SAĞLIK YÖNETİMİ BİLİNMESİ GEREKENLER
Toros Üniversitesi Sağlık Bilimleri Yüksekokulu bünyesinde eğitim veren Sağlık Yönetimi Bölümü hakkında, Sağlık Yönetimi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Abdullah Çalışkan ile röportaj gerçekleştirdik.
Bölümünüzü kısaca tanıtır mısınız? Ve bölümünüzün geleceği hakkında bilgi verir misiniz?
Sağlık Bilimleri Yüksek Okulu Sağlık Yönetimi Bölümü 2014-2015 eğitim ve öğrenim yılında akademik eğitimine başlamıştır.
Türkiye’de ve Dünya’da yürütülen sağlık reformları ve sağlık sektöründe yaşanan gelişmeler, özel sağlık kurumlarının çoğalması ve resmi sağlık kurumlarının çağdaş işletmecilik anlayışı ile yönetilme gereğinin giderek daha fazla hissedilmesiyle Sağlık Yönetimi alanında eğitilmiş insan gücüne duyulan ihtiyaç artarak devam edecektir.
Sağlık Yönetimi Bölümü, sağlık kuruluşlarını yönetecek bilgisi, becerisi ve ideali olan, yabancı dili iyi derecede kullanan, üretime dönük girişimcilik yeteneğine sahip, iletişim ve liderlik becerileri gelişmiş, mesleği için gerekli ilke, kavram, bilgi ve becerilerle donanmış üstün nitelikli profesyonel sağlık yöneticileri yetiştirmeyi amaçlamaktadır.
Bölümdeki eğitim-öğretimin müfredatı nasıl planlanıyor?
Bölümümüzün eğitim-öğretim müfredatı, sektör temsilcilerinin ve profesyonellerinin talepleri, gelecekte sektörü bekleyen olası gelişmeler gibi hususlar da dikkate alınarak sürekli güncellenmektedir.
Her yıl iki defa yapılan ve sektör temsilcilerinin de katıldığı Bölüm Danışma Kurulu’nda görüşülen konular uyarınca, geleceğin sektör çalışanlarında bulunması arzu edilen nitelikler dikkate alınarak ders müfredatında revizyon yapılmaktadır.
Sene içerisinde düzenlenen ve sektör ile öğrencilerimizi bir araya getirdiğimiz Kariyer Günleri buluşmalarında belirtilen konular dikkate alınarak ders müfredatında revizyon yapılmaktadır.
Yıllık ders müfredatında yapılacak her türlü revizyon, güncel bilgiler ve gelecekte sektörün alacağı konum dikkate alınarak, sektör temsilcileri, sektör profesyonelleri, diğer üniversitelerin müfredatları da dikkate alınmak suretiyle, sürekli olarak yakından takip edilmekte ve gerekli düzenlemeler yapılmaktadır.
Bölümünüzün diğer müfredatlardan farklılığı nedir?
Sağlık Kurumları Yönetimi Programı genel kültür bilgisi, yönetim alan bilgisi, sağlık kurumları yönetimi meslek bilgisi ve becerisi kazandıran derslerden oluşmaktadır.
Programın süresi dört yıl olup, toplam kredisi 240’dır. Ders programlarının bir kısmı kamu ve özel hastanelerde uygulama şeklinde yürütülmektedir.
Aday öğrencilerimizin bu bölümü tercih ettiklerinde, sahip olacağı avantajlar nelerdir?
Sağlık sektörü gerek Türkiye’nin ve gerekse Akdeniz Bölgesi’nin kalbi durumunda bulunan Mersin İlinde son derece önemli bir yer tutan ve gelecek vadeden bir sektördür. Dolayısıyla öğrencilerimiz bu fırsatı kullanabilecekler ve mezuniyet sonrası kariyer planlamalarında önemli bir yer haline getirebileceklerdir.
Sektör profesyonelleri ile yapılan görüşmelerden, özellikle Mersin İlinde, sağlık sektöründe yer alan çalışanların, hiçbir zaman yeterli gelmeyeceği, sektörün eleman ihtiyacının hiçbir zaman tamamlanmayacağı sonuçları çıkarılmaktadır.
Dolayısıyla eğitim hayatı boyunca kendini iyi yetiştiren ve özellikle Sağlık Yönetimi Alan Çalışmasında bilgi, görgü ve yeteneklerini artıran öğrencilerimizin iş bulma sorununun olmayacağı değerlendirilmektedir.
Programdan mezun olan öğrencilerimiz; Sağlık Bakanlığında, kamu hastanelerinde, üniversite ve vakıf hastanelerinde, özel hastanelerde, rehabilitasyon merkezlerinde, diğer tüm sağlık kurumlarında iş bulma, istihdam edilme olanağı bulacaklardır. Ayrıca mezunlar öğretim elemanı olarak üzere üniversitelerde istihdam edilebilirler.
Mezunlarımızın istihdamı ne durumda? Ve bu konudaki talepler nelerdir?
Bir önceki hususta belirttiğim şekilde, sağlık sektörünün ihtiyaçları doğrultusunda yetişebilmeleri için, kendilerine Sağlık Yönetimi Bölümü öğretim elemanlarınca her türlü imkan sağlanan öğrencilerimiz, sağlık sektörü işveren ve yöneticileri tarafından önemle takip edilmektedir. Nitekim, 2017-2018 Öğretim yılı itibariyle mezun olan tüm öğrencilerimiz sektörde istihdam imkanı bulmuşlar ve bir sağlık kurumuna yerleşmişlerdir.
Bölümün akademik kadrosu, laboratuvar, kütüphane gibi olanakları nelerdir?
Bölümümüzde görevli akademik personelin tamamı alanında uzman ve yeterliğini kanıtlamış personelden oluşmaktadır. Öğretim elemanlarımız; sağlık sektörünün nabzını tutabilecek, sektörle sürekli iletişim halinde kalarak güncel ve gelecekte olası ihtiyaçları önceden tespit edebilecek yetenektedirler.
Okulumuzun kütüphanesindeki mevcut sağlık alan bilgisi kitap ve yayınları, her yıl yapılan talepler ve imkanlar doğrultusunda zenginleştirilmekte ve öğrencilerimizin kullanımına sunulmaktadır.
Öğrencilere sunulan akademik ve teknolojik imkanlar nelerdir?
Öğrencilerimizden istekli olanlar ve bu alanda kendini daha iyi yetiştirmek isteyenler için lisansüstü eğitim programı Tezli/Tezsiz olmak üzere yer almaktadır. Lisansüstü eğitim programına, Toros Üniversitesi mezunu olarak katılan öğrencilere belirli oranlarda indirim yapılmaktadır.