TOROS’TA “RESÜSİTASYONDA KRİTİK NOKTALAR” PANELİ
Toros Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu ve Paramedik Derneği işbirliği ile düzenlenen “Resüsitasyonda Kritik Noktalar” konulu panel gerçekleştirildi.
Toros Üniversitesi Bahçelievler Kampüsü Kültür Merkezinde gerçekleşen panele, Rektör Prof. Dr. Yüksel Özdemir, Paramedik Derneği Genel Başkanı Sinan Nural, Toros Üniversitesi İlk ve Acil Yardım Bölümü Öğretim üyeleri ve çok sayıda öğrenci katıldı.
“KENDİNİZİ GELİŞTİRİN”
Panel öncesi konuşan Toros Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yüksel Özdemir, gelişen çağda birçok yeni mesleklerin ortaya çıktığını belirterek, “Hatta sizin var olan mesleklerinizi başkaları icra etmeye çalışıyor. Bu sıkıntılar kaçınılmaz. Ama bunları aşmanın tek yolu birlikte olmaktan geçiyor. Bunu çok iyi anlamanız gerekiyor. Sivil toplum örgütleri birlikte dayanışmanın, mesleki anlamda gelişim sağlamada çok önemli bir rol oynuyor. Ne olursa olsun bu derneğin yaşaması için sizlerin de çaba sarf etmesi gerekiyor. Ayrıca; sizler mezun olunca Toros Üniversitesi Mezunlar Derneği’ne de üye olacaksınız. Büyüyeceksiniz, kendi mesleklerinizi kendi derneğiniz için icra edeceksiniz. Önünüzde zorlu bir süreç var. 2020 yılına; Türkiye’deki sağlık planlanmasına göre 50.000 kişiye bir ambulans planlanmış. Buradaki Paramedik personel sayısı arttığı için sizi bir yarış bekliyor. Bu üzülecek bir şey veyahut hayal kırıklığına uğrayacağınız bir şey değil. Artık küresel bir dünyada yaşıyoruz. Siz dünyadaki aranan nitelikleri sağladığınız kendinizi geliştirdiğiniz zaman hiçbir sıkıntı olmayacaktır. Önümüzdeki 10 yıl içerisinde yanı başımızda insanlık dramı savaşlar oluyor. Burada bize çok büyük görev düşüyor. Siz kendinizi hazırlarsanız o insanlara yardım edebilirsiniz. Orada nasıl yer alacaksak kendimizi mesleki açıdan geliştirmemiz gerekiyor” şeklinde konuştu.
“‘ACİL TIP DERNEĞİ’ OLARAK YOLA ÇIKTIK”
Paramedik Derneği olarak Mersin’deki ilk organizasyon olma özelliği taşıdığını söyleyen Paramedik Derneği Genel Başkanı Sinan Nural, “Bu güzel havada hazır sınavlar da bitmişken aslında çok daha başka şeyler yapabilecekken, mesleki gelişimi için aramızda olan herkese teşekkür ederim. Mesleğimizi anlamak için birkaç tarihten söz etmek istiyorum. 1995 yılı Paramedikleri Türkiye’de ilk mezun verdikleri yıl olarak tarihe geçmiştir. 1995 yılı ve 2004 yılları arasında Paramedikler kendilerini tanıtmak için uğraştılar ve her dönemin Sağlık Bakanı ve yetkilileri ile görüşerek bir kadro arayışı içine girdiler. Bu çok uzun bir süreçti ve bunun için bir çatı gerekiyordu. Bu çatıyı sivil toplum kuruluşu olarak ilk başta ‘Acil Tıp Derneği’ olarak yola çıktık. Orada bir komisyon olarak başladık. Ve sonra gördük ki daha güçlü olmamız daha etkin çalışmalar yürütebilmemiz için kendi oluşumumuzun olması gerekiyordu. Ve 2002 yılında İzmir’de Paramedik Derneği kuruldu. 2002 yılından sonra da dönemin Cumhurbaşkanı, Başbakanı ve Sağlık Bakanı ile görüşmeler yapıldı” dedi.
“EN ÜCRA KÖŞELERE VERİLDİK”
Başkan Sinan Nural, yapılan görüşmeler sonucunda 2004 yılında Paramediklerin personel temininde; Doğu illerinin ve diğer illerin ücra yerlerine verildiğine dikkat çekti. Sinan Nural, “Doğu’nun bazı ilçelerinde, Ankara’ya alındılarsa Ankara’nın uzak ilçelerinde istihdam edilmeye başlandı. Ve istihdam edildikleri kanun 4924 sayılı kanun ile çalışmaya başladılar. İyi maaş alıyorlardı. Biz bu kadro talebini yaparken sonuçta oturmuş bir sistem vardı ve bizim bu sisteme bir yerden girmemiz gerekiyordu. İfadelerimizde şunları kullandık: Biz bu ambulansın lastiğini de sökmeyi biliyoruz. İçerideki tıbbi malzemeyi de kullanmayı biliyoruz. İçerideki ilaçları da kullanmayı biliyoruz. Biz hepsini yapmaya talibiz dedik. Ve ‘Madem öyle siz bir sürücü olarak başlayın’ dediler. Kış aylarında zor şartlarda kimse başaracağımıza inanmıyordu. Küçük küçük kızlarımızın ellerine anahtarlar tutuşturulduğunda ben biliyorum ki bu ülkenin bazı illerinde her istasyondaki 4-5 Paramedik birleşip küçük bir araba alıp sürücülüğü geliştirmeye çalıştılar. Biz bunu niye yaptık? Biliyorduk ki 2004 yılında bu sistem başarılı olursa Sağlık Bakanlığı’nın personel politikalarında değişiklik olacaktı. Ve gördük ki 2007 yılında bu sistem başarılı oldu. Ve personel istihdamında Paramediklere daha merkezi yerler verildi. Acil Tıp Teknisyeni arkadaşlarımızla başardık bunu” diye konuştu.
Panelin ardından plaket takdimi gerçekleştirildi.