TOROS ÜNİVERSİTESİ’NDE “6. BİLİŞİM GÜNLERİ”
Toros Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Topluluğu’nun düzenlemiş olduğu ‘6. Bilişim Günleri’ adlı etkinlik gerçekleştirildi.
Toros Üniversitesi 45 Evler Kampüsü Konferans Salonu’nda gerçekleşen ‘6. Bilişim Günleri‘ etkinliğinde, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Danışmanı ve Sanayi ve Teknoloji Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Harun Demir, Show TV Silikon Vadisi TV Programı Sunucusu Dinçer Karaca ve Microsoft Türkiye Teknoloji Çözümleri Yöneticisi Muammer Benzeş sunum yaptı. Etkinliğe, Mütevelli Heyet Başdanışmanı Prof. Dr. Yüksel Özdemir, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Zeren, akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katılım sağladı.
Sunumlar öncesi konuşma yapan Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Zeren, yapay zekanın Çin’de ve Amerika’da özel sektör tarafından yapılmaya başlandığını söyledi. Prof. Dr. Yusuf Zeren, “Dolayısıyla hizmet almak isteyen şirketler çok rahatlıkla dünya ölçeğinde bu şirketlere başvurarak hizmetlerini sağlayabiliyorlar. Türkiye bu kadar büyük yatırımlar yaptığı halde bu konuda yapılması gereken yatırımlara geç kalıyor. Yapay zeka konusunda şu anda Türkiye’de 20-30 tane bilim insanının bir araya gelerek yapay zeka konusunda bir patent alabilecekleri çizgiye henüz ulaşmış değiliz. Artık savaşlar doğrudan doğruya ordular arasında yapılmıyor. Siber saldırılarla ülkeler ya da birtakım gruplar saldırıyor. Önlem alınması gerekiyor. Çok işimiz var. Gelecek nesillerimize yani sizlere çok görev düşüyor” dedi.
“BÜYÜK DÜŞÜNÜN, KÜÇÜK BAŞLAYIN”
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Danışmanı ve Sanayi ve Teknoloji Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Harun Demir, başarmak istenilen şey ile ilgili diğerler insanların neleri farklı yaptıklarının incelenmesi ve anlaşılması gerektiğine dikkat çekti. Harun Demir, bilgisayar mühendislerinin matematik, fizik ve istatistik ile ilgili bilgi sahibi olmaları gerektiğini dile getirerek, “Çünkü fizik kurallarını anlamaz iseniz sorunu basit bir şekilde çözemiyorsunuz. Size anlatılan kompleks yapılardan bulmaya çalışıyorsunuz. Zihninizi basitleştirebilmeniz için fiziği ve doğayı çok iyi anlamanız gerekiyor. Basit görebilmeniz gerekiyor. Türkiye’deki bilişim sektörünün görünümünde bilişimin payı yüzde 3 oranındadır. Sektör hızla büyüyor ama hala geriden takip ediyoruz. Başarısızlığımız sosyal ve psikolojik etmenlerdeki hatalardan geliyor. Hakim olamamak, satamamak. Sosyal inovasyonda birleşebilmeliyiz. Bunun için işbirliği içerisinde yeteneklerimizi birleştirmeliyiz. Kazandırarak kazandırmayı öğrenmeliyiz. İyi uygulayıcılar küçük adımlarla başlamalı. Kendi planınızda büyük düşünün ama küçük başlayın. Bilgisayar Bilimleri Topluluğu olarak buradaki herkes birer değişim ajanıdır ve değişim ajanı ya varı geliştirir ya da yoktan talebi yaratır ve onu büyütür” şeklinde konuştu.
“PEMBE DİZİLER İZLEMEYİ BIRAKIN, ÇOK ÇALIŞMAMIZ LAZIM”
Oynatılan oyunlar içerisinde yapay zekaların mevcut olduğunu ifade eden Microsoft Türkiye Teknoloji Çözümleri Yöneticisi Muammer Benzeş, “Ona öğretilmiş basit bir şey ile sizi vurmaya çalışıyor. Genellikle modu biraz aşağıya çekip karşısındaki arkadaşları biraz daha akılsız hale getirip daha kolay yenmeye çalışıyor. Ama şimdi yapay zeka başka yerlere doğru gidiyor ve ‘deep learning’ gibi kavramlarla birlikte kendisi öğrenebiliyor. Siz fotoğraflar, videolar, metinler veriyorsunuz. O kendi kendine bir şeyleri öğrenebiliyor. En son gelişmelerden bir tanesi; yapay zekaya bir çok akciğer filmi ile yapılan bir öğretme sonucunda artık göstereceğiniz bir akciğer filminden sizin hastalığınız ile ilgili akciğer filminiz ile ilgili bilgi verebiliyor olmasıdır. Ya da bir yapay zekanın sizin adınıza randevu alması ve sizin verdiğiniz işleri yapmasıdır. Pembe diziler izlemeyi bırakın. Bence “Mr. Robot” gibi yabancı diziler izleyin. Çünkü o diziler 45 dakika boyunca sizin yapmanız gereken işleri anlatıyor. Baktığımız zaman adamların geçmiş zamanda anlattığı şeyler bugün hayatımız içerisinde var. Dolayısıyla oradan ilham alabileceğimiz çok fazla şey var. Bunları göz önünde bulundurmanızı istiyorum. Özetle çok çalışmamız lazım. Yapacağımız çok iş var. Ben yapacağımıza inanıyorum. Bu ülkede ve bu arkadaşlar arasında potansiyel var” dedi.
“GİYDİĞİMİZ HER TEKNOLOJİ VERİLERE İŞLENİYOR”
Show TV Silikon Vadisi TV Programı Sunucusu Dinçer Karaca, Amerika’da yer alan Silikon Vadisi’nin hikayesini öğrencilerle paylaştı. Silikon Vadisi ile ilgili bilgiler verdikten sonra ‘Giyilebilir Teknolojiler’ ile ilgili sunum yapan Dinçer Karaca, ilk giyilebilir teknolojinin 1280’de keşfedilen gözlük ile ortaya çıktığını belirtti. Karaca, “Giyilebilir teknolojilerde 350 yıl sonra gözlüğün şu anki burunluklu hali tasarlanıyor. Yani bir teknolojiyi buluyoruz ve onu uzun bir süre sonra kullanılabilir hale getiriyoruz. İçerisinde bulunduğumuz zamana kıyasla, şu an saat ve gözlük gibi üzerimize hangi teknolojiyi takarsak takalım yüksek seviyede veri toplanıyor. Ve bu veriler işleniyor.” diyerek giyilebilir teknolojinin hayatımızdaki önemine vurgu yaptı.
Sunumların ardından, Mütevelli Heyet Başdanışmanı Prof. Dr. Yüksel Özdemir, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Danışmanı ve Sanayi ve Teknoloji Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Harun Demir'e, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Zeren, Show TV Silikon Vadisi TV Programı Sunucusu Dinçer Karaca’ya ve Mühendislik Fakültesi Öğretim Görevlisi Volkan Kadir Güngör, Microsoft Türkiye Teknoloji Çözümleri Yöneticisi Muammer Benzeş’e plaket ve çiçek takdiminde bulundular.
Sunum sonrasında Bilgisayar Topluluğu’nun düzenlemiş olduğu çekiliş ile katılımcılara çeşitli hediyeler verildi.