MEVZUAT
TOROS ÜNİVERSİTESİ
TOPLUMSAL KATKI KOORDİNATÖRLÜĞÜ ve KOMİSYONU ESASLARI
Amaç̧, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
MADDE 1
- (1) Bu Esasların amacı; Toros Üniversitesi Toplumsal Katkı Koordinatörlüğünün, kurulması, amaçları, faaliyet alanları, koordinatörlüğün yapılandırılması, görevleri, yetki ve sorumluluklarına ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.
Kapsam
MADDE 2
- (1) Bu esaslar; Toros Üniversitesi bünyesindeki tüm birimleri tarafından gerçekleştirilen mevcut toplumsal katkı faaliyetlerinin koordinasyonu, akademik birimlerin potansiyelin daha etkin kullanılması, araştırma-geliştirme, sosyal, kültürel, sanatsal vb. alanlarda kamu/özel kurum ve kuruluşlar, toplum bireyleri ve iç paydaşlarla işbirliği içinde toplumsal katkı sağlayacak faaliyetleri planlamak, uygulamak, izlemek, iyileştirmek ve raporlamak amacıyla kurulmuş olan Toros Üniversitesi Toplumsal Katkı Koordinatörlüğü, Toplumsal Katkı Koordinasyon Kurulu ve koordinatörlüğe bağlı komisyon ve birim temsilcileri ile ihtiyaca göre kurulacak olan alt çalışma gruplarının çalışma esasları, görev ve sorumluklarına ilişkin hükümleri kapsar.
Dayanak
MADDE 3
- (1) Bu esaslar, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 14/b-1 maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4
- (1) Bu esaslarda geçen;
a)Akademik Birim: Üniversite bünyesinde mevcut Enstitü, Fakülte, Yüksekokul ve Meslek Yüksekokulu, Araştırma ve Uygulama Merkezleri,
b)Koordinatör: Toros Üniversitesi Toplumsal Katkı Koordinatörünü,
c)Koordinatörlük: Toros Üniversitesi Toplumsal Katkı Koordinatörlüğünü,
ç)Komisyon: Koordinatörlüğe bağlı kurulan komisyonu,
d)Rektör: Toros Üniversitesi Rektörünü̈,
e)Senato: Toros Üniversitesi Senatosunu,
f) Kurul: Toplumsal Katkı Koordinasyon Kurulunu,
g) Üniversite: Toros Üniversitesini
ifade eder.
Koordinatörlük ve Kurulun organizasyon yapısı
MADDE 5
(1) Koordinatör, Üniversitede görev yapmakta olan öğretim üyeleri arasından Rektör tarafından 3 yıl süreyle atanır. Görev süresi biten koordinatör, yeniden atanabilir.
(2) Kurul; Rektör başkanlığında, Koordinatör, Sürekli Eğitim ve Uygulama Merkez Müdürü, Rektörün belirleyeceği farklı birimlerde görevli en az 10 öğretim elemanı ve idari personelden oluşur.
(3) Kurul ile iş birliği ve etkileşim içerisinde bulunacak birim temsilcileri; eğitim-öğretim veren akademik birimlerde kalite komisyonu toplumsal katkı alt komisyonunda görevli bir öğretim elemanı ilgili birim yetkilisi tarafından görevlendirilir.
(4) Kurul gerekli gördüğünde alt çalışma grupları oluşturabilir. Alt çalışma grupları çalışma alanıyla ilgili birimlerin öğretim üyesi/elemanı ve/veya idari personel, öğrencilerden oluşur. Alt çalışma grubu üyeleri, Koordinasyon Kurulu tarafından 1 yıl için görevlendirilir.
(5) Kurul yılda en az bir kez toplanır, gerektiğinde daha fazla toplantı yapılabilir.
(6) Sekretarya; Koordinatörlüğün personel ihtiyacı 2547 sayılı Kanunun 13-b/4 maddesi uyarınca Rektör tarafından karşılanır.
Kurulun Görev, Yetki ve Sorumlulukları
MADDE 6
(1) Kurul, Yükseköğretim Kanunu, Yükseköğretim Kalite Kurulu Ölçütleri ve üniversitenin toplumsal katkı politikası stratejileri doğrultusunda faaliyetleri planlar, üniversitenin ihtiyaç duyduğu verileri sistemik bir şekilde sunulması için gerekli tedbirleri almak,
(2) Toplumsal katkı süreçlerinin eğitim-öğretim ve araştırma-geliştirme faaliyetleri ile bütünleştirilmesini destekleyici faaliyetler yapmak, teşvik ve destek mekanizmalarını geliştirmek,
(3) Üniversite birimlerinin, dış paydaşlar (kamu ve özel kurum/kuruluşlar), toplum bireyleri ve sivil toplum kuruluşları tarafından, toplum yararı için planladıkları faaliyetlerin uygulanması, değerlendirilmesi ve iyileştirmesine yönelik tedbirlerin alınmasından sorumludur.
Komisyonun görev, yetki ve sorumlulukları
MADDE 7
(1) Komisyon, Koordinatörün başkanlığında Rektör tarafından görevlendirilen, en az 3 öğretim elemanından oluşur. Görev süreleri 3 yıldır. Görev süresi biten üye yeniden seçilebilir. Komisyon gerekli gördüğü zaman üniversite içinden veya dışından uzman seçebilir.
(2) Komisyonun görevleri aşağıda belirtildiği şekildedir.
a) Üniversite genelinde Toplumsal Katkı faaliyetlerinin izlenmesi yönelik verilere dayalı olarak ölçmek, değerlendirmek ve iyileştirilmesine yönelik tedbirler almak üzere Kurul tarafından değerlendirmek üzere sonuçların raporlanma ve yayımlanma surecilerini yönetmek,
b) Koordinatörlüğe yapılan toplumsal katkı proje başvuruların “Toros Üniversitesi Toplumsal Katkı Projeleri Uygulama Esasları” çerçevesinde desteklenmesi ve yürütülmesine yönelik iş ve işlemlerin yürütülmesinden,
c) Toros Üniversitesi Sürdürülebilirlik Eylem Planı çerçevesinde planlanan hedeflere ulaşılmasına yönelik faaliyetleri koordine etmek, bu kapsamda yapılan tüm faaliyetlerin koordinasyon kurulunca değerlendirilmesi, uygulanması, iyileştirilmesi, geliştirilmesi izlenmesi ve raporlanmasından,
(3) Toplumsal katkı kapsamında yürütülen her türlü̈ proje, etkinlik, bilimsel çalışma, toplantı, eğitim, problem tanımlama, çözüm önerileri vb. faaliyetlerin üniversitemizin etik değerleri, bilimsel anlayışı, kapasitesi, yetki ve yeterlilikleri çerçevesinde uygulanmasını sağlanmasında görev, yetki ve sorumluluklara sahiptir.
Son Hükümler
Yürürlük
MADDE 8
- (1) Bu Esaslar, Toros Üniversitesi Senatosunda kabul edildiği tarihte yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 9
- (1) Bu Esaslar hükümlerini Toros Üniversitesi Rektörü yürütür.
Esasların Kabul Edildiği Senato Kararının
Tarihi : 29/03/2024
Sayısı : 03/13