DUYURU
BÜYÜKŞEHİR ADAYLARI TOROS ÜNİVERSİTESİ’NDE BİR ARAYA GELDİ
Toros Üniversitesi Kentleşme ve Yerel Yönetimler Uygulama ve Araştırma Merkezi (KEYAM) tarafından düzenlenen Mersin Kent Zirvesi’nde Mersin Büyükşehir Belediye Başkan Adayları Ayfer YILMAZ, Hamit TUNA ve Vahap SEÇER ilk kez bir araya geldi.
12 Mart 2019, Salı günü Bahçelievler Kampüsü Kültür Merkezi’nde gerçekleşen zirveye Mütevelli Heyet Başkanı Ali ÖZVEREN, Rektör Prof. Dr. Haluk KORKMAZYÜREK, milletvekilleri, siyasi parti temsilcileri, sektör temsilcileri, akademisyenler, çok sayıda davetli, öğrenciler ve basın mensupları katıldı.
PROF. DR. ÖZER: BU TOPLANTI TÜRKİYE’DE BİR İLK
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan programda açılış konuşmasında ilk sözü alan KEYAM Müdürü Prof. Dr. Ahmet ÖZER düzenlenen toplantının Türkiye’de bir ilk olduğunu belirterek, “Biz bu toplantıya Büyük Buluşma adını verdik. Kutuplaşmanın olduğu bir dönemde sosyal ve toplumsal barışa vesile olmasını ve bütün Türkiye’ye örnek olmasını diliyorum. Davetimize icabet ederek bizi kırmadan buraya geldikleri için Sayın Ayfer YILMAZ ’a, Sayın Vahap SEÇER’ e ve Sayın Hamit TUNAYA’ya teşekkürlerimi sunuyorum.
Bize bu toplantıları neden yapıyorsunuz diye soruyorlar, KEYAM olarak daha öncede benzer toplantılar yaptık. Bundan bir buçuk sene önce Türkiye’nin en büyük 7 ilinin ilçe belediye başkanlarını yine bu salonda ağırlamıştık. Neden bu isimler diye sorulduğunda bu isimlerin geleceğin Büyükşehir Belediye Başkan Adayları olduğunu ifade etmiştim ve şuanda 1’i hariç 6’sı İstanbul’da, Adana’da, İzmir’de, Bursa’da, Antalya’da ve Antakya’da Büyükşehir Belediye Başkan Adayları. 20 gün sonrada bizi Büyükşehir Belediye Başkanı olarak yönetecek arkadaşlarımızdan biri aramızda, biz de istedik ki adaylarımızı yakından tanıyalım. Bu işte iki taraf var, seçen ve seçilen. Seçenin görevleri var; kendine uygun adayı seçmek, sandığa gidip oy vermek ve oyuna sahip çıkmak. Seçilenin de görevleri var; en doğru adayın kendisi olduğuna dair seçmeni ikna etmek, her türlü seçmeni sandığa götürebilmek ve sandığa giren oya sahip çıkabilmek. Biz de bu süreçte istedik ki Büyükşehir Belediye Başkan adaylarımızın hedefleri neler, bu hedeflere ulaşacak projeleri neler, bu projeleri hangi kadrolarla gerçekleştirecekler, bunları biz daha yakından görelim tanıyalım ve üniversitemiz olarak bunun kritiğini yapalım. O nedenle bugün burada yaklaşık 10 bin kişiyi aşan bir camianın içinde bulunuyorsunuz. Toros camiası kolejleriyle, liseleriyle, üniversitesiyle ve çalışanlarıyla 10 bini aşan bir aile, o nedenle bu salonda bu güzel fotoğrafı vermek bile başlı başına Türkiye siyasetine not düşecek önemli bir olaydır” şeklinde konuştu.
REKTÖR KORKMAZYÜREK: “ÜNİVERSİTELER TOPLUMA KATKI SUNMALI”
Üniversitelerin eğitim-öğretim, araştırma-geliştirme, proje ve yayın gibi bilimsel araştırmaların yanı sıra topluma katkı sunma gibi sorumluluklarının da bulunduğunu vurgulayan Rektör Prof. Dr. Haluk KORKMAZYÜREK, "Bu kapsamda yerel yöneticilerimizi seçeceğimiz bu dönemde Mersin halkı ve üniversitemiz gençliğini belediye başkan adaylarımızla bir araya getirdik. Bu demokratik ve yüksek seviyeli ortamın oluşmasında üniversite gençliğimize bu demokratikliğin, özgürlüğün ve katılımcılığın en güzel örneğinin gösterilmesinde en büyük pay davetimize yüce bir gönüllülükle icabet eden çok değerli Büyükşehir Belediye Başkan adaylarımızındır” dedi.
Açılış konuşmalarının ardından Başkan Adayları projelerini ve hedeflerini konuklar ile paylaştı.
YILMAZ: “SEÇİMLERE 28 GÜN KALA SİZLER ADINA BÜYÜK BİR MÜCADELEYLE YOLA ÇIKTIM”
Öğrencilerle buluşmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek söze başlayan Demokrat Parti Mersin Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ayfer YILMAZ, bu demokrasi platformunu oluşturan üniversite yönetimine teşekkür etti. Belediyecilik anlayışını anlatan Yılmaz, “Kimliğimizi yeniden tanımlamamız gereken bir Mersin. Yaşanabilir, üreten, paylaşan ve tekrar bütünleşen bir Mersin. Bunu yaparken proje değil politika üreten, sistemsizlik değil bir model içinde giden, sürdürülebilirlik içinde bir yönetim şekli olmak. Ekonomi kötü. Her bir kuruşun katma değer oluşturması gereken bir ildeyiz” diyerek, projelerini anlattı.
SEÇER: “YÜKÜMÜZ ÇOK AĞIR OLACAK”
Uzun süredir adaylık çalışması yaptığını ve bu süreçte 160'ın üzerinde proje ve faaliyet hazırladıklarını anlatan Cumhuriyet Halk partisi Mersin Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Vahap Seçer, “Bunları belediye başkanlığım döneminde birer birer hayata geçireceğiz. Çünkü bunun sözüyle bu kampanyayı yürütüyoruz. Benim için seçim kazanmaktan öte, 1 Nisan sabahından sonra belediye başkanı olduğum süreçten sonra neler yapacağım çok önemli. Benim omuzlarımdaki yük bu. Önemli birseçim. Hiçbir siyasi parti Mersin'de bir başına kendi seçmenlerinin oyuyla belediye başkanı seçtiremiyor. Burası çok önemli. Dolayısıyla bizlerin yükü sadece kendi seçmen tabanımız değil. Hangi siyasi partiden olursa olsun bütün seçmenlerimizin bize göstereceği teveccühle seçileceğimiz için yükümüz çok daha fazla ağır olacak” dedi.
TUNA: “TOROSLAR’DA BİR HAYALİ GERÇEKLEŞTİRDİK”
“Biz siyasetimizi bir yerde makam elde etmek adına yapmıyoruz” diyen Cumhur İttifakı MHP Mersin Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hamit Tuna, bu kentte doğduğunu, tahsil hayatını bitirdikten sonra bu kentte ticaret yaparken siyasete atıldığını söyledi. Tuna, “1995'ten bu yana aralıksız siyasetin içindeyim. Mersin siyasetinde dik ve diri durmak öyle çok kolay değil. Kendimize göre bir kalıbımız var, omurgalı bir duruş, omurgalı bir siyaset, tertemiz bir siyasetle yol yürüyoruz. Üç dönemdir de millet bize teveccüh gösteriyor ve belediye başkanlığı yapıyoruz; ama biz de belediye başkanlığı yaparken, milletin güvenini sarsmamak adına adete bir köy olarak aldığımız Torosları' ı bugün doğru strateji belirlemek suretiyle sağlığın, eğitimin ve gençliğin merkezi yaptık. 2004'te bunların hepsi hayaldi” ifadelerini kullandı.
Türkiye'nin üretim ekonomisiyle kalkınabileceğine işaret eden Tuna, bugüne kadar bu çerçevede belediyecilik yaptığını, bundan sonra da aynı doğrultuda projelerini hayata geçireceğini söyleyerek, projelerini anlattı.
Adaylar, konuşmalarının ardından öğrencilerin sorularını yanıtladı. Yaklaşık 3 saat süren etkinlik Mersin’in yerel ve ulusal televizyon ve radyolarında canlı yayınlandı.
Zirve çiçek ve plaket takdimi ile sona erdi.
TOROS ÜNİVERSİTESİ’NDE “21. YY’DA ŞEHİR MEKAN VE İNSAN” KONULU KONFERANS GERÇEKLEŞTİ
Toros Üniversitesi Kentleşme ve Yerel Yönetimler Uygulama ve Araştırma Merkezi KEYAM’ın düzenlediği panelde “21. YY’da Şehir, Mekan ve İnsan” konusu masaya yatırıldı.
13 Nisan 2018 Cuma günü Toros Üniversitesi 45 Evler Kampüsü’nde gerçekleşen ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Çiğdem Karaaslan’ın konuşmacı olarak katıldığı konferansa, Mersin Vali Yardımcısı Mahmut Halal, Mersin Milletvekili Hacı Özkan, Toros Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Ali Özveren, Rektör Prof. Dr. Haluk Korkmazyürek, genel sekreter, dekanlar, daire başkanları, öğretim üyeleri, siyasi parti ve sektör temsilcileri ile çok sayıda öğrenci katıldı.
Açılış konuşmasında ilk sözü alan KEYAM Müdürü Prof. Dr. Ahmet Özer, Toros Üniversitesi olarak kente, bölgeye ve ülkeye katkı yapabilmek için çalışmalar yaptıklarını belirtti.
Prof. Dr. Ahmet Özer’in ardından söz alan Mütevelli Heyet Başkanı Ali Özveren, “Bizlerin en önemli şansı çevresine ve insanlara hizmet etme imkanı bulabilmektir. Kentimiz yıllar içerisinde doğal güzelliklerini kaybetti, ama bundan sonra yanlış yapmamamız gerekir. Toros Üniversitesi Şehir, Mekan ve İnsan konusuna oldukça önem vermektedir, bu mekanların yaşanılabilir bir şekilde dizayn edilmesi konusunda özellikle siyasi liderlere önemli işler düşüyor” şeklinde konuştu.
Açılış konuşmalarının ardından söz alan Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Çiğdem Karaaslan, “Şehirlerin bir ruhu vardır, şehirler ruhundan ayrıştırıldığında o zaman o şehir dört duvardır. Şehir mekanların birlikteliğinden oluşur, mekanlar sadece yapılardan oluşmaz, bir çınarın gölgesi, sokaklar, ufak bir avlu da mekandır. Bugün biz geçmişe göre daha özgüvenliyiz, ve bu özgüvenimizin gereği olarak ta geride bıraktıklarımıza sahip çıkabiliyoruz ve değere dönüştürme konusunda bir iddianın sahibiyiz. Geçmişe sahip çıkmak sadece tarihi yapıları onarmak değil onları hayatın içine katabilmektir” dedi.
Konferansın ardından soru cevap bölümüne geçildi. Mersin’in yerel televizyon ve radyolarında canlı yayınlanan etkinlik plaket ve çiçek sunumu ile sona erdi.
TOROS ÜNİVERSİTESİ’NDE “YEREL DİNAMİKLER VE YEREL YÖNETİMLER” KONULU PANEL GERÇEKLEŞTİ (28 Mart 2018)
Toros Üniversitesi Kentleşme ve Yerel Yönetimler Uygulama ve Araştırma Merkezi KEYAM’ın düzenlediği panelde “Yerel Dinamikler ve Yerel Yönetimler” konusu masaya yatırıldı.
28 Mart 2018 Çarşamba günü Toros Üniversitesi 45 Evler Kampüsü’nde gerçekleşen panele, Toros Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Ali Özveren, Rektör Prof. Dr. Haluk Korkmazyürek, genel sekreter, dekanlar, daire başkanları, öğretim üyeleri, siyasi parti ve sektör temsilcileri ile çok sayıda öğrenci katıldı.
Panelin moderatörlüğünü KEYAM Müdürü Prof. Dr. Ahmet Özer üstlendi. Konuşmacılar ise; MTSO Meclis Başkanı Mahmut Arslan, MESİAD Başkanlar Kurulu Başkanı Mustafa Güler, GİŞKAD Kurucu Başkanı Cavidan Demirağ ve MÜSİAD Mersin Başkan Yardımcısı Hatice Gökçen Küçükçelebi oldu.
Programın açılış konuşmasında ilk sözü alan Mütevelli Heyet Başkanı Ali Özveren, “Toros Üniversitesi’nin asli görevlerinden bir tanesi de kentin sorunlarına çözüm üretme konusunda kent dinamikleriyle, sivil toplum örgütleriyle bütünleşmek, onların görüşlerini açığa çıkarmak ve bu yolda bir rekabet ortamı hazırlamaktır. Mersin’in şu anda bulunduğu şartlar, imkanlar hak ettiğinden çok daha düşük seviyelerde. Mersin’in ekonomik dinamiklerinde belirleyici olan kurumlar ve şahısların ne yaptıkları, ne yapmak istedikleri ve bundan sonra Mersin’in gelişmesi ile ilgili düşüncelerini gençlerle paylaşmasının çok önemli olduğunu düşünüyorum. Kentleşme ve Yerel Yönetimler Uygulama ve Araştırma Merkezi üniversitemizin en önemli bölümlerinden bir tanesi olarak üzerine düşen görevi layığıyla yerine getiriyor. Bu konuda merkezimizin gayretlerini takdirle karşılıyorum ve şükranlarımı sunuyorum” dedi.
Bir kentin temel dinamiklerini belirterek söze başlayan KEYAM Müdürü Prof. Dr. Ahmet Özer, “Kentin temel dinamikleri yatırım yapan, hizmet yapan kesim, üniversiteler ile eğitim kurumları ve kentli nüfus bir kentin en temel dinamiğidir. Bir kentin en değerli ve en değersiz yönü o kentin yönetim potansiyelinin ortaya çıkmasıdır. Yani bir kent kendini yönetecek en iyi insanları buluyorsa o kent daima başarılıdır, ileri gider ve kazançlıdır. Biz KEYAM olarak çorbada tuzumuzun olması amacıyla bu faaliyetlerle kente ve bilime katkıda bulunuyoruz, hem de öğrencilerimize bu vizyonu vermeye çalışıyoruz” şeklinde konuştu.
Yerel Dinamikler ve Yerel Yönetimler konusunda ilk sözü alan MTSO Meclis Başkanı Mahmut Arslan, “Bir bölgedeki gelişme ve kalkınmadaki en temel unsur yerel dinamikler ve kanaat önderleridir. Kanaat önderlerine sahip çıkmayan kent sanayide ve ihracatta her zaman geriler” dedi.
Mersin Girişimci İş Kadınları Derneği'ni kurdukları 2006 yılında kadın girişimci oranının yüzde 6’larda olduğunu ifade eden GİŞKAD Kurucu Başkanı Cavidan Demirağ, şimdi ise ancak yüzde 8’lere gelinebildiğini vurguladı. Kadın girişimci sayısının istenen düzeyde artmadığını aktaran Demirağ, “Kurumlar da kadın girişimciyi destekliyor ancak yeterli değil” dedi.
Belediyelerin halka en yakın hizmet birimleri olduğunu belirterek söze başlayan MESİAD Başkanlar Kurulu Başkanı Mustafa Güler, “Belediyeler yurttaş devlet ilişkilerinde ilk basamak hizmet alanları olup, devletin yurttaşlarına açılan penceredir. Belediyeler hizmetinde iktidarında ilk kapılarıdır, bunun içindir ki iktidara giden yol yerel yönetimlerden geçer. Yerel yönetimlerde başarılı olamayanların iktidara gitme şansı yok” şeklinde konuştu.
Son olarak söz alan MÜSİAD Başkan Yardımcısı Hatice Gökçen Küçükçelebi, MÜSİAD’ın yerel yönetimlerden beklentileri konusuna değindi. Bölgesel kalkınmanın gerçekleşmesinde merkezi yönetim artık tek aktör olmadığının altını çizen Küçükçelebi, “ Yetkilerin ve sorumlulukların paylaşılmasında yeni aktörlere ihtiyaç duyulmaktadır ve bunların başında yerel yönetimler gelmektedir. Yerel yönetimler teknik olarak bölgesel kalkınmanın esas aktörleridir, yerel yetkililer ise giderek artan bir şekilde yerel ekonomik kalkınmaya öncülük etmektedir” dedi.
Panelin ardından soru cevap bölümüne geçildi. Yaklaşık 3 saat süren ve Mersin’in yerel televizyon ve radyolarında canlı yayınlanan etkinlik plaket ve çiçek sunumu ile sona erdi.
KEYAM “2019’A GİDERKEN YEREL YÖNETİMLER PANELİ DÜZENLEDİ” (22 ŞUBAT 2018)
Toros Üniversitesi KEYAM (Kentleşme ve Yerel Yönetimler Uygulama ve Araştırma Merkezi), Bahçelievler Kampüsü Kültür Merkezinde, “2019’a Giderken Yerel Yönetimler” konulu panel gerçekleştirdi.
Gerçekleşen zirveye Mersin Milletvekili D. Fikri Sağlar, Toros Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Ali Özveren, Mersin Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Kerim Tufan, Rektör Prof. Dr. Haluk Korkmazyürek, KEYAM Müdürü Prof. Dr. Ahmet Özer, Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, E. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Karayalçın, Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen, Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, Konyaaltı Belediye Başkanı Muhittin Bözek, Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Mersin Büyükşehir Belediyesi Başkan Aday Adayları Vahap Seçer, Selçuk Dereli, CHP Toroslar İlçe Başkanı Burhanettin Erdoğan, CHP Akdeniz İlçe Başkanı Mustafa Sekendur, CHP Yenişehir İlçe Başkanı Tayar Tahiroğlu, MÜSİAD Yönetim Kurulu ve üyeleri, MESİAD Başkan Yardımcısı Hasan Engin ve Yönetim Kurulu Üyeleri, TISİAD Başkanı Nevaf Kılıç ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Mersin idman Yurdu klüp Başkanı Hamit İzol, Mersin Cemevi Yönetim Kurulu ve Üyeleri, Türkiye Sakatlar derneği Mersin Şubesi Yönetim Kurulu ve Üyeleri, akademisyenler, siyasi parti ve sektör temsilcileri, basın mensupları ve çok sayıda öğrenci katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan zirvenin açılış konuşmasında ilk sözü alan KEYAM Müdürü Prof. Dr. Ahmet Özer, “Bilindiği gibi yerel yönetimler, özellikle de belediyeler her geçen gün daha da önem kazanıyor. Bunun birkaç nedeni var, birincisi nüfusla ilgili. Şehircilik şurasında nüfusumuzun %88’nin belediyelerde yaşadığı söylendi. Yakında geri kalan 51 ilin de bütün şehir yasasına tabi olduğu takdirde nüfusun %100’ü belediyelerde yaşamış olacak. Bu neden bile tek başına belediyelerin ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Bu toplantılarda yerel yönetimlerin ve sivil toplum örgütlerinin en az ülkeleri yöneten iktidarlar kadar önemli olduğunu tescillemiş durumda. Son olarak bildiğiniz üzere Türkiye’nin sosyo ekonomik, sosyo politik, kültürel, etnik ve inançsal sorunları var. İnanıyorum ki eğer yerel yönetimler güçlendirilirse sadece beledi sorunları çözmekle kalmayacak, aynı zamanda bu sorunların çözümüne de büyük katkılar sunacaklardır” şekline konuştu.
Açılış konuşmasında söz alan Toros Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Ali Özveren, Toros Üniversitesi olarak farklı bir pencereden dünyaya baktıklarını belirterek, “İnsanların içinde yaşadıkları topluma karşı sorumlulukları vardır, bunu yerine getirebilmek için de bilinçli olmak lazım. Bilinç sadece teori ile değil pratiği de kapsar, şuan da bütün bölümlerimizde öğrencilerimiz teori ile pratiği bir arada götürüyorlar ”dedi.
Belediyeciliği hiçbir zaman siyasi bir görev olarak görmediğini de sözlerine ekleyen Özveren, “Belediyeciliğin siyasi bir anlayış doğrultusunda değil, insani bir yaklaşımla görevini yerine getirmesi lazım. Misafir belediye başkanlarımızın bu konuda örnek insanlar olduğunu düşüyorum” şeklinde konuştu.
Açılış konuşmalarının ardından E. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Karayalçın, “Yerel Yönetimlerde Model Yaratmak” konulu bir sunum gerçekleştirdi. Türkiye’de Anayasanın 127. maddesine göre merkezi yönetimin yerinden yönetim birimleri üzerinde vesayet kullanma yetkisi vardır” dedi. Merkezden yönetim birimi, yerel yönetimlerin vasisi konumunda olduğunu hatırlatan Karayalçın, “Belediye başkanları hizmet götürürken ayrım yapmamalıdır. Bütünşehir modeli ile hizmet alanı genişledi, yaşadığınız yer neresi olursa olsun Büyükşehir sizlere hizmet getirmek zorunda” dedi.
Karayalçın’ın sunumunun ardından “2019’a Giderekn Yerel Yönetimler” konulu panele geçildi. Moderatörlüğünü KEYAM Müdürü Prof. Dr. Ahmet Özer’in yaptığı panele, Bursa Nilüfer Belediye başkanı Mustafa Bozbey, Ankara Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen, İzmir Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, Muğla Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon ve Antalya Konyaaltı Belediye Başkanı Muhittin Böcek konuşmacı olarak katıldı. Panelde konuşan Belediye Başkanları bölgelerinde yaptıkları hizmetlerden ve Belediyecilik deneyimlerinden örnekler verdi.
Panelin ardından soru cevap bölümüne geçildi. Yaklaşık 5 saat süren etkinlik Kanal 33, İçel tv ekranlarından ve Kent Radyo’dan canlı yayınlandı. Tören plaket ve çiçek sunumu ile sona erdi.
KEYAM “MERSİN’DE GÖÇ VE KENTLİLİK BİLİNCİ” KONULU PANEL DÜZENLEDİ( 13 Ocak 2018)
Toros Üniversitesi Kentleşme ve Yerel Yönetimler Uygulama ve Araştırma Merkezi (KEYAM), 45 Evler Kampüsü Konferans Salonunda, "Mersin’de Göç ve Kentlilik Bilinci" konulu panel gerçekleştirdi.
Düzenlenen Panele Kültür Eski Bakanı D. Fikri Sağlar, Toros Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Ali Özveren, CHP Mersin il Başkanı Adil Aktay, KEYAM Müdürü Prof. Dr. Ahmet Özer, Genel Sekreter S. Reşit Aşkın, Mühendislik Fakültesi dekanı Prof. Dr. Yusuf Zeren, Akademisyenler, sektör temsilcileri ve basın mensupları katıldı.
Panelin açılış konuşmasında ilk sözü alan KEYAM Müdürü Prof. Dr. Ahmet Özer, düzenlenen etkinlikler kapsamında KEYAM’ı (Kentleşme ve Yerel Yönetimler Uygulama ve Araştırma Merkezi) tanıtmaya çalıştıklarını belirterek, Türkiye’nin sorunlarının çözümünün ana noktasının yerel yönetimler olduğunu vurguladı. Prof. Dr. Özer, “Yerel yönetimler sadece belediye sorunları değil, Türkiye’nin sorunlarının çözümlerinde de temel faktördür. Bu yüzden KEYAM oldukça önemlidir. Göç aslında kentleşme ile yakından ilişkili bir olaydır. Cumhuriyet Dönemi Kentleşmesini 3 döneme ayırabiliriz. 1923-1950 devletin kentleşmesi, 1950-1980 emeğin kentleşmesi,1980 ve sonrası sermayenin kentleşmesi. Bir kentin dönüşümünü hızlandıran 3 tane temel dinamiği vardır. Biri sermayedir; zenginler, zenginlik. Çünkü sabit sermaye oradan gelir. Diğeri beyindir. Yani okumuşlar, sanat, edebiyat, sinema, sporla uğraşanlar. Üçüncüsü de bu ikisinin etkileşimi ile meydana gelmiş olan kentlileşmiş nüfustur” şeklinde konuştu.
Açılış konuşmasında konuşan Mütevelli Heyet Başkanı Ali Özveren, “Kentlilik bilinci gelişmiş olsa göç sorunlarını bu kadar yakıcı yaşamayız. Göçü ya da göçmenleri problem haline getiren en büyük faktör köylülük zihniyetidir. Rakamlar yüzde 92’lik kısım kentlerde yaşıyor diyor ama kentler köyleşti. Yani kentlilik bilinci konusu sadece Türkiye’nin, Mersin’in değil, belki dünyanın da karşı karşıya kaldığı önemli bir konudur. Çünkü kent dediğimiz Burjuvazi sınıfı, bugün sahip olduğumuz ne kadar kıymetli değer varsa sanattan, teknolojiden, bilimden, edebiyattan olan bu sınıfın ürünleridir. Kentli olmayı, kent soylu olmanın ne anlama geldiğini içimize sindirmemiz gerekiyor. Bence Toros Üniversitesi bu bölgede kalan, göç sorununun da çözümünde çok önemli bir faktörüdür” dedi.
Açılış konuşmalarının ardından Kent Radyo Yönetim Kurulu Başkanı Gazeteci Yazar Mirza Turgut’un sunumuyla ‘Mersin Göç Belgeseli’ büyük ilgiyle izlendi. Mersin Üniversitesi İİBF Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erkan Aktaş, “Suriyeli Göçün Mersin’e Entegrasyonunda Yaşanan Sorunlara Bir Bakış” konulu sunum gerçekleştirdi.
Sunumun ardından Mersin Cemevi Bilim ve Danışma Kurulu Başkanı Abbas Tan ise ‘İç Göçün Getirdikleri ve Götürdükleri’ konulu konuşmasını yaptı. Mersin Tahtacılar Derneği Başkanı Sami Akgün de ‘Göç ve Kentlileşmenin Dinamikleri ve Mersin’de Yansımaları’ adlı sunum yaptı. Panelin son konuşmasını yapan Paris 8 Üniversitesi’nden katılım sağlayan Yrd. Doç. Dr. Mustafa Peköz ise; ‘Avrupa Birliği’nde Türkiyeli Göçmenler ve Entegrasyon Sorunu’ konulu konferansı ile sunumlar sona erdi.
Sunumların ardından panelistlere Mütevelli Heyet Başkanı Ali Özveren ve Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Zeren plaket takdim etti.
KEYAM'DA(Kentleşme ve Yerel Yönetimler Uygulama ve Araştırma Merkezi), Bahçelievler Kampüsü Kültür Merkezinde, "Kentlerin Geleceğinde - Geleceğin Kentlerinde Sosyal Belediyecilik" konulu zirve gerçekleştirildi. (30 KASIM 2017)
Gerçekleşen zirveye Mersin Milletvekili Serdal Kuyucuoğlu, Toros Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Ali Özveren, Rektör Prof. Dr. Yüksel Özdemir, Dekanlar, konuşmacılar, akademisyenler, siyasi parti temsilcileri ve çok sayıda öğrenci katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan zirvenin açılış konuşmasında ilk sözü alan KEYAM Müdürü Prof. Dr. Ahmet Özer, “Kentleşme ve Yerel Yönetimler Uygulama ve Araştırma Merkezinin genel anlamda iki temel amacı var. Bunlardan birincisi isminden de anlaşılacağı gibi araştırma ve uygulama yapmak, diğer önemli bir fonksiyonu da eğitim çalışmaları yürütmek. Bu bağlamda biz Belediye Başkanlarına, Meclis Üyelerine Kentleşme ve Yerel Yönetimler konusunda yetkinleşmek isteyen herkese eğitim vermek istiyoruz. Türkiye’de her şeyin bir okulu var, ama maalesef demokrasinin beşiği olan ve beşikten mezar kadar her şeyle uğraşan belediyelerimizin belediyecilik ile ilgili bir okulları yok. İşte KEYAM’ın önemli bir fonksiyonu da bu alanda mevcut açığı gidermek, çalışmalar yapmak” şeklinde konuştu.
Açılış konuşması yapan Toros Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Ali Özveren, belediyeciliğin insanlara her konuda yardımcı olabileceği bir imkan sağladığını ve bunun hiçbir meslekte bulunmadığını belirtti. Belediye başkanını toplumun en şanslı insanı olarak gördüğünü ifade eden Özveren, “ Bu şansı iyi değerlendirmek lazım, çevremize baktığımız zaman birçok eksik var” dedi.
“Küresel Eğilimler Çerçevesinde Yerel Yönetimlerin Sosyal Gündemi” konulu sunum ile 1. Oturumu başlatan Prof. Dr. Korel Göymen Toplantıdan önce Mütevelli Heyet Başkanımız ve Rektörümüz ile sohbet ederken kurumunuzun yaptıklarından gurur duyduk. Yapacakları konusu ise benim için büyük mutluluk dedi.
1.oturumun ilk konuşmacısı Beylikdüzü Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Şehircilik ve Belediyecilik üzerine konuşulduğu zaman istatistiklerin çok önemli olduğunu belirterek, %90’ı kentlerde yaşayan bir ülke ve bu kadar göç yaşayan bir ülke dünyada fazla yok dedi.
Bir belediye yönetiminin öncelikle halkın güvenini ve desteğini kazanmak zorunda olduğunu belirterek sözlerine başlayan Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin, katılımcı, çoğulcu, şeffaf, saydam, hesap verebilir belediyecilik anlayışının önemini vurguladı.
1.oturumun son konuşmacısı olarak söz alan Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, “Mezitli Belediyesi, geçmişteki 6 tane belediyenin birleşiminden oluşmakta. Dolayısıyla 6 belediyenin imar olmak üzere farklı uygulamalarının sıkıntısını çekmemek mümkün değil. Diğer taraftan günümüzde çok önemli olan belki panel konusu olacak olan: bizim nüfusumuz 182.000. ama 60 bin de Suriyeli var. Bu, toprakta yürüdüğünüz zaman her 4 kişiden birisi Suriyeli demek. Bu mülteci dediğimiz kişilerin kentle entegrasyonu konusunda maalesef hükümetin de yapmış olduğu bir çalışma yok. Sosyal belediyecilik diyorsak bu bir sosyal sorun aslında ülkemizde. Ama hükümetin hiç el atmadığı da gerçektir” şeklinde konuştu.
Moderatörlüğünü Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Zeren’in yaptığı 2.oturum, Prof. Dr. Özkan Yıldız’ın “Geleceğin Kentlerinde Sosyal Politikalar Çerçevesinde Dezavantajlı Gruplar ve Kent” konulu sunumu ile başladı.
Sunumun ardından konuşan Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Sosyal Belediyecilik lütuf değil görevdir anlayışı ile hareket ettiklerini belirtti. Ekonomik seviyesiniz oldukça düşük seviyede bir nüfuza sahip olduklarını belirten Karalar, bölgelerinde bulunan vatandaşlara aile sigortası projesi ile ekonomik anlamda düzenlemeler yaptıklarını belirtti.
Böyle önemli bir zirvede yer almaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek söze başlayan Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna, göreve geldikten sonra çalışma yol haritalarında 3 önemli unsuru öne çıkarmak suretiyle bir plan yatıklarının altını çizdi. Tuna, “Sağlık, Eğitim ve Gençlik konularını çalışmalarımızda kendimize belirlediğimiz ana unsurlar olarak belirledik. Bu üç alanda da önemli projeler yaptık hizmete sundu. Belediyeciliği 3 önemli unsurda formelize ediyorum, bunlar “ilgi, bilgi ve takip” dedi.
Son olarak konuşan Defne Belediye Başkanı İbrahim Yaman, yeni bir ilçe olduklarını ve çağdaş, eğitimli bir halklarının olduğunu onlarla iç içe olduklarını belirtti. Türkiye de sosyal demokrat belediyeciliği marka haline getirmeye çalıştıklarının da altını çizdi.
Konuşmaların ardından soru cevap bölümüne geçildi. Tören plaket ve çiçek sunumu ile sona erdi.