İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ PROGRAMI BİLİNMESİ GEREKENLER
Toros Üniversitesi Meslek Yüksekokulu bünyesinde eğitim veren İş Sağlığı ve Güvenliği Programı Bölüm Başkanı Öğr. Gör. Sabri Kalkan ile İş Sağlığı ve Güvenliği programı hakkında röportaj gerçekleştirdik.
Bölümünüzü kısaca tanıtır mısınız? Ve bölümünüzün geleceği hakkında bilgi verir misiniz?
Programımız 2014-2015 Eğitim-Öğretim döneminde açılmış ve akademik eğitime başlamıştır. Bölümümüzün Avrupa Birliği uyum süreci yasaları çerçevesinde çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığı tarafından yayımlanan yönetmenliklerde iş güvenliği ile görevli teknik eleman görev yetki ve sorumlulukları doğrultusunda alanında yetkin teknik elemanların yetiştirilmesi amacıyla eğitim vermektedir. Son yıllarda Türkiye’de iş sağlığı ve güvenliği konusunda devletimizin daha duyarlı davranmaya başlaması ile bu alanda uzman bireylerin yetişmesi önem kazanmıştır. İşinde bilgili, pratik ve kalifiye bireylerin yetiştirilmesi ise Toros Üniversitesi olarak bizim görevlerimiz arasındadır. Kendi alanlarında başarılı hocalarımız, öğrencilerimize gerek teori gerekse uygulamada gereken tüm bilgiyi ayrıntılı olarak aktarmaktadır
Bölümdeki eğitim-öğretimin müfredatı nasıl planlanıyor?
Eğitim Öğretim Müfredatımız alanında yetkin teknik eleman kazandırmak için gerekli teorik bilginin yanında öğrencilerin haftanın iki günü mesleki uygulama dersi çerçevesinde çözüm ortaklarımız aracılığı ile edindikleri pratik çerçevesinde planlanmaktadır.
Bölümünüzün diğer müfredatlardan farklılığı nedir?
Bölümümüzde Risk Analizi ve Değerlendirme, Yangın ve Acil durum, Madenlerde iş sağlığı, Yapı işlerinde iş sağlığı ve güvenliği, Kişisel Koruyucu ve donanımlar gibi teorik ana derslerin yanı sıra mesleki uygulama dersi ile birlikte öğrencinin pratik kazanması da sağlanmaktadır.
Aday öğrencilerimizin bu bölümü tercih ettiklerinde, sahip olacağı avantajlar nelerdir?
6331 sayılı İş Sağlığı Ve Güvenliği Kanunu program mezunlarına önemli iş fırsatları vermektedir. Program mezunları, tüm kurum, kuruluş ve işletmelerde, ticaret merkezleri, çok katlı yüksek binalar, üniversite ve yerleşke şeklindeki okullar, alışveriş merkezleri ve topluma açık merkezlerde, itfaiyeler, sivil savunma ve benzeri acil durum kuruluşlarında, "İş Sağlığı ve Güvenliği Teknikeri" olarak görev alabilirler. Ayrıca C sınıfı iş güvenliği uzmanlığı için yapılan sınava girmeye hak kazanıp, sınavdan başarılı olmaları durumunda uzmanlığa hak kazanmaktadırlar.
Mezunlarımızın istihdamı ne durumda? Ve bu konudaki talepler nelerdir?
Mezunlarımızın büyük çoğunluğu ortak sağlık güvenlik birimlerinde, ticaret merkezlerinde, alışveriş merkezi ve topluma açık merkezlerde tekniker ve uzman olarak istihdam edilmiş durumdadır.
Bölümün akademik kadrosu, laboratuvar, kütüphane gibi olanakları nelerdir?
Bölümümüzde eğitim veren kadrolu 3 öğretim elemanının dışında iş sağlığı sektöründe alanında uzman öğretim görevlileri bulunmaktadır. İş Sağlığı ve Güvenliği kapsamında işçilerin kullandıkları tüm araç gereçler okulumuzda mevcut olup, öğrencilerimiz bu araç gereçleri kullanmayı da ayrıca öğrenmektedir. Fabrikalara yaptığımız geziler öğrenilen teorik bilgiyi uygulamaya dönüştürerek, iş hayatında öğrencilerimizin daha donanımlı olmasını sağlamaktadır.
Öğrencilere sunulan akademik ve teknolojik imkanlar nelerdir?
Öğrencilerimiz Üniversitemizde yer alan bilgisayar laboratuvarlarını, kütüphaneyi derslerimiz doğrultusunda etkin bir şekilde kullanmaktadırlar. Ayrıca sınıf ortamında sunulan kişisel koruyucu donanımları ve levhaları içeren laboratuvar imkanları da mevcuttur.