DERS İÇERİKLERİ
1. SINIF
GÜZ DÖNEMİ
TD 101 TÜRK DİLİ I
Dil ve Diller: Dil Millet İlişkisi, Dil Kültür İlişkisi Yeryüzündeki Diller ve Türk Dilinin Dünya Dilleri arasındaki Yeri; Kaynakları bakımından Dil Aileleri, Türk Yazı Dilinin tarihi gelişimi; Eski Türkçe, Orta Türkçe, Divanü Lügat-it Türk, Atabetü'l- Hakayık, Harezm Türkçesi, Eski Türkiye Türkçesi (Eski Anadolu Türkçesi) ; Yeni Türkçe Dönemi, Modern Türkçe Dönemi, Batı, Güney Batı Türkçesi) , Türkiye Türkçesi, Doğu ( Kuzey ) Doğu Türkçesi) , KaratayTürkçesi, Ses Bilgisi (FONETİK) , Ses ve sesin oluşumu, büyük ve küçük ünlü uyumu, Türkçedeki başlıca ses olayları; Türkçe'nin ses özellikleri, Türkçe'nin hece yapısı, cümle vurgusu. Şekil Bilgisi (MORFOLOJİ- BİÇİM BİLGİSİ) , şekil bakımından kelimeler, kökler, gövdeler, ekler (yapım ekleri, çekim ekleri) , anlatım ve vazifeleri bakımından kelimeler; isimler, sıfatlar, zamirler, fiiller, fiil çekimi, şekil ve zaman ekleri, fiilimsiler, edatlar, fiilden türeyenler ve isimden türeyenler, anlam bilimi; kelimede anlam, kelimenin anlam çerçevesi, cümle bilgisi; cümle çeşitleri, cümle tahlilleri.
ATA 101 ATATÜRK İLKELERİ VE İNKİLAP TARİHİ I
Osmanlı İmparatorluğu'nun Dağılışı (XIX Yüyıl) . Tanzimat ve Islahat Fermanı, I. ve II. Meşrutiyet, Trablusgarp ve Balkan Savaşları, I. Dünya Savaşı, Mondros Ateşkes Antlaşması, Wilson İlkeleri, Paris Konferansı, M. Kemal'in Samsun'a çıkışı ve Anadolu'daki Durum, Amasya Genelgesi, Ulusal Kongreler, Mebusan Meclisi'nin Açılışı, TBMM'nin Kuruluşu ve İç İsyanlar, Teşkilat-ı Esasi Kanunu, Düzenli Ordunun Kuruluşu, I. İnönü, Kütahya - Eskişehir, Sakarya Meydan Muharebesi ve Büyük Taarruz, Kurtuluş Savaşı sırasındaki Antlaşmalar, Lozan Barış Antlaşması, Saltanatın Kaldırılması, Siyasi alanda yapılan devrimler, siyasi partiler ve çok partili siyasi hayata geçiş denemeleri, hukuk alanında yapılan devrimler, toplumsal yaşayışın düzenlenmesi, ekonomik alanda yapılan yenilikler, 1923-1938 Döneminde Türk dış politikası, Atatürk sonrası Türk dış politikası, Türk Devriminin İlkeleri: (Cumhuriyetçilik, Halkçılık, Laiklik, Devrimcilik, Devletçilik, Milliyetçilik) . Bütünleyici İlkeler.
ING 101 İNGİLİZCE I
Yabancı Dil I dersi kapsamında verilen İngilizce eğitimi, başlangıç düzeyinde ( beginner level) ve orta düzeyde ( elementary level) yeterli sayıda alıştırmayla hedeflenen dilbilgisi konuları uygulamaya dökülerek yürütülür. İşlenen dilbilgisi konularını pekiştirmek ve bu yapıları günlük dilde uygulamaya dökebilmek için diyaloglar kullanılır. Okuma parçaları ve kelime alıştırmalarıyla konular daha geniş bir çerçevede ele alınır ve öğrencilerin okuma, yazma becerileri ve kelime hazneleri geliştirilir. Online ve interaktif aktivite ve diyaloglarla öğrencilerin öğrendiklerini günlük yaşama uyarlaması sağlanır.
KRY 101 KARİYER PLANLAMA
Kariyer seçimi için gerekli altyapı hazırlığı yapılır ve doğru kariyer seçimi için gerekli ön bilgiler verilir.
MKT 111 MATEMATİK I
Rakam, Doğal sayı, Sayma Sayıları, Tam Sayılar, Ardışık Tam Sayılar, Tek- Çift Sayılar, Rasyonel Sayılar, İrrasyonel sayılar, Gerçel (Reel) Sayılar, İşaret İnceleme. Üslü Sayının Tanımı ve Özellikleri, Üslü Sayılarda Dört İşlem, Üslü Denklemler. Köklü Sayının Tanımı ve Özellikleri, Köklü Sayılarda Dört İşlem, Köklü Sayıyı Üslü Sayıya Çevirme. Çarpanlara Ayırma ve Özellikleri. Denklemler ve Eşitsizlikler. Trigonometri (açı ölçü birimleri, birim(trigonometrik) çember, dik üçgenlerde trigonometrik bağıntılar ve trigonometrik fonksiyonlar). Geometri; Ölçüler, geometrik şekillerin çevre, alan ve hacim hesapları, daire.
MKT 127 ALGORİTMA VE PROGRAMLAMAYA GİRİŞ
Bilgisayar tarihçesi ve türleri, yazılım ve programlama kavramları, algoritma, akış diyagramları, sözde kod, sayı sistemleri, değişkenler, temel mantıksal operatörler, sıralı işlemler, karar yapıları, döngüler,programlama dillerinin temel yapısı.
MKT 129 DOĞRU AKIM DEVRE ANALİZİ
Elektrik-elektronik temel kavramlar, Direnç renk kodları, Seri ve paralel devreler, Ohm kanunu, Kirchhoff akım kanunu, Kirchhoff gerilim kanunu, Akım bölücü devreler, Gerilim bölücü devreler, Kaynak değiştirme kuralı, Süper pozisyon teoremi, Thevenin-Norton teoremleri, Çevre akımları yöntemi, Düğüm gerilimleri yöntemi. Devre analiz ile ilgili temel deneyler.
MKT 137 MEKATRONİĞİN TEMELLERİ
Bu derste mekatronik biliminin tanımı, mekatronik sistemlerin uygulama ve çalışma alanları, mekatronik bir sistemin temel yapısı, mekatronik sistemlerin oluşturulması, sistemin temel elemanları ve çalışma prensipleri, anlatılmaktadır.
MKT 133 BİLGİSAYAR DESTEKLİ ÇİZİM
Bu derste teknik resim konuları bir bilgisayar programı yardımı ile anlatılmaktadır. AutoCAD programının öğretilmesi ve geometrik çizimler. Görünüş çıkarma, iki görünüşten üçüncü görünüşün çıkarılması. Ölçülendirme, İzometrik çizim. Kesit Alma.
BAHAR DÖNEMİ
TD 102 TÜRK DİLİ II
İmla, noktalama ve kompozisyon (noktalama işaretleri, diğer işaretler) , İmla, yazım kuralları (büyük harflerin imlası ,sayıların yazılışı, kısaltmaların imlası, alıntı kelimelerin yazılışı) , Kompozisyon (kompozisyonun amacı, kompozisyon yazmada yöntem) , kompozisyonda plan, giriş, gelişme, sonuç, Anlatım özellikleri, anlatımda duruluk, anlatımda sadelik, anlatımda açıklık içtenlik, Anlatım bozuklukları ( eş anlamlı kelimelerin cümle içinde kullanılışı) ,Deyimlerin yanlış kullanılışı, Anlatım biçimleri (açıklama, hikaye, özlü anlatım, tasvir, hiciv, portre, kanıtlama, konuşma, manzum anlatım çeşitleri) , Sözlü anlatım çeşitleri (günlük ve hazırlıksız konuşma, hazırlıklı konuşma, açıkoturum, münazara, panel) , Yazılı anlatım türleri (mektup, telgraf, tebrik, davetiye, edebi mektup) , iş mektupları, resmi mektup, dilekçe, rapor, tutanak, karar, ilan, reklam, sohbet, eleştiri, anı, gezi yazısı, röportaj, anket, Otobiyografi, biyografi, roman, hikaye, masal, fabl, tiyatro, trajedi, dram, senaryo).
ATA 102 ATATÜRK İLKELERİ VE İNKİLAP TARİHİ II
Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna paralel olarak Türk toplumunu çağdaş ulus-devletler seviyesinde değerlendirip, ulus-devleti tanımlayan değerler sistemi içinde sui generis özellikler taşıyan Türk Devrimi tecrübesini (Kronolojik bir hatta: Türk emperyal geçmişinin klasik ve klasik sonrası, geç 18. yüzyıl ve 19. yüzyıl, 1908 Devrimi, 1914-1918, 1918-1922 ve 1923-60 kesitlerinin ele alınması), modern Türk ulus-devletinin, devlet ve toplumsal yeniden yapılanması çerçevesinde ele alınıp bütüncül olarak Türk siyasî ve toplumsal sisteminin değişmesinin aşamaları, Bu çeşitli seviyelerde ve çeşitli boyutlarıyla biçimlenen ve hayata geçirilen siyasî, toplumsal, ekonomik ve kültürel değişme olgusunun (transformation) iç ve dış siyasî olaylarının analizi, tüm aktörlerinin düşünce ve faaliyetlerinin analizi, Bu tarihsel süreçlerin (modern Türkiye Cumhuriyeti devletinin kuruluşu süreçleri) günümüz çağdaş Türk toplumunun ve siyasetinin problemlerinin çözümünde de referans ve karşılaştırma alanı.
ING 102 İNGİLİZCE II
Sayılabilen ve sayılamayan kelimeler, would you like…? / I'd like… / Can I have…?yiyecekler, Geçmiş zaman: was/were olumlu, olumsuz ve soru hali, geçmiş zaman belirten kelimeler. comparative ve superlative sıfatlar.
MKT 112 MATEMATİK II
Matris ve determinant kavramları. Limit, türev ve integral kavramları. l'Hospital Kuralı. Laplace dönüşümü.
MKT 128 ALTERNATİF AKIM DEVRE ANALİZİ
Elektrik-elektronik temel kavramlar, Karmaşık sayılar, Kompleks ve Kutupsal düzlem kavramları. Empedans, reaktans, endüktans kavramları. Alternatif akımda; seri ve paralel devreler, Ohm kanunu, Kirchhoff akım kanunu, Kirchhoff gerilim kanunu, Akım bölücü devreler, Gerilim bölücü devreler, Kaynak değiştirme kuralı, Süper pozisyon teoremi, Thevenin-Norton teoremleri, Çevre akımları yöntemi, Düğüm gerilimleri yöntemi. Devre analiz ile ilgili temel deneyler.
MKT 122 BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM
Bu derste bilgisayar destekli tasarımın temel kavramlarının Fusion 360 programında öğretilmektedir. Tasarım modelleme teknikleri ve 2 boyutlu modelleme çalışmaları, tasarım modelleme teknikleri ve 3 boyutlu modelleme çalışmaları, makine parçalarının bilgisayar destekli tasarım modellenmesi ve montajı ve animasyonu işlenmektedir.
MKT 132 ÖLÇME TEKNİĞİ
Fiziksel büyüklükler, elektriksel büyüklükler, fiziksel büyüklüklerin ölçü aletleri ve kullanılması, elektriksel büyüklüklerin ölçü aletleri ve kullanılması.
MKT 116 MALZEME BİLGİSİ VE İMALAT YÖNTEMLERİ
Bu derste malzeme özelliklerine ait temel kavramları, temel mühendislik malzemeleri, demir ve çelik üretiminin esas ve ilkeleri, gerilim gerinim eğrisi, alaşım ve katık elemanları anlatılmaktadır. Isıl işlem, İmalat yöntem ve teknikleri.
ADD ALAN DIŞI DERS
2. SINIF
GÜZ DÖNEMİ
MKT 225 BİLGİSAYAR DESTEKLİ TAKIM TEZGAHLARI VE ÜRETİM MANTIĞI
Talaşlı imalat alanında kullanılan takım tezgahlar ile ilgili bilgi vererek çeşitli talaşlı imalat yöntemleri ile ilgili bilgi ve beceri kazandırmak.
MKT 235 SAYISAL ELEKTRONİK
Sayı sistemleri, Boolen cebri, Lojik kapılar, Karnough haritası, Kodlayıcılar (encoder), Kod çözücüler (decoder), Veri seçiciler (multiplexer), Veri dağıtıcılar (demultiplexer), Toplayıcılar, Çıkarıcılar, Karşılaştırıcılar, Flip floplar, Sayıcılar.
MKT 237 ANALOG ELEKTRONİK
Yarı iletkenler, Diyot çeşitleri ve uygulamaları, Doğrultma devreleri ve uygulamaları, BJT’lerde DA ve AA analizi ve çalışma noktası, FET’lerde DA ve AA analizi ve çalışma noktası, Yükselteçler.
MKT 211 MAKİNE ELEMANLARI VE MEKANİZMALAR
Bu derste, makine elemanlarının tanımı, makine elemanlarının kullanım alanları, mekanizma tanımı, serbestlik derecesi tayini, mekanizma çeşitleri, mekanizmaların mekatronik sistemlerde kullanım amacı anlatılmaktadır. hareket ve konum analizi, dört çubuk mekanizmasının hareket konum analizinin paket program üzerinde oluşturulması.
MKT 241 HİDROLİK VE PNÖMATİK SİSTEMLERİ
Bu derste hidrolik ve pnömatik sistemlerin çalışma prensibi, sisteme ait temel devre elemanları ve çalışma prensibi, hidrolik ve pnömatik sistemlere ait devrelerin paket programda çizilip simülasyonun yapılması anlatılmaktadır.
MKT 245 ROBOTİK UYGULAMARI
Robotiğe giriş ve tarihsel gelişim, otomasyon sistemlerinde robotlar, robotlarda eksenler, koordinat sistemleri ve robot çeşitleri, robot çeşitleri, robot hareket ettirme sistemleri, robotlarda uç elemanları, robotlarda kullanılan sensörler, programlanabilir denetleyiciler, uygulama örnekleri.
SEC 201 SEÇMELİ DERS 1
SEC 201 SEÇMELİ DERS 2
BAHAR DÖNEMİ
MKT 202 MESLEKİ UYGULAMA
Tüm sömestr boyunca , haftada en az 5 tam iş günü , amaca uygun kurum ve kuruluşlarda , inşaat ,değerleme, yapı , malzeme , bürokrasi , denetim ve inşaat ile ilgili yerinde uygulamalar .Kalıp , beton , donatı , sıva , duvar vs. uygulamalarını , , görevlendirildiği resmi veya özel kurumda , bilfiil öğrenmek.Günlük, haftalık ve aylık raporları , ilgili öğretim görevlisine sunmak.
SEÇMELİ DERSLER
MKT 229 ELEKTRİK MOTORLARI VE SÜRÜCÜLER
MKT 223 BİYOMEKANİK VE UYGULAMARI
MKT 231 PROGRAMLANABİLİR DENETLEYİCİLER
MKT 227 MESLEK ETİĞİ
MKT 243 OTOMATİK KONTROL SİSTEMLERİ
MKT 239 ELEKTRONİK DEVRE TASARIMI