KEYAM “MERSİN’DE GÖÇ VE KENTLİLİK BİLİNCİ” KONULU PANEL DÜZENLEDİ
Toros Üniversitesi Kentleşme ve Yerel Yönetimler Uygulama ve Araştırma Merkezi (KEYAM), 45 Evler Kampüsü Konferans Salonunda, "Mersin’de Göç ve Kentlilik Bilinci" konulu panel gerçekleştirdi.
Düzenlenen Panele Kültür Eski Bakanı D. Fikri Sağlar, Toros Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Ali Özveren, CHP Mersin il Başkanı Adil Aktay, KEYAM Müdürü Prof. Dr. Ahmet Özer, Genel Sekreter S. Reşit Aşkın, Mühendislik Fakültesi dekanı Prof. Dr. Yusuf Zeren, Akademisyenler, sektör temsilcileri ve basın mensupları katıldı.
Panelin açılış konuşmasında ilk sözü alan KEYAM Müdürü Prof. Dr. Ahmet Özer, düzenlenen etkinlikler kapsamında KEYAM’ı (Kentleşme ve Yerel Yönetimler Uygulama ve Araştırma Merkezi) tanıtmaya çalıştıklarını belirterek, Türkiye’nin sorunlarının çözümünün ana noktasının yerel yönetimler olduğunu vurguladı. Prof. Dr. Özer, “Yerel yönetimler sadece belediye sorunları değil, Türkiye’nin sorunlarının çözümlerinde de temel faktördür. Bu yüzden KEYAM oldukça önemlidir. Göç aslında kentleşme ile yakından ilişkili bir olaydır. Cumhuriyet Dönemi Kentleşmesini 3 döneme ayırabiliriz. 1923-1950 devletin kentleşmesi, 1950-1980 emeğin kentleşmesi,1980 ve sonrası sermayenin kentleşmesi. Bir kentin dönüşümünü hızlandıran 3 tane temel dinamiği vardır. Biri sermayedir; zenginler, zenginlik. Çünkü sabit sermaye oradan gelir. Diğeri beyindir. Yani okumuşlar, sanat, edebiyat, sinema, sporla uğraşanlar. Üçüncüsü de bu ikisinin etkileşimi ile meydana gelmiş olan kentlileşmiş nüfustur” şeklinde konuştu.
Açılış konuşmasında konuşan Mütevelli Heyet Başkanı Ali Özveren, “Kentlilik bilinci gelişmiş olsa göç sorunlarını bu kadar yakıcı yaşamayız. Göçü ya da göçmenleri problem haline getiren en büyük faktör köylülük zihniyetidir. Rakamlar yüzde 92’lik kısım kentlerde yaşıyor diyor ama kentler köyleşti. Yani kentlilik bilinci konusu sadece Türkiye’nin, Mersin’in değil, belki dünyanın da karşı karşıya kaldığı önemli bir konudur. Çünkü kent dediğimiz Burjuvazi sınıfı, bugün sahip olduğumuz ne kadar kıymetli değer varsa sanattan, teknolojiden, bilimden, edebiyattan olan bu sınıfın ürünleridir. Kentli olmayı, kent soylu olmanın ne anlama geldiğini içimize sindirmemiz gerekiyor. Bence Toros Üniversitesi bu bölgede kalan, göç sorununun da çözümünde çok önemli bir faktörüdür” dedi.
Açılış konuşmalarının ardından Kent Radyo Yönetim Kurulu Başkanı Gazeteci Yazar Mirza Turgut’un sunumuyla ‘Mersin Göç Belgeseli’ büyük ilgiyle izlendi. Mersin Üniversitesi İİBF Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erkan Aktaş, “Suriyeli Göçün Mersin’e Entegrasyonunda Yaşanan Sorunlara Bir Bakış” konulu sunum gerçekleştirdi.
Sunumun ardından Mersin Cemevi Bilim ve Danışma Kurulu Başkanı Abbas Tan ise ‘İç Göçün Getirdikleri ve Götürdükleri’ konulu konuşmasını yaptı. Mersin Tahtacılar Derneği Başkanı Sami Akgün de ‘Göç ve Kentlileşmenin Dinamikleri ve Mersin’de Yansımaları’ adlı sunum yaptı. Panelin son konuşmasını yapan Paris 8 Üniversitesi’nden katılım sağlayan Yrd. Doç. Dr. Mustafa Peköz ise; ‘Avrupa Birliği’nde Türkiyeli Göçmenler ve Entegrasyon Sorunu’ konulu konferansı ile sunumlar sona erdi.
Sunumların ardından panelistlere Mütevelli Heyet Başkanı Ali Özveren ve Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Zeren plaket takdim etti.