TOROS ÜNİVERSİTESİ ‘MNEMOSİNE’NDE TÜRKİYE’Yİ TEMSİL ETTİ
Toros Üniversitesi Grafik Tasarım Bölümü öğrencileri, Ana Erasmus ve Erasmus kapsamında, 6 ülkede gerçekleştirilen, katılımcıların yaratıcı ve ifade becerilerini geliştirmek ve keşfetmelerine olanak sağlayan ‘Mnemosine Tne Way Of Origin Identıty Project Exhibition’ projesinde Türkiye’yi temsil etti.
‘Mnemosine Projesi’ için seçilmiş 10 öğrenci, Toros Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Grafik Tasarım Bölüm Başkanı Hülya Gündoğdu koordinatörlüğünde Üniversite içerisinde sergi açtılar. Sergi öncesi Toros Üniversitesi öğrencilerinden 2 öğrenci tarafından yapılan dans gösterisi renkli görüntülere sahne oldu. Herkes tarafından ilgi odağı olan sergide, 10 öğrencinin ilgi alanlarına göre hazırladığı birbirinden farklı eserler ve entegrasyonlar dikkat çekti. Öğretim Görevlisi Hülya Gündoğdu, projenin İspanyolların bilimsel olarak düzenlediği 6 ülkenin de içerisinde bulunduğu bir proje olduğunu dile getirdi. Ana Erasmus ve Erasmus’u da kapsayan projenin, Mnemosine ve Yunan Mitolojisine dayanarak bilimsel araştırmalar yapıldığını vurgulayan Gündoğdu, “Bu eğitim bir yıl boyunca devam eder ve her biri dört ay boyunca üç konu 1.Kimlik. 2.Dil. 3. Kartografik süreçler işlenecektir. Bu projenin ilk aşaması olan bu sergide de kimlik kavramı ele alınmıştır. Sergimiz, bu araştırmanın ilk ayağıydı. Türkiye’yi temsilen Toros Üniversitesi bu projede yer aldı. ‘Kimlik Araştırması’ ile başladı. Türkiye’de kimlik nedir? Uluslararası kimlik nedir? Yunan Mitolojisinde kimlik nedir?’ başlıkları adı altında araştırmalarımız yürüttük” dedi.
“ENTEGRASYONLARINIDA SUNDULAR”
Öğretim Görevlisi Gündoğdu, ilk etapta proje için 10 öğrenci seçtiklerini söyledi. Koordinatör olarak araştırmaları ve öğrencilerinin de araştırmaları ile ortak bir şeyler ortaya çıkardıklarını ifade eden Hülya Gündoğdu, “Grafik Tasarım Bölümü’nden seçilen 10 öğrencimizi ilgi alanlarına göre kategorilere böldük. Kendi ilgi alanlarına göre araştırmalar yaptılar. Örneğin; resme ilgisi olan bir öğrencimiz ‘Resimde kimlik nedir?’ adlı araştırmasını yaptı. Dolayısıyla muntazam ve farklı şeyler ortaya koydular. Açtığımız sergimizde resmin yanında entegrasyon da var. Sergimizde öğrenciler resimde kendi oluşturduğu eserlerinin yanında entegrasyonlarını da dizdi. Mesela ‘O konu ile ilgili hangi objelere rastladı? Neler vardı?’ gibi simgesel öğeleri(pigtogram) buldu. Objeleri indirdi. Bunların hepsi birbirini tamamlayan elemanlar. Çıkardığı öğeler ana resmi oluşturan unsurlardı” diye konuştu.
“SERGİNİN DEVAMI GELECEK”
Kasım ayından bu yana yoğun araştırmalar içerisinde olduklarını aktaran Öğretim Görevlisi Hülya Gündoğdu, serginin eşzamanlı bir sergi olduğuna da dikkat çekti. Gündoğdu, “Aralarında İspanya ve İngiltere’nin de olduğu 6 ülke de aynı konuyu araştırdılar. Onlar da sergilerinde aynı formatı uyguladılar. Toros Üniversitesi’ne sağladıkları imkan ve destekleri için teşekkür ediyoruz.” Şeklinde konuştu. Hülya Gündoğdu ayrıca, gelecek tarihlerde yine bir sergi açılacağının da haberini verdi.