FİZYOTERAPİ PROGRAMI HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER
Toros Üniversitesi Meslek Yüksekokulu bünyesinde eğitim veren Fizyoterapi Programı hakkında, Terapi ve Rehabilitasyon Bölüm Başkanı Öğr. Gör. Yasemin Salkın ile üniversitemizi yeni tercih edecek öğrencilere ışık tutmak için program hakkında röportaj gerçekleştirdik.
Bölümünüzü kısaca tanıtır mısınız? Ve bölümünüzün geleceği hakkında bilgi verir misiniz?
Fizyoterapi, kas iskelet sistemi bozukluklarında fonksiyonun düzeltilmesini, bozuklukların minimuma indirilmesini ve bireyin yaşam kalitesini arttırmayı amaçlayan bilim dalıdır. Fizyoterapi teknikerleri bu amaçla hekim ve fizyoterapist denetiminde fizik tedavi uygulamalarını yapan kişilerdir. Fizyoterapi eğitimi temel tıp bilimleri derslerini içerir ve kas iskelet sistemi üzerine yoğunlaşır. Fizyoterapi eğitiminde anatomi, fizyoloji, kinezyoloji ve biyomekanik, fizik tedavi yöntemleri derslerinin önemi büyüktür. Çünkü bunlar bilinmeden hastayı doğru değerlendirmek ve doğru tedaviyi uygulamak mümkün değildir. Fizik tedavi yöntem ve olanakları sürekli gelişmekte ve teknolojik gelişmelere bağlı olarak kendini de yenilemektedir. Bu yöntemlerin tedavi sürecine katılımı ve uygulama alanında ortaya çıkardığı yenilikler, gelişen sektörün nitelikli eleman ihtiyacını da arttırmaktadır. Her geçen gün fizyoterapinin rolü önem kazanmakta ve çalışma alanları da artmaktadır.
Bölümdeki eğitim-öğretimin müfredatı nasıl planlanıyor?
Bölümün eğitim öğretim müfredatı alanında uzman, tecrübeli bir eğitim kadrosunun yanında Mersin Fizyoterapi Dernek temsilcisi, şehrimizin önde gelen tıp merkezlerinin temsilcilerinin katıldığı danışma kurulunun her yıl toplanarak aldığı kararlar sonucunda bölüm kurulu ve meslek yüksekokulumuz kurulunca hazırlanmaktadır. Bölümün müfredatı danışma kurulunun önerileri doğrultusunda çağın gerektirdiği yenilikler ve fizyoterapi mesleğindeki ilerlemelere göre her yıl gözden geçirilmektedir.
Bölümünüzün diğer müfredatlardan farklılığı nedir?
İyi bir fizyoterapi teknikeri mesleğini seven, meslek etiğini kavramış, bilgi ve becerisini tamamlamış, bilimselliğe yatkın kişidir. Bizim de eğitimde temel amacımız güncel yaklaşımları takip eden multidisipliner ekip çalışmasına uygun, fizyoterapinin temel klinik ve uygulama becerilerine sahip fizyoterapi teknikerleri yetiştirmektir. Bu amaçla derslerimiz uygulama ağırlıklı olup klinik deneyim kazandırmak için okulumuzdaki tüm imkanlar kullanılmaktadır. Ayrıca okulumuzun iş birliği yaptığı pek çok tıp merkezi bulunmaktadır. Bu merkezlerde mesleki uygulama eğitimi alan öğrencilerimizin hem deneyim problemi ortadan kalkmakta hem de çeşitli iş imkanları oluşmaktadır.
Aday öğrencilerimizin bu bölümü tercih ettiklerinde, sahip olacağı avantajlar nelerdir?
Fizyoterapi oldukça sabır ve emek isteyen bir bölümdür ancak çabalarınız sonunda aldığınız karşılık paha biçilemez. Aylarca çalıştığınız hastanızın yeniden yürüyebildiğini göreceksiniz, ampute bir hastanızın günlük yaşamda bağımsızlığını sağlayacaksınız, bir pediatrik hastanız sizin sayenizde ellerini fonksiyonel kullanıp kalem tutabilecek ve siz onlarla bu mutluluğu paylaşacaksınız. Hastayla bu kadar uzun süre emek verilen ve böyle kazanımlar elde edilen bir meslek grubu gerçekten zor bulunur. Aday öğrencilerimiz bölümümüzü tercih ettiği taktirde, mezuniyetlerinde fonksiyonel yetersizliklerinden dolayı yardıma ihtiyaç duyan hastalara yardım elini uzatacak bilimsel ve mesleki becerilere sahip olarak çalışma hayatlarına başlayacaklardır.
Mezunlarımızın istihdamı ne durumda? Ve bu konudaki talepler nelerdir?
Fizik tedavi teknikerleri Sağlık Bakanlığına bağlı devlet hastanelerinde, üniversite araştırma hastanelerinde, tıp merkezlerinde, özel eğitim merkezlerinde, spor/sağlık merkezlerinde, spor kulüplerinde, huzurevlerinde, kaplıca/termal tesislerde çalışabilir. Bu durum mezunlarımız için büyük bir avantaj sağlamaktadır. Bölümümüz ilk mezunlarını 2016-2017 eğitim-öğretim döneminde vermiştir. Bu dönem mezun olan öğrencilerimizden bazıları dikey geçiş sınavında hemşirelik dahil lisans eğitimlerine devam etmeyi tercih etmişlerdir. Bazıları mezuniyetleri akabinde KPSS ile çeşitli devlet hastanelerine atanmışlardır. Diğer mezunlarımız ise hastaneler ve özel tıp merkezlerinde çalışmaktadır.
Bölümün akademik kadrosu, laboratuvar, kütüphane gibi olanakları nelerdir?
Bölümümüz, alanında uzman ve tecrübeli eğitim-öğretim kadrosuna sahiptir. Akademik olarak donanımlı bir öğretim üyesi ve iki öğretim görevlisi Fizyoterapist ile fizyoterapi eğitimi verilmektedir. Alan dışındaki dersler ve diğer akademik, mesleki sorunlarda okulumuzun bütün öğretim üye ve görevlileri öğrencilerimize katkı sunmaktadır. Öğrencilerimizin uygulama eğitimleri fizyoterapi laboratuvarında yapılmakta, laboratuvarımızda elektro fiziksel cihazlar, derin ve yüzeyel ısı ajanları bulunmaktadır. Bölümümüzün öğrencileri sadece bölümümüzün bulunduğu Bahçelievler Kampüsünün değil Toros Üniversitesinin tüm kampüslerinin sosyal ve kültürel alanlarını kullanabilmektedirler.
Öğrencilere sunulan akademik ve teknolojik imkanlar nelerdir?
Fizyoterapi hastaya dokunma, uygulama mesleğidir. Bu nedenle fizyoterapi teknikerlerinin sıklıkla kullandığı elektrofiziksel ajanlarımız ve bunları uygulayabileceğimiz gelişmiş bir laboratuvarımız bulunmaktadır. Öğrencilerimizin mesleki gelişimleri için faydalanabilecekleri kütüphanemizde üye olunan veritabanları ve dokümanlar mevcuttur. Bunun yanında 2017 yılında Mersin Fizyoterapi Derneği ve okulumuz tarafından Lenf Ödem Semineri, 2018 yılında Kanser ve Fiziksel Aktivite konulu bilgilendirme seminerleri düzenlenmiştir. Öğrencilerimiz bunlar gibi seminerlerin hazırlanması ve sunulması faaliyetlerinde de görev alarak akademik düzeylerini arttırmaktadırlar.