TOROSTA ALEVİLİK İNANCI VE TOPLUMSAL KURUMLAR SEMİNERİ
Toros Üniversitesi Alevilik Bektaşilik Uygulama ve Araştırma Merkezi’mizin düzenlediği “Alevilik İnancı ve Toplumsal Kurumlar” konulu seminer 45 Evler Kampüsü Konferans Salonu’nda yapıldı.
Seminere Toros Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Ali Özveren, Rektör Prof. Dr. Yüksel Özdemir, CHP Mersin Milletvekili Hüseyin Çamak, Dekanlar, Daire Başkanları, Akademisyenler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.
Programın açılış konuşmasını yapan Toros Üniversitesi Alevilik Bektaşilik Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Hiroki Wakamatsu, Alevilik semineri serisinin 2.sini düzenlediklerini belirterek bu çalışmalara destek verenlere teşekkür etti. Wakamatsu, “ Burası Mersin, huzurun, barışın, kardeşliğin, bereketli topraklarıdır. Bu topraklar Rum, Ermeni, Katolik, Sünni, Arap, Alevi, Türk, Kürt gibi ırkların kardeşçe yaşamayı başardığı bir şehirdir” şeklinde konuştu.
Wakamatsu’nun ardından söz alan Mütevelli Heyet Başkanı Ali Özveren, “Bizim hem toplum olarak hem de Alevilik cemaati olarak en önemli sorunumuz kendimizi yeterince bilememekten kaynaklanıyor. Alevilik inancı yüzyıllarca yasaklanmış, baskı altında kalmıştır. Gerçek anlamda Alevi inancının ne olduğunu araştırması, ibadet şeklinin geçmişte, günümüzde ve farklı ortamlarda nasıl olduğunu bilimsel olarak ortaya koyulması gerekiyor. Bu bilimsel araştırmaların sağlıklı yapılabilmesi için Alevilik Bektaşilik Uygulama ve Araştırma Merkezi’ne önemli görevler düşüyor” dedi.
Açılış konuşmalarının ardından Abant İzzet Baysal Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Siyasi Tarih Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Yaman “Alevilik İnancı ve Toplumsal Kurumlar” konulu sunumunu gerçekleştirdi. Sunumuna beşiğinden bir fotoğrafla başlayan Prof. Dr. Yaman, Aleviliğin yazılı ve sözlü kaynaklarından örnekler verdi. Anadolu’da Alevilik meselesinin doğru bir şekilde anlaşılabilmesi, ancak tarihsel süreç içerisindeki gelişmeler ve onu yüzyıllardır yaşatan sosyal kurumların anlaşılmasıyla olanaklı olduğunun altını çizen Prof. Dr. Ali Yaman, “Alevilik bir inançtır ve kendini Alevi olarak tanımlayan kişilerin ortak özelliği bu inancı benimsemiş olmalarıdır. Pek çok diğer inanç sisteminde olduğu gibi Alevilik yalnızca tek bir dili konuşan ve kendini tek bir “etnik” grubun mensubu gören kişilerle sınırlı değildir. Alevi topluluklar yüzyıllardır coğrafi mekan olarak Orta Asya’dan Orta Doğu ve Balkanlar’a kadar uzanan çeşitli bölgelerde yaşamışlar, başka inanç ve kültürlerle de etkileşim içinde bulunmuşlar, bu süreçte Alevilik söz konusu bölgelerde yaşayan farklı topluluklar arasında da benimsenmiştir” şeklinde konuştu.
Prof. Dr. Ali Yaman sunumunun ardından salondaki dinleyicilerin sorularını yanıtladı. Soru cevap kısmından sonra Yaman’a Toros Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Ali Özveren ve Rektör Prof. Dr. Yüksel Özdemir tarafından çiçek ve plaket takdim edildi.