SAĞLIK YÖNETİMİ BÖLÜMÜ HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER
Toros Üniversitesi Sağlık Bilimleri Yüksekokulu bünyesinde eğitim veren Sağlık Yönetimi Bölümü hakkında, Bölüm Başkanı Doç. Dr. Abdullah Çalışkan ile üniversitemizi yeni tercih edecek öğrencilere ışık tutmak için bölüm hakkında röportaj gerçekleştirdik.
Bölümünüzü kısaca tanıtır mısınız? Ve bölümünüzün geleceği hakkında bilgi verir misiniz?
Sağlık Yönetimi Bölümü 2014-2015 eğitim ve öğrenim yılında akademik eğitim vermeye başlamıştır.
Sağlık Yönetimi Programı genel kültür bilgisi, yönetim alan bilgisi (işletme, muhasebe, ekonomi hukuk), sağlık kurumları yönetimi meslek bilgisi (sağlık hizmetleri yönetimi, sağlık kurumlarında örgütsel davranış, sağlık kurumlarında finansal yönetim, sağlık kurumlarında maliyet muhasebesi, sağlık kurumlarında karar verme yöntemleri, sağlık ekonomisi, sağlık planlaması, sağlık politikası, sağlık hukuku, sağlık kurumlarında pazarlama vb.) ve becerisi (alan uygulaması) kazandıran derslerden oluşmaktadır. Programın süresi dört yıl olup, toplam kredisi 240 AKTS’dir. Ders programlarının bir kısmı kamu ve özel hastanelerde uygulama ve staj şeklinde yürütülmektedir.
Sağlık Yönetimi Lisans Programı’nda eğitim ve öğretim etkinlikleri, uygulama ile ilişkili olarak gelecekteki çalışma ortamına hazırlanma amacına yönelik olarak hazırlanmaktadır. Buna ilaveten, sağlık yönetimi alanında veya ilişkili bir alanda bir yüksek lisans programı için bir zemin oluşturmaktadır. Sağlık yönetimi alanında kazanılan uzmanlık bilgi seviyesi ile uyumlu olarak, uygulamaya dayalı bir eğitim modeli hedeflenmiştir.
Bölümdeki eğitim-öğretimin müfredatı nasıl planlanıyor?
Eğitim ve öğretim programlarımız dinamik bir özelliktedir. Yani birey ve konu alanının ihtiyacına göre uyarlanabilecek nitelikte bir yapı ile kurgulanmaktadır. Çünkü, nitelikli bir eğimi için eğitim-öğretim müfredatının güncellenmesinin gerekliliğinin bilicindeyiz. Her yıl sonunda öğretim üyelerimizle ve sektör temsilcilerimizle bir araya gelerek ihtiyaç tespiti yapıyor ve öğrencilerimizde değer yaratacağını düşündüğümüz konularla ilgili program yenilemelerini gerçekleştiriyoruz.
Bölümünüzün diğer müfredatlardan farklılığı nedir?
Bölümümüzü diğer müfredatlardan ayıran en önemli farklılık; iş başı uygulamalarıdır. Eğitim- öğrenim döneminin 8. yarıyılında öğrencilerimiz Kamu ve Özel sektördeki çeşitli hastanelere uygulama derslerine gönderilmektedir. Bu sayede öğrenciler eğitim-öğrenim süreleri içerisinde teoride öğrenmiş oldukları bilgileri uygulamaya da geçirmiş oluyorlar. Bu süre boyunca bölümümüz öğretim üyeleri öğrencilerimizle birlikte uygulamalara dâhil olarak sürecin takipçisi olmaktadır.
Aday öğrencilerimizin bu bölümü tercih ettiklerinde, sahip olacağı avantajlar nelerdir?
Toros Üniversitesi Mersin bölgesinde pek çok kurumla stratejik işbirliği içerisindedir. Bu işbirlikleri öğrencilerimizin sektör temsilcileri ile buluşmasını kolaylaştırmaktadır. Öğrencilerimiz bu sayede uzmanı olacakları alanla ilgili bilgilerle kendilerini tanıma ve ilgili sektördeki temsilcilere kendilerini tanıtma imkanı bulabilmektedir.
Mezun olduklarında istihdamları ne durumda olacak? Ve bu konudaki talepler nelerdir?
Ülkemizde sağlık sektörünün gittikçe artan bir şekilde gelişme gösteriyor olması sağlık yönetimi bölümüne olan ihtiyacı ve talebi de arttırmaktadır. Sağlık yönetimi bölümünde okuyan öğrenciler yalnızca yönetici vasıfları ile yetiştirilmemekte bunun yanı sıra sağlık ile ilgili teknik bilgi ve beceri ile de donatılmaktalar. Bölüm mezunlarımız Kamu ve Özel sektörde pek çok alanda iş imkanı bulabilmektedir. Çalışma alanlarından bazıları şu şekildedir; Sağlık Bakanlığı Merkez Teşkilatı Yönetim Birimleri (Teftiş Kurulu, vd.), Sağlık Bakanlığı Taşra Teşkilatı Yönetim Birimleri (İl Sağlık Müdürlükleri, vd.), Kamu Hastane Birlikleri, Kamu ve Özel Sektör Hastaneleri, Tıp Merkezleri, Sağlık Sigortası Kuruluşları, İlaç ve Tıbbi Cihaz Üreten Endüstri Kuruluşları, Sağlık Hizmeti Sunan Özel ve Gönüllü Kuruluşlar, Sağlık Eğitimi Veren Akademik Birimler, Türk Silahlı Kuvvetlerinin Sağlık Kurumları, Poliklinik, Evde Bakım Merkezi, Diyaliz Merkezi vb. sağlık kurumlarıdır.
Bölümün akademik kadrosu, laboratuvar, kütüphane gibi olanakları nelerdir?
Bölümümüzde eğitim veren kadrolu 3 öğretim üyesi bulunmaktadır. Bunun dışında sağlık yönetimi alanında uzman öğretim görevlileri de bulunmaktadır.
Sağlık Yönetimi teknik bilgi ve becerileri kapsayan bir bölüm olduğu için bölümümüzün laboratuvar ihtiyacı yoktur. Bunun dışında öğrencilerimize sağlık ve yöneticilikle ilgili tüm bilgi, beceri ve donanımların kazandırılması amacıyla çeşitli sunum ve araştırma ödevleri verilmektedir. Hastanelerde yaptığımız uygulamalar öğrenilen teorik bilgiyi iş başı eğitime dönüştürerek, iş hayatında öğrencilerimizin daha donanımlı olmasını sağlamaktadır.
Öğrencilere sunulan akademik ve teknolojik imkanlar nelerdir?
Öğrencilerimiz, üniversitemizde bulunan bilgisayar laboratuvarları, kütüphane gibi alt yapı olanaklarını hem derslerden bağımsız olarak hem de derslerimizin uygunluğu doğrultusunda etkin bir şekilde kullanabilmektedirler.