İŞLETME BÖLÜMÜ HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER
Toros Üniversitesi İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi bünyesinde eğitim veren İşletme Bölümü hakkında, Bölüm Başkanı Doç. Dr. Mustafa Bekmezci ile üniversitemizi yeni tercih edecek öğrencilere ışık tutmak için bölüm hakkında röportaj gerçekleştirdik.
Bölümünüzü kısaca tanıtır mısınız? Ve bölümünüzün geleceği hakkında bilgi verir misiniz?
İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi bünyesinde 2010 - 2011 Eğitim - öğretim yılından itibaren faaliyet gösteren İşletme Bölümü ilk mezunlarını 2015 yılında vermiştir. Eğitim dili %100 İngilizce olan bölümümüzde 1 yıl zorunlu yabancı dil hazırlık sınıfına devam eden öğrencilerimiz başarılı oldukları takdirde 4 yıl boyunca görecekleri akademik derslerin ardından “İngilizce İşletme Bölümü Lisans Diplomasına” sahip olacaktır.
Bölümde öğrencilere gösterilen dersler ve müfredatlar uluslararası düzeyde kabul gören A.B.D. ve Avrupa üniversiteleri ile eşdeğer olarak hazırlanmıştır. Kültür derslerinin yanı sıra iş piyasasının gereksinimi olan ve mesleki eğitim gerektiren derslere de müfredatta yer verilmiştir.
İşletme eğitimi alacak öğrencilerimize özel sektörün ihtiyaç duyduğu birçok alanda mesleki eğitim verilmekle beraber, akademik çalışmalar ve araştırmalar yapabilecekleri düzeyde teorik eğitimler de verilmektedir. Ezbere değil, düşünerek öğrenen, farklılıklar yaratan, girişimcilik nitelikleri taşıyan bireyler yetiştirmeyi hedefleyen pragmatik bir yaklaşımla eğitim verilmektedir.
Programın temel amacı, kamu ve özel sektörün gereksinim duyduğu, geleceğin girişimcilerini, yöneticilerini ve liderlerini yetiştirmektir. Program, öğrencilerin yönetim ve işletme fonksiyonları kapsamında teorik ve uygulamalı çağdaş bilgilerle donatılmalarını sağlayacak şekilde tasarlanmıştır. İşletme Bölümü mezunları, daha çok özel sektörde yönetim - organizasyon, mali ve idari işler, muhasebe ve finansman alanlarında ve bu alanlarla ilişkili diğer tüm branşlarda iş bulma imkânlarına sahip olduklarından geniş bir yelpazede istihdam edilebilmektedir.
Bölümdeki eğitim-öğretimin müfredatı nasıl planlanıyor?
İşletme bölümü ders müfredatı, Avrupa ve ABD ile eşdeğer olacak şekilde planlanmıştır. Şöyle ki; bölümdeki eğitim müfredatı, bölüm akademisyenlerinin dünyanın önde gelen üniversitelerinin İşletme Bölümlerinin müfredatlarını taraması, bölgesel paydaşlar ile görüşmeler yapılması sonucunda, uluslararası gereklilikler ile ulusal ve bölgesel önceliklerin bölümün hocaları tarafından harmanlanması ile oluşturulmuştur.
Küreselleşen ekonomik sistemde ulusal sınırlar dışında da iş bulmak mümkündür. Bölüm öğrencilerinin ihtiyaç duyduğu teorik altyapı ile donatılmasının yanında uygulama ile ilgili tecrübe edinebileceği ve İngilizce dilini profesyonel düzeyde kullanabileceği şekilde bir müfredat planlanmıştır.
Bölümümüzün eğitim-öğretim müfredatı; özellikle Bölüm Danışma Kurul toplantılarında yapılan müzakerelere bağlı olarak, gelecekte sektörü bekleyen olası gelişmeler dikkate alınarak sürekli güncellenmektedir. Özellikle müfredatımıza eklenen Yenilik ve Teknoloji Yönetimi, Bilişim Yönetimi, Proje Yönetimi gibi dersler bilgi çağının güncel gerekliliklerine uygun, değişimi yakalayabilen mezunlar yetiştirmemizi sağlamaktadır.
Bölümünüzün diğer müfredatlardan farklılığı nedir?
Diğer müfredatlardan farklı olarak bölümümüzde özellikle, Girişimcilik, Teknoloji ve Yenilik Yönetimi ve Proje Yönetimi gibi uygulamaya yönelik dersler ile öğrencilerdeki girişimcilik kültürünü geliştirmeyi ve kendi projelerine yönelik olarak fon bulma olanakları konusundaki bilgiyi ve fon sağlamak için gerekli proje yazmaya ilişkin bilgi ve yeteneği öğrencilere kazandırmayı amaçlamaktayız.
Diğer taraftan “Uygulamalı İşletmecilik Eğitimi” yani İntörn uygulamasına geçilmiştir. Bu uygulama sayesinde öğrencilerimiz son yarıyıllarını sektörde faaliyet gösteren firmalarda geçirmekte, böylece mezun olmadan önce iş tecrübesi edinmektedir. İntörn uygulamasında öğrencilerimiz eğitim aldığı işyerinden iş teklifi alma olasılığı da yüksektir. Bunların yanı sıra öğrencilerin güçlü teorik ve uygulama eğitimi almalarını sağlayacak şekilde planlanmış olan müfredat, uluslararası standartta, Avrupa ve Amerika’da eş değerliği olacak şekilde planlanmıştır.
Aday öğrencilerimizin bu bölümü tercih ettiklerinde, sahip olacağı avantajlar nelerdir?
Öğrenciler bu bölümü tercih ettiklerinde, tüm kurum ve kuruluşların nitelikli işgücü ihtiyacına cevap verecek şekilde teori ve pratik bilgiye sahip olduğundan, mezuniyet sonrası kolaylıkla iş bulma imkânı yakalamaktadır. Ayrıca öğrenciler son yarıyılda ise İntörn uygulaması ve üniversitenin sağlayacağı staj imkânı ile yerinde eğitim almaktadır. %100 İngilizce eğitim ile öğrencilerin yabancı dile hakimiyet sağlanması da diğer bir avantajdır.
Mezun olduklarında istihdamları ne durumda olacak? Ve bu konudaki talepler nelerdir?
Öğrencilerimiz teorik bilgiyi sektörde uygulayabilecek niteliktedir. Yabancı dil seviyeleri yeterlidir. Nitekim, mezunlarımız bölgenin ve Türkiye’nin önemli kurum ve kuruluşlarının sınavlarında başarılı olmakta ve istihdam edilmektedir. Ancak günümüzde her sektör ve meslek grubu için geçerli olan bir kural bulunmaktadır. Bilgi çok hızlı eskimektedir. Öğrenciler, istihdam edilebilir olmak için mezuniyet sonrasında da kendilerini geliştirmeye ve güncel kalmaya devam etmelidir.
Bölümün akademik kadrosu, laboratuvar, kütüphane gibi olanakları nelerdir?
Öğretim kadrosu, hem akademik kökenli hem de özel veya kamu sektörü tecrübesine sahip, heyecanlı, kendini bilime ve öğrencilerine adamış öğretim elemanlarından oluşmaktadır.
Üniversitemiz bünyesinde uygulamalı derslerin yürütülmesinde kullanılmak üzere yeterli sayıda bilgisayar laboratuvarları mevcuttur.
Üniversitemiz kütüphanesinde çok sayıda basılı akademik kaynak bulunmasının yanında, kütüphanemizin çok sayıda veri tabanına aboneliği mevcuttur ve bu veri tabanlarına kampüs dışından da erişim olanağı sunulmaktadır. Bu sayede öğrencilerin üniversite kütüphanesinden basılı kaynaklara ve dilerlerse kampüs dışından da çok sayıda elektronik kaynağa erişmeleri mümkündür.
Öğrencilere sunulan akademik ve teknolojik imkanlar nelerdir?
Öğrenciler mezun olduklarında yüksek lisans programlarına ve doktora programına devam edebilmektedir. Yüksek Lisans eğitiminde mezun bursu ve Doktora eğitiminde ise başarı bursları bulunmakta ve akademik olarak kendini geliştirmek isteyen öğrenciler, İşletme Doktorası ile akademik olarak son noktaya kadar merdiven basamaklarını tırmanabilmektedir. Güçlü bilgi ve iletişim altyapısı da öğrencilerin akademik gelişimine yardımcı olmaktadır.