ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER
Toros Üniversitesi Mühendislik Fakültesi bünyesinde eğitim veren Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü hakkında, Bölüm Başkanı Prof. Dr. Cemil Cengiz Arcasoy ile üniversitemizi yeni tercih edecek öğrencilere ışık tutmak için bölüm hakkında röportaj gerçekleştirdik.
Bölümünüzü kısaca tanıtır mısınız? Ve bölümünüzün geleceği hakkında bilgi verir misiniz?
Toros Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü, 2009 yılında kurulmuş ve ilk mezunlarını 2014 yılında vermiştir. Bölümün öğrencileri, Öğrenci Topluluklarına (Fotoğrafçılık, Dağcılık, Dans, Satranç, vb.) üye olabilir. Teknik Geziler, Seminerler, Konferanslar, Kariyer Günleri gibi farklı aktivitelere katılabilir ve Spor Tesisleri gibi sosyal imkânlardan yararlanabilirler. Bölümümüz hem akademik kadro bakımından hem de laboratuvar ve teknik araç-gereçlerin sayısı ve niteliği bakımından gelişimini sürdürmekte ve daha iyi bir düzeye ulaşmayı hedeflemektedir.
Bölümdeki eğitim-öğretimin müfredatı nasıl planlanıyor?
Bölümümüz eğitim-öğretim müfredatı, deneyimli öğretim elemanlarımız tarafından öğrencilerimizin mesleki ihtiyaçları doğrultusunda ve en güncel teknolojik bilgiler temel alınarak, sanayi/meslek kuruluşlarının da önerileri gözetilerek planlanmaktadır.
Bölümünüzün diğer müfredatlardan farklılığı nedir?
Bölümümüz eğitim dili %100 İngilizcedir, bu sayede mezun öğrencilerimizin çalışma hayatlarında ihtiyaç duyacakları yabancı dile hâkim olmaları amaçlanmaktadır. Bölüm müfredatımız Türkiye ve dünyadaki diğer başarılı üniversitelerin müfredatları gözetilerek hazırlanmaktadır. Diğer müfredatlardan farkımız, 8. Yarıyıla yani son sınıfın 2. dönemine gelen öğrencilerimiz için “Intern Mühendislik” uygulamamızın mevcut olması ve öğrencilerimizin ihtiyaçları ve teknolojik gelişmeler temel alınarak güncellenen dinamik bir müfredatımızın olmasıdır. Intern mühendislik, mühendislik eğitimindeki derslerini tamamlamış öğrencilerin son dönemlerini (70 iş günü) sanayide çalışarak geçirecekleri bir süreçtir. Öğrencilerimiz bu süreçte çalışma hayatlarında ihtiyaç duyacakları beceri ve deneyimleri doğrudan kazanma imkânını elde etmektedirler.
Aday öğrencilerimizin bu bölümü tercih ettiklerinde, sahip olacağı avantajlar nelerdir?
Aday öğrenciler bölümümüzü tercih ettiklerinde %100 veya %50 burs imkânlarından yararlanabilmektedirler. Bir yıl süre ile İngilizce hazırlık eğitimi ile birlikte toplamda 5 yıllık kaliteli bir eğitim alma imkânı elde edeceklerdir. Ayrıca öğrencilerimiz çalışma hayatlarında ihtiyaç duyacakları yabancı dili, teknik ve sosyal becerileri ve en önemlisi iş tecrübesini kazanmış olarak mezun olacaklardır.
Mezun olduklarında istihdamları ne durumda olacak? Ve bu konudaki talepler nelerdir? Elektrik Elektronik mühendisliği hem Türkiye’de hem de dünyada ihtiyaç duyulan ve geçerliliği olan bir meslektir. Bu sebeple ülkemizde kamu ve özel sektör kuruluşlarında oldukça rağbet görmektedir. Elektrik Elektronik Mühendisliği lisans mezunları; başta enerji üretim ve dağıtım, haberleşme, kontrol, elektrik, elektronik, bilişim, otomotiv, vb. sektörlerde proje, üretim kontrol, kalite güvence, ürün tasarımı (AR-GE) ve proje yönetimi alanlarında çalışabilir.
Genel olarak işverenler tarafından yabancı dile hâkim, teknik ve sosyal becerileri gelişmiş yeni mezun öğrenciler talep edilmektedirler.
Bölümün akademik kadrosu, laboratuvar, kütüphane gibi olanakları nelerdir?
Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümünde; tam zamanlı 1 Profesör, 3 Doktor Öğretim Üyesi, 1 öğretim görevlisi ve 2 yarı-zamanlı Doktor Öğretim Üyesi görev almaktadır. Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümünde Elektrik devreleri, elektronik, lojik, elektrik makinaları, mikro işlemci/denetleyici, fizik ve bilgisayar laboratuvarları bulunmaktadır. Ayrıca öğrencilerin istedikleri zaman hızlıca ulaşabildikleri geniş bir koleksiyona sahip, elektronik ve basılı yayınları içeren bir kütüphanemiz mevcuttur.
Öğrencilere sunulan akademik ve teknolojik imkanlar nelerdir?
Öğrencilerimiz ders kapsamında daha önce bahsedilen laboratuvar ve kütüphane gibi teknik imkânlardan faydalandıkları gibi, hobi ve bireysel proje çalışmaları için de söz konusu altyapıdan yararlanabilmektedirler. Ayrıca öğrencilerimizin ihtiyaç duyduklarında onlara yol gösterecek, danışmanlık yapacak ve akademik bilgilerinden faydalanabilecekleri öğretim elemanları da yanı başlarında olacaktır. Tüm öğretim elemanlarımız, öğrenim hayatları boyunca öğrencilerimizle yakından ve birebir ilgilenmektedirler.