TOROS ÜNİVERSİTESİ VE PARAMEDİK DERNEĞİ MERSİN İL BAŞKANLIĞI İŞBİRLİĞİ PROTOKOLÜ İMZALADI
PARAMEDİK Derneği Mersin İl Başkanlığı ve Toros Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu İlk ve Acil Yardım Bölümü arasında işbirliği protokolü imzalandı.
ALANINDA UZMAN PARAMEDİKLERDEN EĞİTİM ALACAKLAR
Toros Üniversitesi Bahçelievler Kampüsü Rektörlük makamında imzalanan işbirliği protokolünde, 2017-2018 eğitim ve öğretim yılında Toros Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu İlk ve Acil Yardım Bölümü öğrencilerine verilecek eğitimler planlandı. PARAMEDİK Derneği Mersin İl Başkanı Eyüp Kanat, verilecek eğitimlerin üniversitede teorik olarak öğretildiğinin fakat pratiği ancak sahada öğrenmenin mümkün olduğunu dile getirdi. Başkan Eyüp Kanat, “Örneğin; Entübasyon Eğitimi. Burada sadece okul teorik bilgiyi veriyor. Geri kalan her sorumluluk derneklere ve öğrencinin kendisine düşüyor. Mesela biz bu işin uzmanlarını eğitim kadrosuna dahil ettik. Burada daha ayrıntılı bilgi alacaklar. Bu işi yaşamış kişilerden öğrenecekler. Birçok eğitimci dersi çok iyi anlatıyor, öğrenci çok iyi faydalanıyor ama bu işi birebir yaşamak farklı bir olay. Bu konu üzerinde fazla hassas davranıyoruz. Özellikle eğitim kadromuzdaki dersi anlatacak kişiler bu konuda hep uzman” dedi.
“2017 YILI EKİM AYINDAN, 2018 YILI HAZİRAN SONUNA KADAR EĞİTİMLER SÜRECEK”
Toros Üniversitesi Meslek Yüksekokulu İlk ve Acil Yardım Bölüm Başkanı Öğr. Gör. Ertan Cem Gül, işbirliği protokolü çerçevesinde gerçekleşecek eğitim, panel, seminer ve atölye çalışmalarının öğrencilerin mesleki alanları ile ilgili çalışmalarını yürütmesinde büyük önem taşıdığını söyledi. Ertan Cem Gül, “Bu doğrultuda biz her yıl dönem başından önce müfredat çalışmalarımızı yaptıktan sonra ‘Müfredata uygun bir şekilde teoriyi besleyecek uygulama çalışmalarını nasıl aktarırız?’ sorununu PARAMEDİK Derneği’nin katkılarıyla çözeceğiz. PARAMEDİK Derneği’nin bize sunmuş olduğu eğitim planı tamamen bu işin pratiğinden gelen eğitmenlerle şekillendirilecek. Mesela Ekim ayında başlayıp Haziran ayının sonuna kadar sürecek olan her ay için bir eğitim uygulama paneli planladık. Bu çerçevede okulun başladığı ilk zamanlarda pratikte bu işi yapan deneyimli bir Paramedik tarafından, İlk ve Acil Yardım Bölümü 1 ve 2. sınıf öğrencilerine bir mesleki oryantasyon eğitimi planlayacağız. Yapmış olduğumuz işbirliği protokolü buna dayanıyor. Türkiye’de üniversitelerdeki eğitimler teoriye dayalı eğitimler olduğu için, Toros Üniversitesi’nin 3. Nesil üniversite vizyonu içerisinde uygulamaya dönük eğitim müfredatları hazırlayarak bir ön ayak olduk. Bunun sonucu olarak da mesleki sivil toplum kuruluşlarıyla mesleki alanlarına dair pratik bilgileri ve uygulamaları benimsetecek faaliyetleri yürütme konusunda açığız.” şeklinde konuştu.
PARAMEDİK RALLİSİ’NDE PARAMEDİK DERNEĞİ İLE ORTAK ÇALIŞACAĞIZ
Ekim 2017’den Haziran 2018’e kadar planlanmış olan mesleki oryantasyon eğitimi ile ilgili bilgiler veren İlk ve Acil Yardım Bölüm Başkanı Öğr. Gör. Gül, “Özellikle bizim öğrencilerimize katkısı olacak Paramedik Ralli’si var. Bu da kendi içerisinde kategorilere ayrılıyor. Bizim niyetimiz Paramedik Derneği ile birlikte burada imkanlarımız ve şartlarımız doğrultusunda bir organizasyon yapmak. Paramedik Ralli’lerine buradan ekipler hazırlayarak götürme olasılığımız çok yüksek. Bu hazırlık sürecinde Paramedik Derneği Mersin Şubesi’nden destek alacağız” diye konuştu.
“ÖLÜ BİR PARAMEDİĞİN KİMSEYE BİR FAYDASI YOKTUR”
Öğrencilerin sahaya indiklerinde yaşadıkları problemlere dikkat çeken PARAMEDİK Derneği Mersin İl Başkanı Eyüp Kanat, sözlerine şu şekilde devam etti: “Birçok öğrenci olay yeri güvenliğine dikkat etmiyor ve bu sebepten ölen ve sakat kalan birçok meslektaşımız oluyor. Bütün derslerde ‘Olay Yeri Güvenliği’ ilk konumuzdur. Mesela olay yeri güvenli değilse o olay yerine girilmemesi gerekiyor. Ölü bir paramediğin ne başkasına ne de kendisine bir faydası olamaz. Temel prensip bu. Paramedik Rallisi’ne buradan öğrenci gönderdiğimiz zaman aynı şekilde vaka verilecek. Bu vakanız içeride denilecek. Öğrenci o vaka anına girdiği andan itibaren olay yerini sorgulamazsa o etaptan diskalifiye olacak. Bunu derste anlattığınız zaman öğrencinin aklında kalmayacak ama rallide bu olayı yaşayıp bundan dolayı diskalifiye olduğu zaman ya da bundan dolayı rakiplerini elediğimiz zaman öğrenci bunu ömür boyu unutmayacak. Bizim yapacağımız şey burada verilen eğitimin pekiştirilmesidir diyebiliriz. Birçok meslek dallarından biz Paramediği ayrı tutuyoruz. Sahada ordorsuz çalışan tek sağlık personelidir paramedikler. Mesela siz hastanede çalışıyorsunuz. Başınızda bir sorumlu hekim vardır. Ve hekim size yazılı ordor vermediği müddetçe hastaya müdahale edemezsiniz. Ama bir paramedik için sahada böyle bir şey söz konusu değildir. Bir paramedik kimseden yazılı ordor almadan tamamen kendi inisiyatifinde müdahaleyi gerçekleştirebilir. Burada hem bilgi hem tecrübe hem deneyim, hepsine sahip olmanız gerekir. Paramedik’lerin önemi diğer sağlık personellerine göre çok daha fazla”.