayollarında, köprü ve tünel inşaatlarında, barajlarda, Havaalanlarında, yüksek hızlı tren gar yapımında, alışveriş merkezleri gibi büyük kompleks yapılı inşaatlar v.b birçok yapı/inşaat sektöründe çalışabilmektedirler.
Bölümün akademik kadrosu, laboratuvar, kütüphane gibi olanakları nelerdir?
Bölümümüze 3 kadrolu öğretim görevlisi hocamızın dışında, Meslek Yüksekokulu ve Fakültelerde görev almakta olan Profesör hocalarımız ile konu hakkında yetkin ve yeterli tecrübeye sahip hocalarımız da katkı sağlamaktadır. Bölümümüz derslerini Toros Üniversitesi 45 Evler Kampüsünde işlemekte olup, aynı zamanda bu kampüste bulunan İnşaat Mühendisliği laboratuvarını da aktif olarak kullanmaktadır.
Laboratuvarda; Ölçme ve kot verme için topoğrafik aletler, Malzemenin statik yük altında elastik ve plastik davranışlarını belirlemek için çelik çekme deneyleri, Hazır betonun kıvam sınıfını belirlemek için slump deneyi, zemin içerisindeki danelerin boyutlarının belirlenmesi ve gronülometri eğrisinin çizilmesi için elek analizi deneyleri, betonun basınç dayanımının belirlenmesi için beton basınç deneyleri, zemindeki su miktarının yani içeriğinin belirlenmesi için casagrande akma limit deneyi (likit limit deneyi) ve penetrasyon deneyleri ile birlikte birçok deneyler yapılarak öğrencilere öğrendiklerini uygulama imkanları sağlanmaktadır. Toros Üniversitesi kütüphanesi ders çalışmak ve kendini geliştirmek isteyen bütün öğrencilerin kullanımına açıktır. Kütüphanemizde öğrencilerimizin aktif olarak yararlanabilecekleri birçok akademik kitap ve bilgisayar ile erişim sağlanan akademik yayınlar bulunmaktadır.
Öğrencilere sunulan akademik ve teknolojik imkanlar nelerdir?
Kütüphanede yer alan akademik yayınların yanı sıra laboratuvardaki makine ve teçhizatlardan da günümüz teknolojisince yararlanılmaktadır.