TIBBİ GÖRÜNTÜLEME TEKNİKLERİ PROGRAMI BİLİNMESİ GEREKENLER
Toros Üniversitesi Meslek Yüksekokulu bünyesinde eğitim veren Tıbbi Görüntüleme Teknikleri Program Sorumlusu Öğr. Gör. Harika Topal Önal ile Tıbbi Görüntüleme Teknikleri programı hakkında röportaj gerçekleştirdik.
Bölümünüzü kısaca tanıtır mısınız? Ve bölümünüzün geleceği hakkında bilgi verir misiniz?
Toros Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Tıbbi Görüntüleme Programı, 2014’te kurulmuştur. İlk öğrenci kabulü 2014-2015 öğretim yılında başlamıştır. Öğretim Dili Türkçedir. Programın eğitim süresi dört yarıyıl olup staj süresi program süresine dâhildir. Öğrenciler ikinci yarıyılın sonunda 30 iş günü staj yaparlar. Programda yer alan mesleki uygulama ve stajların tümünü tamamlayan öğrenciler “Tıbbi Görüntüleme Teknikleri Önlisans” diploması ve “Tıbbi Görüntüleme Teknikeri” Ünvanını almaktadır. Tıbbi görüntüleme teknikleri programında; Hastalıkların tanısı ve tedavisinde hekim tarafından kullanılan röntgen tanı ve tedavi (radyodiagnostik, radyoterapi, ultrason, nükleer görüntüleme, bilgisayarlı tomografi, manyetik rezonans vb.) ünitelerinde çalışabilecek düzeyde ve ülke koşullarına uygun bilgili, becerikli teknik elemanlar yetiştirilmektedir. Programda yer alan teorik ve uygulamalı dersler ile stajların tümünü başarıyla tamamlayan öğrencilere ‘Radyoloji Teknikeri’ unvanı verilmektedir. Mezunlar kamu kurumları veya özel sağlık merkezlerindeki radyoloji, nükleer tıp ve radyoterapi ünitelerinde teknik ara eleman olarak görev yapabilmektedirler. Ön lisans eğitimini başarı ile tamamlayan öğrenciler Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile Hemşirelik, Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri bölümlerinde lisans eğitimlerine devam edebilirler.
Bölümdeki eğitim-öğretimin müfredatı nasıl planlanıyor?
İlgili danışma kurullarının yıllık toplantıları neticesinde, öneriler dikkate alınarak müfredatlar güncellenerek öğrencilerimizin tıp eğitiminin gelişim trendine uygun şekilde eğitim almaları sağlanıyor.
Bölümünüzün diğer müfredatlardan farklılığı nedir?
Tıbbi Görüntüleme Teknikleri programında uygulanan öğretim programı öğrencilerde; sağlam teorik alt yapının oluşmasına uygun olarak tasarlanması ile birlikte; uygulamaya yönelik eğitimin özellikle mesleki uygulama alanlarında yani hastanelerin radyoloji departmanlarında yürütülmektedir. Bu konuda Sağlık Bakanlığına bağlı İl Sağlık müdürlüğü ile iş birliği yapılmaktadır.
Aday öğrencilerimizin bu bölümü tercih ettiklerinde, sahip olacağı avantajlar nelerdir?
Tıbbi Görüntüleme Teknikleri Programını tercih eden öğrenciler her şeyden önce sağlıkçı olarak yetişmenin sosyal doyumunu yaşayacaklardır. İleri derece de radyoloji eğitimi ile donanmış olan öğrencilerimiz gerek kamu sektöründe gerek özel sektörde nitelikli elemanlar olarak ön planda olup tercih edilen kalifiye sektör uzmanları olacaklardır. Zira aldıkları teorik ve uygulama eğitimleri bunun için yeterlidir. Ayrıca istihdam alanlarına duyulan süreklilik mezun öğrencilerimizin en önemli avantajlarından bir tanesidir.
Mezunlarımızın istihdamı ne durumda? Ve bu konudaki talepler nelerdir?
Son yıllarda özel hastaneler ve dal merkezleri sayısındaki artış nedeniyle bu programdan mezun olan öğrencilere büyük ihtiyaç duyulmaktadır. Mezun olan öğrenciler kamu personeli seçme sınavı (KPSS) sonuçlarına göre sağlık teknikeri olarak atanabilmektedirler. Kamu kurumları dışında özel hastane ve poliklinikler, tıp merkezleri bu program mezunları için ciddi bir istihdam alternatifi oluşturmaktadır. Yıllık ortalama olarak %60-70 civarı mezun olur olmaz istihdam edilme istatistiki mevcuttur.
Bölümün akademik kadrosu, laboratuvar, kütüphane gibi olanakları nelerdir?
Programımızın akademik kadrosu alanında uzman hekim ve öğretim elemanlarından oluşmaktadır. Laboratuvar ve kütüphane olanaklarımız ihtiyacı karşılar nitelikte olmaktadır. Tıbbi Görüntüleme Cihazları tanıtımı ve eğitimi çözüm ortaklarımız olan hastanelerden ve haftada 2 gün gidilen mesleki uygulama stajı sırasında karşılanmaktadır.
Öğrencilere sunulan akademik ve teknolojik imkanlar nelerdir?
Öğrencilerimize ileri derecede radyoloji eğitimi verilererek akademik açıdan güncel gelişmeler takip edip öğrencilerimize sunulmaktadır. Teknolojik açıdan cihazların tanıtımı uygulanması çözüm ortaklarımız olan hastanelerde karşılanmakta olup haftada iki gün gidilen mesleki uygulama ile derslerde alınan bilgiler pratiğe dökülmektedir.