TOROS ÜNİVERSİTESİ’NDE ‘SANAT’ KONUŞULDU
Toros Üniversitesi’nde “İnsanoğlu Neden Sanata İhtiyaç Duydu?” konulu panel gerçekleştirildi.
Toros Üniversitesi Bahçelievler Kampüsü Kültür Merkezi’nde gerçekleşen panelin moderatörlüğünü Mütevelli Heyet Başkanı Ali Özveren yaptı. Kentleşme ve Yerel Yönetimler Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ahmet Özer ve Gazeteci-Yazar Mirza Turgut sanata dair fikirlerini salonla paylaştı.
“Sanatın kökenine nasıl yaklaşmalıyız?”, ”Bildik ezberler, paradigmalar aşılıyor mu?” gibi başlıkların incelendiği programa çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.
“HAYATI ANCAK SANATLA ANLAMLI KILABİLİRSİNİZ”
İlk olarak konuşan Mütevelli Heyet Başkanı Ali Özveren, hayatı anlamlı kılabilmenin ancak sanatla olabileceğini dile getirerek birçok insanın sanata yönelmesi gerektiğini söyledi. Özveren, “Hayat anlamsızdır, öyleyse onu anlamlı kılmak sanatla mümkünse hepimizin sanata yönelmesi lazım” dedi. “Sanat güzele yönelmektir” diyen Mütevelli Heyet Başkanı Ali Özveren Karacaoğlan ‘Ben güzele güzel demem güzel benim olmayınca’ diyor. Hepimizin güzel anlayışı, güzellik anlayışı vardır onu öne çıkarın. Bundan şunu çıkarıyoruz: Son yıllardaki hayat telaşı bu hızlı yaşama biçimini bir kenara bırakarak biraz daha sakin olmamız gerekiyor. Toros Üniversitesi olarak bu konuya bizzat öncülük ettik. Türkiye’nin ilk sakin şehri(cittaslow) olan Seferihisar’ın Belediye Başkanı Tunç Soyer’e Fahri Doktora verdik. Ülke olarak daha sakin olmamız gerekiyor. O estetiği yakalayabilmek için koşuşturma anında bile sakin kafayla güzeli görmek, onun farkında olmak konusunda bir duyarlılık içerisinde olmamız lazım. Hayatı anlamlı kılmak bu küçük adımlarla olabilir. Bence bunu yapın ve hiç ihmal etmeyin. Hayat koşturmaca ile geçerse bir arkanıza baktığınız zaman ömür boşa gitmiş demektir” şeklinde konuştu.
“DİYALEKTİK DÜŞÜNÜN”
Gazeteci Yazar Mirza Turgut, her zaman diyalektik düşünülmesi gerektiğini dile getirdi. Sanatın var olan bir şeyi keşfetmek olduğuna dikkat çeken Turgut, farkındalığın çok önemli olduğunu ve her zaman farkındalığımızı artırmamız gerektiğini söyledi.
“İZ BIRAKIN”
Prof. Dr. Ahmet Özer ise, Alman filolog, filozof, kültür eleştirmeni, şair ve besteci Friedrich Nietzsche’nin ’İnsan, hayvan üstinsan arasında gerili duran bir iptir’ sözüyle konuşmasına başladı. Prof. Dr. Özer, “İnsan ile hayvan arasında nitelik farkı yok. Nicelik farkı var. Yani insanlarla hayvanlar aynı kökten geliyor. Aramızda düşünce silsilesi bakımında bir nicelik farkı var. Biz nicelik olarak hayvanlardan daha üstünüz. Fakat gerekleri yerine getirirsek üstün oluruz. Unutmayın, sadece yeme içme fonksiyonlarını yerine getirirsek mutfak ile tuvalet arasında bir boru olmaktan öteye gitmeyiz. O zaman insan olmanın farkı ne? Değer yaratmak lazım. Bu fani dünyadan geçip giderken kuyruklu bir yıldız gibi iz bırakmak önemlidir. Zaten insanları da birbirinden ayıran budur. İşte bu değer kültürle sanatla yankılanır. Yoksa bindiğin araba ile giydiğin elbise ile asla fark yaratamazsın. Nietzsche yine 3 tür insan olduğunu söylüyor. Bunlardan birisi sürü insanıdır. Ama benim size önerim: sürüden biri olmaktansa olmamayı yeğleyin” diye konuştu.
,