MİMARLIK BÖLÜMÜ BİLİNMESİ GEREKENLER
Toros Üniversitesi Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi bünyesinde eğitim veren Mimarlık Bölümü hakkında, Güzel Sanatlar tasarım ve Mimarlık Fakültesi Dekanı ve Mimarlık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Erkin Erten ile röportaj gerçekleştirdik.
Bölümünüzü kısaca tanıtır mısınız? Ve bölümünüzün geleceği hakkında bilgi verir misiniz?
Toros Üniversitesi Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi bünyesinde yer alan Mimarlık Bölümümüz 2012-2013 Eğitim-Öğretim Yılında eğitime başlamıştır. Tren istasyonu yakınında bulunan Uray Kampüsünde, tarihi yapılarda eğitimini sürdürmektedir. Bölgesinde, Vakıf Üniversitesi bünyesinde yer alan tek Mimarlık Bölümü özelliğini taşımaktadır.
Yakın zamanda restorasyonu tamamlanacak olan Uray Caddesi yakınındaki 3 Ocak İlköğretim Okulunun, Fakültemizin kullanımına katılmasıyla eğitim alanı daha da genişleyecektir. Böylece tarihi çevre ve mekanlarda daha kaliteli bir mimarlık eğitimi sunulacaktır.
Bölümdeki eğitim-öğretimin müfredatı nasıl planlanıyor?
Bölümümüzün eğitim-öğretim müfredatı köklü devlet üniversitelerinin Mimarlık Bölümlerindeki müfredatlar örnek alınarak ve her yıl güncellenerek hazırlanmaktadır. Güncellemeler çağdaş mimarlık eğitimindeki gelişmeler yakından izlenerek yapılmaktadır.
Bölümünüzün diğer müfredatlardan farklılığı nedir?
Müfredatta fiziksel çevre, geleneksel ve çağdaş strüktür ve konstrüksiyon eğitimi ön plana çıkmakta, ayrıca taşınmaz kültür varlıklarının korunmasına yönelik dersler yer almaktadır.
Mimari Proje derslerinde, fiziksel çevre ve kültürel çevreye uyumlu tasarımlara öncelik verilmektedir. Proje için arsalar yakın çevreden seçilmekte, öğrencilerin arsayı yerinde incelemeleri sağlanmaktadır.
Aday öğrencilerimizin bu bölümü tercih ettiklerinde, sahip olacağı avantajlar nelerdir?
Öncelikle öğrencilerin, tarihi çevrede , tarihi mekanlardan eğitim almaları, eğitim kalitesini olumlu etkilemektedir. Müfredatın Mimarlık mesleği için gerekli her konuyu içermesi öğrencinin mesleki açıdan yeterli donanımı kazanmasını sağlamaktadır. Böylece, mezunların meslek hayatında karşılaşabilecekleri sorunları çözebilmeleri hedeflenmektedir.
Mezunlarımızın istihdamı ne durumda? Ve bu konudaki talepler nelerdir?
Mezunlar hemen tüm kamu kuruluşlarında, Belediyelerde, özel sektörde, şantiyelerde, bürolarda, yapı ile ilgili üretim yerlerinde mobilya tasarım, üretim ve pazarlamasında, mutfak-banyo tasarımında ve uygulamasında ve diğer pek çok alanda çalışabilmektedir. Proje büroları açarak mesleki faaliyetlerini bireysel olarak sürdürebilmektedir. Ayrıca Mimarlık Anabilim Dalında Yüksek Lisans eğitimi alarak, istediklerinde akademik yaşama yönelebilmektedirler. Akademik kariyer yapan mimarlara, ülkemizde büyük talep bulunmaktadır.
Bölümün akademik kadrosu, laboratuvar, kütüphane gibi olanakları nelerdir?
Bölümde halen kadrolu 2 Profesör, 1 Doçent ve 4 Öğretim Görevlisi bulunmaktadır. Bunun yanında İç Mimarlık Bölümünde mimar kökenli 1 Doçent ve 2 Doktor Öğretim Üyesi derslere katılmaktadır.
Ayrıca Çukurova Üniversitesi Mimarlık Bölümü ve Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Mimarlık Bölümünden Profesör, Doçent ve Doktor Öğretim Üyeleri derslerde görevlendirilmektedir.
Diğer yandan İzmir, Ankara, Adana ve Mersin’deki deneyimli mimarlar proje derslerine katılmaktadırlar.
Dolayısıyla, bulunduğu bölgede Mimarlık eğitimi veren kurumlar arasında en iyi kadro ile eğitimini sürdürmektedir.
Merkezi kütüphane, mimarlıkla ilgili oldukça zengin ve giderek sayısı artan kitapları ile öğrenciye hizmet vermektedir.
Fakültemizde oldukça yeterli 2 adet Bilgisayar Laboratuvarı bulunmaktadır.
Öğrencilere sunulan akademik ve teknolojik imkanlar nelerdir?
Fakültedeki stüdyo ve derslikler ders saatleri dışında da kullanılabilmekte, sürekli açık tutulmaktadır.
Bilgisayar Laboratuvarları denetimli olarak hizmet vermektedir. Öğrenciler öğretim elemanları ile ders saatleri dışında da görüşebilmektedir.
Merkezi kütüphaneden, mesai saatleri dışında da yararlanabilmektedir.