HAKKINDA
İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi bünyesinde 2010-2011 eğitim-öğretim yılından itibaren faaliyet gösteren Psikoloji Bölümü ilk mezunlarını 2015 yılı içerisinde vermiştir.
Yükseköğretim Yürütme Kurulunun 02.04.2021 tarihli kararı ile Fakültemiz bünyesinde öğretim dili (%30 İngilizce) olan Psikoloji programının 2021-2022 Eğitim-Öğretim yılından itibaren öğretim dilinin Türkçe olmasına karar verilmiştir.
Yükseköğretim Yürütme Kurulunun 28.04.2021 tarihli kararı ile de Fakültemiz bünyesindeki Psikoloji bölümüne 2021-2022 Eğitim-Öğretim yılından itibaren öğretim dilinin İngilizce olduğu program eklenmiştir.
Psikoloji bölümümüzde üç program bulunmaktadır. %30 İngilizce program yeni öğrenci kabul etmemekte ancak 2,3 ve 4. sınıflarda öğrencisi bulunmaktadır. Eğitim dili %100 İngilizce olan bölümümüzde 1 yıl zorunlu yabancı dil hazırlık sınıfı bulunmaktadır. Eğitim dili Türkçe olan programda ise hazırlık sınıfı bulunmamaktadır. Hazırlık sınıfında başarılı olan öğrencilerimiz 4 yıl boyunca görecekleri akademik derslerin ardından "Psikoloji Bölümü Lisans Diplomasına” sahip olacaklardır.
Sosyal Bilimler alanında popülaritesi gittikçe artan Psikoloji Bölümünde öğrencilere akademik çalışmalar yapabilme becerilerinin kazandırılmasının yanısıra psikologluk mesleğine hazırlık aşamasında birçok önemli teorik ve uygulamalı eğitimler verilmektedir.
Psikoloji mezunlarının hem devlet kurumlarında hem özel sektörde hem de bağımsız olarak çalışma olanakları vardır. KPSS sınav sonuçlarına göre kamuda;
- Sağlık sektöründe (hastaneler, toplum sağlığı merkezleri, sağlık ocakları vb.),
- Adalet Bakanlığı bünyesinde mahkemeler, tutukevleri ve ıslahevlerinde,
- Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bünyesinde bedensel ve zihinsel engellilere yönelik oluşturulmuş kurumlarda, huzurevlerinde ve sosyal politika bağlamında geliştirilen proje/birimlerde,
- Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde rehberlik araştırma merkezleri ve gerekli formasyon eğitiminin tamamlanmasının ardından öğretmen olarak,
- Emniyette ve çeşitli askeri kurumlarda çalışma olanakları mevcuttur.
- Özel sektörde; psikoteknik değerlendirme merkezlerinde, özel psikoterapi ve ruh sağlığı merkezlerinde, kreşlerde, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde, dershanelerde ve özel okullarda, insan kaynakları ve halkla ilişkiler bölümlerinde, reklamcılık, pazarlamacılık ve araştırma merkezlerinde çalışma olanağı vardır.
- Bağımsız çalışma olanakları konusunda; son dönemdeki yasal düzenlemeler ile birlikte, gerekli eğitimlerin tamamlanması koşuluyla psikoloji lisans mezunları aile danışmanı olarak çalışabilmektedirler.