İÇ MİMARLIK HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER
Toros Üniversitesi Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi bünyesinde eğitim veren İç Mimarlık Bölümü hakkında, Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Ayşen Cevriye Benli ile üniversitemizi yeni tercih edecek öğrencilere ışık tutmak için bölüm hakkında röportaj gerçekleştirdik.
Bölümünüzü kısaca tanıtır mısınız? Ve bölümünüzün geleceği hakkında bilgi verir misiniz?
Bölümümüz, Toros Üniversitesi Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık fakültesinde, İç Mimarlık bölümüdür. Programın ana amacı İç mimar yetiştirmektir.
Bölümde öğrenim gören öğrencilerin, evrensel düşünce ve değerlere sahip, ülke ve dünya kültürü ile yoğrulmuş, kuramsal ve kılgısal öğretim ve eğitimin yanında sanatın değer ve anlam kazandırıcı katkısı ile kendini geliştirecek, özgür, yaratıcı, çağdaş düşünen, tasarlayan ve üreten bireyler olması amaçlanmaktadır. Bölüm, 2011 yılında kurulmuş, öğrenime 2012-2013 döneminde başlamış ve ilk mezunlarını 2015-2016 öğrenim döneminde vermiştir.
Programa önümüzdeki eğitim ve öğrenim yılında 30 öğrenci alınması planlanmaktadır. Bu öğrencilerin % 10 u tam burslu, diğerleri % 50 burslu öğrenime kabul edileceklerdir.
Program yalnızca iç mimar olarak meslek insanı yetiştirmek değil, mesleğin gerekliliğini ortaya koyacak ve istem oluşturacak birey sayısını artırmayı da amaçlamaktadır.
Bölümdeki eğitim-öğretimin müfredatı nasıl planlanıyor?
Öğrencilerimizle yapacağımız projelerde; Toros Üniversitesi İç Mimarlık bölümünde, eğitimde disiplinler arası işbirliğine önem veren bir yaklaşım izlenmektedir. Bu nedenle lisans öğrencilerimiz 1. Sınıfta Mimarlık bölümü ile ortak dersler izlemekte ve bölümün Mimarlıktan kopmayacak bir bütünlükte olduğu ilk yıldan aşılanmaktadır.
Müfredat için her eğitim-öğretim yılında, öğrencileri de içine alan iç değerlendirmeler yapılarak gelişmeler müfredata yansıtılmaktadır.
Lisans öğrenimi boyunca, 4. yarıyıldan başlayarak Tasarım Stüdyolarında, basitten karmaşığa İç Mimarlık Tasarımı çalışmaları yapılır. Tasarım Stüdyoları yanında uygulamalı ve kuramsal birçok ders de bu tasarımların oluşmasına katkı vermektedir.
Programı tamamlamak için alınması gereken dersler ve bunların dönemlere dağılımı ders içeriklerinde web sayfamızda belirtilmiştir.
Bölümünüzün diğer müfredatlardan farklılığı nedir?
Her eğitim döneminin ana dersi 'iç mimarlık tasarımı projeleri', öğrencilerin mekânı ve toplumu, tümüyle kendilerinin yerinde inceleme ve araştırmalarla daha iyi çözümleyip (analiz edip) kavramalarını ve böylece tasarım yeteneklerini geliştirmeyi amaçlamaktadır.
Öğrenci yaparak öğrenir. Aktif öğrenme ve öğretim elemanları ile birebir uygulamalar yapılan derslerimiz çoğunluktadır.
Derslerin çoğunda proje yapılır ve jürili sistemle değerlendirilir. Programda son dönemde yapılan diploma projesinden başka ikinci ve üçüncü sınıfta da tasarım proje dersi ve birinci sınıfta Temel Tasarım dersi bulunur.
Programdan mezun olabilmek için birinci, ikinci ve üçüncü yıl sonunda 30 ar işgünü staj yapmak zorunluluğu vardır.
Aday öğrencilerimizin bu bölümü tercih ettiklerinde, sahip olacağı avantajlar nelerdir?
Bölüm mezunları hem kamu kurum ve kuruluşlarında hem de özel işkollarında İç Mimar olarak çalışabileceklerdir ya da İç Mimar olarak kendiişlerini yapabilirler. Başarılı öğrencilerden akademik çalışmaya devam etmek isteyenler ise yüksek lisans çalışmaları için eğitimlerine devam edebilme hakkına sahiptirler.
Mezunlarımızın istihdamı ne durumda? Ve bu konudaki talepler nelerdir?
Lisans programı mezunları, yurdumuzun ve bölgemizin gereksinimi doğrultusunda, belediye, bölge kalkınma ajansları, büyük ölçekli inşaat projelerinin ince işleri aşamasında, yenileme yapılacak büyük ve küçük ölçekli yapıların tüm iç düzenleme projelerinde ve iç mekanlarının uygulanmasında, araştırma şirketleri, mimarlık ofisleri gibi yerlerde ve çeşitli Bakanlıklara bağlı kamu kuruluşlarında, UNESCO, gibi uluslararası kuruluşlarda; ve gayrimenkul değerleme firmalarında çalışabilirler veya serbest olarak İç Mimar olarak kendi işlerini yapabilmektedirler. Bu alanlarda araştırmacı ve akademisyen olmak üzere yüksek lisans ve doktora eğitimlerine de devam edebilmektedirler.
Bölümün akademik kadrosu, laboratuvar, kütüphane gibi olanakları nelerdir?
Bölümümüzde kadrolu 8 öğretim elemanı çalışmaktadır, bunlardan üçü Doçent ve Dr. Öğretim üyesidir. Fakültemizin diğer bölümlerinden 6 kadrolu öğretim elemanı da derslere girmekte ve ayrıca 13 yarı zamanlı öğretim üyesi ve öğretim görevlisi dersleri vermeye gelmektedir.
Fakültemizin Faaliyetini Yürüttüğü Yerleşkenin Toplam Kapalı Alanı: 2.492 m2
Fakültemizin Faaliyetini Yürüttüğü Yerleşkenin Toplam Açık Alanı: 2.314 m2
Toplam Alan (Kapalı Alan+Açık Alan) : 4.806 m2 dir.
Uray yerleşkemizde yemek salonu, ve bilgisayar laboratuvarları, ayrıca 45 evler yerleşkesinde kütüphane mevcuttur.
Öğrencilere sunulan akademik ve teknolojik imkânlar nelerdir?
Bilgisayar destekli tasarım laboratuvarları, kütüphane, çizim ve maket yapılabilecek tasarım stüdyoları ve derslikler bulunmaktadır.