ÇOCUK GELİŞİMİ PROGRAMI HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER
Toros Üniversitesi Meslek Yüksekokulu bünyesinde eğitim veren Çocuk Gelişimi Programı hakkında, Bölüm Başkanı Öğr. Gör. Güzin Ayan ile üniversitemizi yeni tercih edecek öğrencilere ışık tutmak için program hakkında röportaj gerçekleştirdik.
Bölümünüzü kısaca tanıtır mısınız? Ve bölümünüzün geleceği hakkında bilgi verir misiniz?
Bölümümüz 0-18 yaş arası, normal gelişim gösteren ve özel eğitime ihtiyaç duyan bireylerin bütün gelişimsel özelliklerinin (Bilişsel, psikolojik, motor, dil, özbakım…) öğretildiği teorik derslerden ve bu derslerde edindikleri bilgileri en iyi şekilde uygulama imkanı buldukları mesleki uygulama dönemlerinden oluşmaktadır. Üniversitemizin anlaşmalı olduğu, bu alanda başarılı, Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı, Özel ve Devlet okullarında alanında uzman eğitimcilerin önderliğinde sürdürdükleri mesleki uygulama aşaması ile mezun olduktan sonra iş hayatına hazır bireyler olmaktadırlar. Çocuk gelişim ve eğitiminin öneminin giderek anlaşıldığı çağımızda, bu alana hizmet eden kurumların her geçen gün sayısı artmakta ve buna paralel olarak nitelikli eleman ihtiyacı artmaktadır.
Bölümdeki eğitim-öğretimin müfredatı nasıl planlanıyor?
Bölümün eğitim öğretim müfredatı tecrübeli bir eğitim kadrosunun yanında anlaşmalı olduğumu çözüm ortaklarıyla yaptığımız toplantılarda gerekli görülen değişiklikler doğrultusunda oluşturulmaktadır.
Bölümünüzün diğer müfredatlardan farklılığı nedir?
Dönemin gerektirdiği yenilikleri takip eden ve öğrencilerin pratikte gelişmesini ön plana alan, öğrenci merkezli bir müfredatımız var.
Aday öğrencilerimizin bu bölümü tercih ettiklerinde, sahip olacağı avantajlar nelerdir?
Bir bireyin doğum öncesinden yetişkinlik dönemine kadar bütün gelişimsel özelliklerini öğrenerek hayatları boyunca işlevsel olarak ihtiyaç duyacakları bilgilerle donatılmanın yanı sıra iş hayatına atıldıktan sonra bir çocuğun hayatında yaratmış oldukları en ufak olumlu değişiklik mutluluk verici olacaktır.
Mezunlarımızın istihdamı ne durumda? Ve bu konudaki talepler nelerdir?
İş olanakları fazla olan, devlette ve özel iş yerlerinde çalışma imkanları geniş olan bir bölümdür. İki yıllık çocuk gelişimi bölümünden mezun olan öğrenciler, 4 yıllık bölümlere dikey geçiş yaparak lisans mezunu olduklarında, gerek devlete ait gerekse de özel okul öncesi eğitim kurumlarında, yani anaokullarında, çocuk kulüplerinde ve etüt merkezlerinde idareci, öğretmen veya öğretmen yardımcısı olarak çalışabilirler.
-Anne-baba eğitimi veren özel danışmanlık şirketlerinde eğitimci rolünde görev alabilirler.
-Özel sektöre ait birçok rehabilitasyon merkezinde öğretmen, yardımcı öğretmen veya yönetici olarak çalışabilirler.
-Çocuk Esirgeme Kurumlarında bakıcı anne statüsünde görev alabilirler.
-İhtiyaç halinde MEB’e bağlı anaokullarında ücretli öğretmen olarak görev alabilirler.
-Çocuk bakıcılığı yapabilirler.
-Oyuncak üretici şirketlerinde tanıtım veya pazarlamacı olarak görev alabilirler.
-Devlet kurum veya kuruluşlarında çalışmak için KPSS’ye girme ve yeterli puanı alma şartı bulunmaktadır.
Bölümün akademik kadrosu, laboratuvar, kütüphane gibi olanakları nelerdir?
Bölümümüz alanında uzman ve tecrübeli eğitim-öğretim görevlisi kadrosuna sahiptir. Akademik olarak donanımlı üç öğretim görevlisi bulunmaktadır. Uygulamalı derslerimizde kullandığımız gösteri salonumuz bulunmaktadır. 45 evler kampüsümüzde bulunan kütüphanemiz de öğrencilerimizin ihtiyaçlarına cevap vermektedir.
Öğrencilere sunulan akademik ve teknolojik imkanlar nelerdir?
Çocuk Gelişimi alanında güncel değişiklikleri takip ederek öğrencilerimizin ihtiyaç duydukları konularda alanında uzman kişiler davet edilerek seminerler vermeleri sağlanmaktadır.