MERSİN ESOB YÖNETİM KURULU BAŞKANI TALAT DİNÇER TOROS ÜNİ TV'YE KONUK OLDU
Toros Üni TV’de yayınlanan “Prof. Dr. Ahmet Özer ile Gündem” programının bu haftaki canlı yayın konuğu Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odası (ESOB) Yönetim Kurulu Başkanı Talat Dinçer oldu.
Mersin ESOB Yönetim Kurulu Başkanı Talat Dinçer, program öncesi Toros Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Arıöz’ü ziyaret etti. Toros Üniversitesi Bahçelievler Kampüsü Rektörlük makamında gerçekleşen ziyarete, Mütevelli Heyet Başkanı Yusuf Sertaç Özveren, Genel Sekreter Serhat Reşit Aşkın ve Program Moderatörü Prof. Dr. Ahmet Özer katılım sağladı.
ESOB’un geçmişten günümüze ahilik geleneğine dayanan bir sistem olduğunu dile getiren Başkan Talat Dinçer, “Biz esnafımız ve teşkilatımız ile bir aileyiz. Başkan-yönetim ilişkisini aşarak abi kardeş ilişkisi içerisindeyiz. Esnafımızın emeklilik, sosyal güvenlik işi gibi her türlü problemlerinin önlerini açmaya çalışıyoruz. Birliğimizde bu işlerle ilgilen 28 kişi personelimiz görevlidir” dedi.
Pandemi döneminin birçok zorluğunu esnafların yaşadığını söyleyen Dinçer, “Pandemi dönemindeki ilk kısıtlamalar esnafı etkiledi. 15 bin 800 esnaf o gün kapısına kilit vurdu. Sürecin sonrasında 30 bin esnaf 3-4ay boyunca işyerini açamadı mağdur oldu. Yanında çalışan personellerin aileleri de mağdur oldu. Bu zamana kadar çevresine yardım eden esnafımız gıda kolisine muhtaç oldu. Bizler teşkilat olarak esnafımıza yardım ettik. Büyükşehir Belediyesi bu anlamda 17 bin civarında gıda kolisi verdi. Kapalı olan esnaflarımıza ulaştırdık. Bu geçici bir çözümdü. Kalıcı bir çözüm değildi. Gıda sektörü hariç diğer sektördeki esnaflarımız mağdur oldu. Finansman yetersizliğinden dolayı çıkan kredi desteğine tüm esnafımız erişemedi. Sadece 60 bin esnafın sadece 18 bini aldı.” diye konuştu.
Devletten destek talep etmeye devam ettiklerini ifade eden Başkan Dinçer, “Dökme suyuyla değirmen dönmüyor. Tabii ki hükümetimize isteklerimizi ilettik. Bu seneye mahsus 2020 yılındaki sosyal güvenlik yükünü bir fondan karşılamayı öneri olarak sunduk. Çünkü ödemelere erteleme yapmak çözüm olmuyor. Ardından esnafımıza 2 yıl ödemesiz faizsiz kredi istedik. Bu faizsiz kredi ile biz en azından iş yeri kirasını, eleman parasını ve zorunlu giderleri faizsiz krediden karşılayabilmek bizim için önem arz ediyor. Hayat normale bindiğinde çalışalım bu parayı geri ödeyelim, faiz yükünün altında da boğulmayalım istedik. Ayrıca, esnafımızın dükkanlarını kapattığı bu süreçte özellikle bu insanların evine asgari ücret tutarında bir maaş ödemesi yapılmasını talep ettik. Aylık 2000 TL’ye de razıydık. Fakat hiç birisi henüz gerçekleştirilmedi.” dedi.
Dinçer, küçük esnafın sermaye gücü yüksek olmadığı için sosyal güvenliğin yükünün ağır olduğunu söyleyerek, sözlerine şu şekilde devam etti: “Mersin’de yaptığımız hesaba göre 250 bin civarında insan yevmiye ile çalışarak bizim tezgahlarımızdan geçiniyor. Bunların hepsini yasal gösterme şansımız maalesef yok. Hazine ve Maliye Bakanımız Lütfi Elvan’dan taleplerimiz oldu. İlk destek yeni açıklandı. Cumhurbaşkanlığımızın kararnamesinde belirtilen 133 adet meslek dalı var. Bunlara Ocak-Şubat-Mart aylarında 1000 TL destek çıktı. Bir de işyeri kira desteği çıktı. Bu destekler tek sefere mahsus olmuştur” dedi.
Son olarak eğitim sistemine de değinen Başkan Talat Dinçer, “ Geçmiş yıllardan günümüze dayanan çıraklık eğitimi mevcut eğitim sistemimiz ile ortak hareket ediyordu. Ama şimdi öyle bir noktaya geldik ki çıraklık eğitimini eğitim sistemimize dahil edemedik. Önceden meslek liselerimizde meslek eğitimine önem veriliyordu, şuan maalesef aynı verimi alamıyoruz. İleride musluk değiştirecek insan bulamayacağız. Bu duruma bir çare bulmalıyız. Eğitim sistemini buna göre düzenlemeliyiz” şeklinde konuştu.
Programın tekrarına Toros Üniversitesi Youtube Kanalından ulaşabilirsiniz.