TOROS’TA YENİLENEBİLİR ENERJİ PANELİ
Toros Üniversitesi Yenilenebilir Enerji Teknolojileri Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü (YETAM) tarafından ’Yenilenebilir Enerji’ paneli düzenlendi.
27 Kasım Salı günü 45 Evler Kampüsü Konferans Salonu’nda gerçekleşen panelde ülkemiz ekonomisi için hayati öneme sahip olan enerji konusu masaya yatırıldı. Panele Toros Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Ali Özveren, Rektör Prof. Dr. Haluk Korkmazyürek, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Zeren, YETAM Müdürü Ali Kemal Havare, Akademisyenler, çok sayıda davetli ve öğrenciler katıldı.
Panelin açılış konuşmasını yapan YETAM Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Ali Kemal Havare, son yüzyılda dünyada fosil enerji kaynaklarının hızla tüketilmesinden dolayı küresel iklim değişikliklerinin gittikçe kendini hissettirmeye başladığını belirterek, "Bütün dünya ülkeleri hem kendi enerji bağımsızlıkları hemde daha da önemlisi yaşanabilir bir dünya için yenilenebilir temiz, yeşil enerji kullanımının önemini iyice anlamıştır. Paris İklim Anlaşması, her ne kadar yaptırımı olduğuna şüpheyle de bakılsa yenilebilir enerjinin ne kadar hayati olduğu, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesini 194 üye ülkenin 2016 yılında imzalamasıyla ortaya konulmuştur ve dünya tarihinde iklim değişikliği ile ilgili en geniş kabul görmüş anlaşma olma özelliği taşımaktadır. Son yıllarda insanlığın enerji ihtiyacının karşılanmasına, ülkelere bütüncül yaklaşımlar geliştirmeye başlamışlardır. Özellikle Avrupa ülkeleri yenilenebilir enerjinin toplam enerjideki payını yükseltmek için önlerine hedefler koymaktadırlar. Bu hedeflere ulaşmak için rüzgardan, güneşe, hidro elektrikten jeotermal enerjiye kadar bütün kaynakları verimli kullanmaya yönelik yatırımlar yapmakta, bunun yanı sıra enerji depolama konusunda da hızla ilerlemektedirler. Fosil kaynaklara yani sadece doğal gaz, kömür ve petrole dayalı teknolojileri yavaş yavaş terk edip, mesela elektrikli araç kullanımını artırmak için teşvikler uygulamakta ve şehirleri hava kirliliğinden kurtarıp, temiz, gürültünün olmadığı şehirlere dönüştürme hedefindedirler. 2040 yılında dünyadaki elektrikli araç sayısının 400 milyon olacağı tahmin edilmektedir" diye konuştu.
Rektör Prof. Dr. Haluk Korkmazyürek ise, yaşamın vazgeçilmezi olan enerjiye talebin her geçen gün arttığını söyledi. Küresel Enerji tüketiminin 2040 yılına kadar yüzde 28 artmasının beklenmekte olduğunu vurgulayan Korkmazyürek, "Bunun da büyük bir bölümünün OECD dışında kalan gelişmekte olan ülkelerden kaynaklanacağı öngörülmektedir. Kömür, petrol ve doğalgazın 2040 yılına kadar ana enerji kaynakları olmaya devam edeceği ve bunların toplam enerji tüketiminin yüzde 77'sini karşılıyor olacağı belirtilmektedir. Diğer taraftan dünya genelinde nükleer enerji tüketiminin de 2018-2040 döneminde 1,5 kat artacağı tahmin edilmektedir. Türkiye’de Kurulu gücü yaklaşık 83 bin megavat olan elektrik enerjisinin yüzde 28'i doğalgazdan, yüzde 33'ü hidroelektrikten ve yüzde 22'si de kömürden karşılanmaktadır. Güneş enerjisinin payı sadece yüzde 2,5, rüzgar enerjisinin payı da yüzde 7,75 civarındadır. Sürdürülebilir kalkınma çabaları kapsamında yenilenebilir enerjilerin payının ısıda yüzde 10'dan yüzde 25'e, taşımacılıkta da yüzde 3,5'den yüzde 19'a çıkarılması hedeflenmektedir" dedi.
Konuşmaların ardından moderatörlüğünü Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Zeren’in yaptığı Yenilenebilir Enerji konulu panel gerçekleştirildi. Panelde GENSED Onursal Başkanı Prof. Dr. Şener Oktik ve Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü ETK Uzmanı Hakan Şener Akata enerji konusunu irdeledi ve seyircilerin sorularını yanıtladı.
Panelin ardından Mütevelli Heyet Başkanı Ali Özveren ve Rektör Prof. Dr. Haluk Korkmazyürek tarafından panelistlere çiçek ve plaket takdim edildi.
Panelistlerin sunumlarına aşağıdaki bağlantılardan ulaşabilirsiniz.
Mersin Toros Üniversitesi YETAM Kasım 2018.pptx
Toros Üniversitesi_27112018.pptx