İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ PROGRAMI HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER
Toros Üniversitesi Meslek Yüksekokulu bünyesinde eğitim veren İş Sağlığı ve Güvenliği Programı hakkında, Bölüm Başkanı Öğr. Gör. Dr. Saadet Yıldırımcan ile üniversitemizi yeni tercih edecek öğrencilere ışık tutmak için program hakkında röportaj gerçekleştirdik.
Bölümünüzü kısaca tanıtır mısınız? Ve bölümünüzün geleceği hakkında bilgi verir misiniz?
Güvenlik kültürünün önemi ve günlük yaşamdaki yeri, Güvenlik kültürünün oluşturulması ve devamının sağlanması için 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu çerçevesinde iş kazaları ve meslek hastalıkları, fiziksel ve kimyasal risk etmenleri, yangın ve acil durum, risk analizi ve değerlendirmesi, makine ve elektrikle çalışmalar, yapı işleri, madenlerde iş güvenliği uygulamaları ve tedbirleri gibi konuları içeren dersler verilmektedir. Bölümümüz yaşamımızın her aşamasında (evde, okulda, işyerinde vs.) karşımıza çıkabilecek tehlike ve risklerin dikkate alınabilmesi hususunda farkındalık yaratmış olup her sektörde iş bulma imkanı tanımaktadır.
Bölümdeki eğitim-öğretimin müfredatı nasıl planlanıyor?
İş sağlığı ve güvenliği bölümündeki öğrenciler mezun olduklarında, iş sağlığı ve güvenliği sınavına gireceklerinden dolayı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının belirlemiş olduğu konuları ve iş hayatında karşılaşabilecekleri konuları göz önünde bulundurarak hazırlanmaktadır.
Bölümünüzün diğer müfredatlardan farklılığı nedir?
Sanayide karşılaşılabilecek uygulamaya yönelik konulara ağırlık verilmesi.
Aday öğrencilerimizin bu bölümü tercih ettiklerinde, sahip olacağı avantajlar nelerdir?
İş Sağlığı ve Güvenliği yetki belgeleri mühendis ve mimarlara verilebiliyorken İş sağlığı ve güvenliği bölümünden mezun olan öğrenciler İSG sınavına girmeye hak kazanmaktadırlar.
Mühendisler, Mimarlar ve Fen Fakültesi öğrencileri iş güvenliği derslerinin bir dönem ya da seçmeli ders olarak alırken İş Güvenliği Bölümü öğrencileri 2 yıl süreyle alan derslerini almaktadırlar.
Mezun olduklarında istihdamları ne durumda olacak? Ve bu konudaki talepler nelerdir?
6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu Firmalar üzerinde yaptırım sağladığından dolayı iş sağlığı ve güvenliği uygulamalarına önem verilmiştir. Bundan dolayı İş sağlığı ve Güvenliği uzmanlarına talep artmıştır.
Bölümün akademik kadrosu, laboratuvar, kütüphane gibi olanakları nelerdir?
Bölümümüzdeki mevcut kadromuza ek olarak alanında uzman ve sanayiden tecrübeli olan hocalarla akademik kadromuz oluşturulmuştur. Laboratuvar ve kütüphanemizde yeteri kadar materyale sahibiz.
Öğrencilere sunulan akademik ve teknolojik imkanlar nelerdir?
Üniversitemizde internet ağımızın geniş olması dolayısıyla İSG katip sistemindeki uygulamaları ve istatistiksel verileri gösterebilme imkanına sahibiz.