TOROS ÜNİVERSİTESİ’NDE GÖÇ PANELİ
Toros Üniversitesi, Mersin Büyükşehir Belediyesi ve Mersin’e Değer Katanlar (MEDEKA) iş birliğinde 11 Mayıs 2022 Çarşamba günü Toros Üniversitesi Kültür Merkezi’nde Göç Paneli düzenlendi.
‘’Mersin Kenti Bağlamında Göç ve Sığınmacılar Meselesi: Sorunlar ve Çözümler’’ konulu panelin oturum başkanlığını Prof. Dr. Ahmet Özer yaptı.
Panel kapsamında Türkiye Fotoğraf Sanatı Federasyonu "göçmenlik" adlı sergisi fuaye alanında sergilendi.
Gerçekleştirilen panele Toros Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Arıöz, Mersin Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı İbrahim Evrim, Prof. Dr. Ahmet Özer, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Prof. Dr. Şükrü Aslan, Çağ Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Görevlisi Dilara Çıplak, Mersin Büyükşehir Uyum Merkezi Birim Sorumlusu Çağan Coşkuner, Galatasaray Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Doç. Dr. Didem Danış, Mersin İl Göç İdaresi Göç Uzmanı Kemal Doğru, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Panelde Prof. Dr. Şükrü Aslan ‘’Göç Süreç Yönetiminde Kamu Politikalarının Etkileri’’, Öğr. Gör. Dilara Çıplak ‘’Göçün Hukuki Boyutu’’, Çağan Coşkuner ‘’Yerel Yönetimlerin Göç Politikaları ve Mersin Büyükşehir Belediyesinin Göç Çalışmaları’’, Doç. Dr. Didem Danış ‘’Göç ve Yerel Yönetimler: Deneyimler, İmkânlar ve Zorluklar’’, Kemal Doğru ‘’Göç İdaresinin Faaliyetleri: Suriyeli Sığınmacılar; Sosyoekonomik Göstergeler ve Tutumlar’’ adlı konularla panele konuşmacı olarak katıldılar.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından başlayan panelin açılış konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. Ömer Arıöz ’’Bugünkü panelimizin teması göç olan, sığınmacıları ele alan Mersin özelinde bir panel. Ben annem ve babamın göçmen olması sebebiyle konuyu çok derinden yaşamış biri olarak konuyu gayet iyi biliyorum. Mersin özelinden de bunu bilen ve ya yaşamış olan göçmenlerimiz mutlaka vardır. Konunun da önemine vakıfım. Türkiye Cumhuriyeti bugüne kadar nasıl davrandıysa bugün de öyle hareket ediyor. Bundan da çok mutluyum. Konunun görüşülmesi ise ayrı bir mevzu. Göç evrensel bir olay. Bugüne kadar oldu, bugün de oluyor ve bundan sonra da olacak. Bunun etkileri nasıl olacak, nasıl daha verimli hale getirilebilir bunu panelistlerimiz tartışacaklar, sizler de sorularınızı soracaksınız. Herkese tekrar hoş geldiniz diyorum. Panelistlerimize, Ahmet hocamıza, buradaki hocalarımıza ve siz dinleyicilere çok teşekkür ediyorum. Umarım çok güzel ve çok verimli bir panel olur’’ şeklinde konuştu.
Panelin oturum başkanı olan Prof. Dr. Ahmet Özer ‘’Türkiye’de bu Suriye meselesini ayrı tutarsak nüfus hareketliliği özellikle 3 dönemde yoğunlaştı. İlki 1950’den sonra tarıma makinenin girmesiyle beraber boşa çıkan iş yükünün şehirlere akın etmesidir. İkincisi 1980’den sonra özellikle küreselleşmenin sermaye boyutunun kentlerde yatırımı dönüşmesiyle oldu. Bununla beraber şehirleşme daha da hızlandı. Fakat asıl dramatik göç dalgaları 1990’dan sonra meydana geldi. Doğu ve Güneydoğuda meydana gelen çatışma ortamından dolayı güvenlik nedeniyle yaklaşık 3,5-4 milyon insan yer değiştirdi. Kuzey hinterlandında 2 hatta ilerleme oldu. İstanbul, İzmir gibi yerler güneyde de Mersin, Antalya, Adana gibi yerlere büyük göç dalgaları geldi. Şehirlerin nüfusları 5-10 yıl içinde 2-3e katlandı. Dünyanın hiçbir yerinde bu kadar kısa sürede şehirlerin nüfusları katlanamaz. İşte bizim asıl birinci temel sorunumuz bu. Dramatik göç dalgaları şehirleri hazırlıksız yakaladı. Genel ve yerel yönetimler bunların üstesinden gelemedikleri için gelenler dönüşüp kentlileşmesi gerekirken büyük kalabalıklar şeklinde çeperlerde kentleri büyük köyle haline getirdiler. Maalesef bir şey daha oldu. O köylü olmasından çıkıp kentli olması gerekirken kentteki yöneticiler onlara aş, iş ve barınma olanakları sunamadıkları için onlar köylü olmaktan çıktı ama kentli de olamadı ve arada kaldı. Bugün Mersin’de de bu dramatik acı sonuç arada kalmadır ’’ dedi.