TOROSTA ALEVİLİK BEKTAŞİLİK VE RİTÜELLER SEMİNERİ
Toros Üniversitesi Alevilik Bektaşilik Uygulama ve Araştırma Merkezi’mizin düzenlediği “Alevilik Bektaşilik ve Ritüeller” konulu seminer Toros Üniversitesi Kültür Merkezi’nde yapıldı.
Seminere Toros Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Ali Özveren ve Rektör Prof. Dr. Yüksel Özdemir’in yanı sıra çok sayıda akademisyen ve Alevi-Bektaşi Derneği üyeleri katıldı.
Programda açılış konuşması yapan Toros Üniversitesi Alevilik Bektaşilik Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Hiroki Wakamatsu, merkezin amacının Alevilik Bektaşilik konusunda bilimsel açıdan belirli siyasi veya toplumsal düşünceye dayanmaksızın objektif bir şekilde araştırma yapmak olduğunu belirtti. Bilimsel bilgileri paylaşmak hedefi doğrultusunda Alevilik semineri serisi düzenlediklerini ve bu faaliyetlerin birincisi olarak “Alevilik Bektaşilik ve Ritüeller” konulu seminer gerçekleştirdiklerini ifade etti.
Doç. Dr. Wakamatsu’nun ardından konuşan Mütevelli Heyet Başkanı Ali Özveren, çok sayıda Alevi Derneği ve vakıf olduğunu ve bu kuruluşların birbirlerinden farklı düşüncelere sahip olduklarını belirterek farklı düşünceye sahip olan kişilerin düşüncelerine saygı duyulması gerekiyor dedi. Oluşan bilgi karmaşasının bilimsel araştırmalar ile birlikte giderilmesinin çok önemli olduğuna vurgu yapan Mütevelli Heyet Başkanı Özveren, bu konuda üniversitelere büyük görevler düştüğünü belirtti.
Yeditepe Üniversitesi Antropoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Seyhan Kayhan Kılıç, Alevilik ve Bektaşilik Ritüelleri hakkında bilgiler verdi. Tarikatlar ve ocaklar arasında tıpkı coğrafyalarda olduğu gibi farklılıklar ve çeşitlilikler olduğuna dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Kılıç, sahada her ritüele katılamadıklarını, izin verilen ritüellerde ise ocaklar arasında ve bölgelere özgü farklılıklar olduğunu söyledi. Tarikat Abdesti, Çerağ, Car Hizmeti gibi 12 hizmetten örnekler veren Yrd. Doç. Dr. Kılıç, ritüellerin davranışsal ve fiziksel göstergeleri var. Antropolojik olarak tarikatların, ocakların ritüelleri arasında bazı farklılıklar var aslında 12 hizmetin her birinin üzerine akademik çalışmaların yapılması, ocaklar arasındaki farklılıkların ortaya koyulması gerekiyor” şeklinde konuştu.
Yrd. Doç. Dr. Seyhan Kayhan Kılıç sunumunun ardından salondaki dinleyicilerin sorularını yanıtladı. Soru cevap kısmından sonra Kılıç’a Toros Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Ali Özveren ve Rektör Prof. Dr. Yüksel Özdemir tarafından çiçek ve plaket takdim edildi.
,