PSİKOLOJİ BÖLÜMÜ BİLİNMESİ GEREKENLER
Toros Üniversitesi İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi bünyesinde eğitim veren Psikoloji Bölümü hakkında, Psikoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Kamuran Elbeyoğlu ile röportaj gerçekleştirdik.
Bölümünüzü kısaca tanıtır mısınız? Ve bölümünüzün geleceği hakkında bilgi verir misiniz?
Psikoloji bölümü, Toros Üniversitemizin İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi’nin bir bölümüdür. 2010-2011 eğitim döneminden itibaren faaliyet göstermekteyiz. Bölümümüzün dili yüzde 30 İngilizcedir. Bizim ilk mezunlarımız 2015 yılında olmuştur. Biz dolayısıyla bir yıl da hazırlık dersi vermekteyiz. Ondan sonra 4 yıl boyunca öğrenciler çeşitli Psikoloji derslerini alarak, “Psikoloji Bölümü Lisans Diploması”na sahip olmaktadır. Psikoloji, sosyal bilimler alanında gittikçe popülaritesi artan bir bölümdür. Dolayısıyla biz de kendi bölümümüzde öğrencilerin hem akademik becerilerini kazanmalarına hem de psikologluk mesleğine hazırlanmalarına olanak verecek şekilde teorik ve uygulamalı eğitimler vermekteyiz.
Bölümdeki eğitim-öğretimin müfredatı nasıl planlanıyor?
Derslerin planlamasını, öğrencilerimizi alana en iyi hazırlayacak şekilde planlamaya çalıştık. Dolayısıyla hem teorik hem pratik dersler sunarak yapıyoruz bunu. Ayrıca zengin seçmeli dersler havuzumuz var. Dolayısıyla istedikleri alana yoğunlaşmaları konusunda öğrencilere yardımcı olmaya çalışıyoruz.
Bölümünüzün diğer müfredatından farklılığı nedir?
Bölümümüzün müfredatı diğer psikoloji bölümü müfredatlarından çok da farklı değildir. Biz müfredatı oluştururken diğer bütün üniversite müfredatlarını büyük oranda inceledik. Onların hepsini bir araya getirerek bir harmanlama yaptık. Ve bunu yaparken aynı zamanda öğrencilerimizin alandaki ihtiyaçlarını da göz önünde bulundurarak, bütün bölümlerde var olan derslerin yanı sıra ekstra dersleri de ekleyerek zengin bir program oluşturduk. Bölümümüzün en önemli zenginliklerinden biri de az önce de belirttiğim gibi seçmeli ders konusundaki zengin havuzumuzdur.
Aday öğrencilerimizin bu bölümü tercih ettiklerinde, sahip olacağı avantajlar nelerdir?
Psikoloji bölümünden mezun olanların en önemli şanslarından birisi, bir meslek sahibi olmalarıdır. Dolayısıyla bunlar alana çıktıklarında direkt psikolog olarak işe başlayabilmektedir ve ayrıca bünyemizde bu yıl bir PDR merkezi açmış bulunuyoruz. Dolayısıyla öğrencilerimiz burada hem klinik psikoloji, psikoterapi teknikleri gibi derslerde çeşitli staj olanağına sahip olmaktadırlar. Hem de böylece kendi alanlarındaki becerilerini gelişmektedir.
Mezunlarımızın istihdamı ne durumda? Ve bu konudaki talepler nelerdir?
Psikoloji mezunları, hem devlet kurumunda hem de özel sektörde hem de ayrıca bağımsız olarak çalışabilmektedir. KPSS sınav sonuçlarına göre kamuda, çeşitli bakanlıklarda, mesela sağlık sektöründe; hastanelerde, toplum sağlığı merkezlerinde, sağlık ocaklarında, Adalet Bakanlığı bünyesinde, tutukluluk evlerinde, ıslahevlerinde, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bünyesinde, bedensel ve zihinsel engellilere yönelik olarak oluşturulmuş merkezlerde, ve aynı zamanda çeşitli proje birimlerinde, Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde çeşitli rehberlik araştırma merkezleri ve gerekli formasyon eğitimini tamamlamasından sonra da öğretmen olarak, rehber öğretmeni olarak, özellikle de orduda çok çeşitli şekillerde çalışabilmektedirler. Ayrıca bağımsız olarak; reklamcılıkta, pazarlamada, insan kaynaklarında yine istihdam edilme şansları mevcuttur. Özel sektöre geldiğimiz zaman da; psikoteknik değerlendirme merkezlerinde, özel psikoterapi ve ruh sağlığı merkezlerinde, kreşlerde, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde, dershanelerde, özel okullarda yine insan kaynakları ve halkla ilişkiler bölümlerinde, reklamcılık, pazarlamacılık, araştırma merkezlerinde çalışma olanakları bulmaktadır.
Ayrıca bizim öğrencilerimiz, gerekli eğitimleri tamamladıktan sonra, aile danışmanlığı merkezi açmak konusunda da yetkilidirler.
Bölümün akademik kadrosu, laboratuvar, kütüphane gibi olanakları nelerdir?
Bölümümüzde; iki profesör, iki öğretim üyesi doktor, iki araştırma görevlisi tam zamanlı olarak çalışmaktadır. Bunun dışında bölümde Çukurova Üniversitesi’nden gelen bir doçent ve uzman psikolog da ders vermektedir. Ayrıca yeni ilan vermiş bulunmaktayız. Büyük bir ihtimalle bünyemize iki tane daha doktor öğretim üyesi kazandıracağımızı ummaktayım. Öğrenciler, üniversitemizin kütüphanesinden çok geniş bir şekilde yararlanabilmektedir. Kütüphanemiz, hem abone olunan veri tabanları sayesinde hem de getirdikleri kitaplar, hem yabancı hem de uluslararası olmak üzere öğrencilerimize ve bizlere çok geniş ve çok çeşit olanak sunmaktadır. Bu konuda üniversitemize teşekkür ediyoruz. Dolayısıyla öğrencilerimiz bu konuda şanslılar.
Öğrencilere sunulan akademik ve teknolojik imkanlar nelerdir?
Dolayısıyla yukarıda belirttiğim gibi bölümümüzle ilgili akademik ve teknolojik imkanlar; üniversitemizin sunduğu imkanlar dahilinde öğrencilerimize verilmektedir.