TOROS ÜNİVERSİTESİ MYO MÜDÜR YARDIMCISINDAN ÇALIŞTAYA DESTEK
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nce hayata geçirilecek olan "Nuh'un Gemisi Biyoçeşitlilik Veri Tabanı" çalışmaları kapsamında Toros Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Müdür Yardımcısı Dr. Deniz Yalçınkaya sunum yaptı.
“Kahramanmaraş Karasal ve İç Su Ekosistemleri Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme İşi” projesinde görev alan Dr. Yalçınkaya projede sürüngen uzmanı olarak görev yaptı. 8 Mayıs tarihinde Kahramanmaraş’ta gerçekleşen çalıştayda da izlenimlerini salondakilerle paylaştı.
Proje hakkında bilgiler veren Dr. Yalçınkaya, “Bildiğimiz üzere günümüzde birçok canlı türü hakkında insanlarımız çok az bilgiye sahiptirler. Bununla birlikte konu sürüngenler, bilhassa da yılanlar olunca bilgi azlığından dolayı bu hayvanlardan korktukları için en zararsızlarını dahi bilmeden öldürmektedirler. Hâlbuki yılanların ekosistemde insanı doğrudan etkileyen faydaları dahi bulunmaktadır. Bu bağlamda, T.C. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma Milli Parklar genel Müdürlüğü tarafından hayata geçirilecek olan Nuh’un Gemisi Biyoçeşitlilik Veritabanı sayesinde insanlar ülkemizde yaşayan tüm canlı grupları hakkında çok kolay bir şekilde bilgiye ulaşacaklar ve eminim bilinçsiz öldürmeler azalacaktır. Ben de bu çalışma kapsamında 15. Doğa Koruma ve Milli Parklar Bölge Müdürlüğü ile Kahramanmaraş Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü'nce yürütülen “Kahramanmaraş İli’nin Karasal ve İç Su Ekosistemleri Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme İşi” projesinde sürüngen uzmanı olarak görev almaktayım. Proje kapsamında bugüne kadar ekibimle birlikte toplam yorucu ama bir o kadar da keyifli olan 45 günlük arazi çalışması gerçekleştirdik. Yaptığımız çalışmalar sonucunda ülkemizde varlığı bilinen 3 sürüngen türünü daha Kahramanmaraş İli herpetofaunsına kazandırmış olduk. Şu anda yürütülen proje sonuç raporu yazım aşamasında olup veriler kademeli şekilde internet ortamına girilmektedir. Bu tip çalışmaların ülkemiz için çok faydalı olduğunu ve ileride yapılacak daha kapsamlı projelerin de temelini oluşturduğunu düşünüyorum.” dedi.
21 Temmuz 2016’da başlayan proje 20 Temmuz 2018’de sona erecek.